25 Септември, 2017 08:50 2 332 7

Решава се съдбата на Ирак

  • ирак-
  • референдум-
  • кюрди

Кюрдите гласуват на референдум за независимост

Решава се съдбата на Ирак - 1
Снимка: БТА/AP

През днешния ден в Иракски Кюрдистан се провежда референдум за независимост, съобщи Rudaw.

Кюрдският лидер Масуд Барзани обяви, че иракските кюрди имат право да се самоопределят. Иракските власти и западните сили вече се обявиха против провеждането на референдума.

Според Барзани иракските управляващи се стремят към по-добри отношения с кюрдите в днешни дни. Той обаче припомни, че срещу кюрдите е имало репресии до края на управлението на Садам Хюсеин.

Референдумът ще продължи 10 часа, като избирателни секции са отворени в 3 иракски области. Право на глас имат 5.6 млн. души.

„Турция няма да приеме промяна на статуквото по южните си граници. Този референдум няма да реши проблемите на кюрдите или региона“, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм.

Срещу референдума се обяви още Иран и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦРУ

    14 5 Отговор
    А границите на съвременна Турция,Кой ги определи?:)-Великите сили!:)Сега пак те ще решат кое-как ще Бъде,а не някое вкиснато ориенталско премиерче!:)
  • 2 koпа

    10 2 Отговор
    Като сме почнали да говорим за реферандуми ,какво става с реферандума в Каталония, нещо не върви къде остана демокрацията нали сме в ЕС,като е за другите може,както в Ирак а когато става въпрос за Европа става незаконно,както е казано сто тояги на чуж гръп са малко.
  • 3 бг патриот

    4 2 Отговор
    Псевдовеликият търски премиер да не знае много, не е той човека който има правото или акъла да говори от името на кюрдите.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Тряс

    7 2 Отговор
    А интегрираните в Лондон какво чакат? Отдавна вече са мнозинство, даже и кмет си имат. Направо да насрочват дата за референдум и да обявяват халифата...
  • 5 за матриала

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "бг патриот":

    Я си представете, че и нашите м...лчета след време кажат "ама и ний искаме държава. И ние сме си етнос, що да нямаме право да си имаме държава!?!". Тогава какво ще им кажем? А я си представете, че в Долни Дъбник има петрол с количество съпоставимо с това на находищата в Мусул и Керкук. А сега си представете, че "братски Израел" "подкрепя човешките права на тия хорица".
    Ей това се случва при комшиите!
    И да не се самоуспокояваме, че при нас няма как да стане, защото нашите не са концентрирани в един регион на страната, за разлика от комшиите.
    При такава демографска реалност, след няколко поколения, в цялата ни страна най-говоримият език дали ще е българския!?!
    Тръпки ме пробиват, като си мисля за това и хич не ми е до злорадстване относно това, че в задния двор на комшията се готви палеж за сериозен пожар!

    Коментиран от #7

  • 6 Осман

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "бг патриот":

    Патреоте , все едно аз да кажа ,че президента Радев не може да говори за сигурността на България . То с такива патреоти като теб на България никакви врагове не и трябват сама ще се заличи
  • 7 ухаха

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "за матриала":

    А, какво добро би донесло създаването на това държава е въпроса? Най-често начело на държави се поставят удобни пионки слуги на световния елит. Ето, нали раздробиха Косово...е, начело на тия станаха бивши от АОК - тоест терорист... Аз предпочитам да живея в Полша, макар и българин, но да живея при по-добри закони и управници, отколкото в тая антибългарска кочина, наричана сега Р България. Странно нали? А винаги съм си обичал езика, дома. Да се разруши и създаде държава не е трудно, трудното е да се устроят правилно законите и да не се нарушават от властите.... Тук не са добре нещата. Каква е гаранцията, че в Кюрдистан ако е суверенна ще са по-добри? А, относно циганите, и там има всякакви персони и характери. Но ако съдим по техните Рашковци лидери, няма да е добре и циганска държава - същата мафиотска кочина ще е както сега, но ще се вирят гюбеци вместо хора. Така, че не плаши хапано д.пе с кучешки зъби... ! Най-често властта се узурпира от удобни на елита пионки и то най-често онези, които не са доброто на народите там... Вземи пример тук и другаде по света! Като сме българи в България сме по-зле от българи в Ангола. Тиквите на постовете само плямпат за Левски и Ботев, лапат пари и ни мачкат. Честита "Независимост и свобода!"....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания