25 Септември, 2017 17:41 1 217 1

Меркел мисли първо за нова коалиция, а после за бъдещето на ЕС (СНИМКИ)

  • ангела меркел-
  • германия-
  • еманюел макрон-
  • франция-
  • ес-
  • берлин

Канцлерът възприе по-сдържан тон по отношение на призивите на Париж за европейска интеграция

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че планира да остане на поста още един пълен четиригодишен мандат, предаде Reuters.

Влязох в предизборната кампания без илюзии, че моят евентуален четвърти мандат може да бъде лесен, подчерта канцлерът на първата си пресконференция след победата на вота.

Тя отбеляза, че избирателите са произнесли своята присъда, и призова партиите да приемат резултатите, като се опитат да съставят правителство и да избегнат нови избори.
"Ние имаме ясен мандат да формираме кабинет".

Агенцията отбелязва, че християндемократическият блок на канцлера е останал най-голямата политическа сила в Германия със солидна преднина на произведените вчера в страната парламентарни избори, но е загубил електорална подкрепа.

Меркел обяви още, че ще води преговори за съставяне на управляваща коалиция с три партии - социалдемократите, Зелените и либералите.

Християндемократите на Меркел спечелиха най-много гласове на произведените вчера парламентарни избори в Германия, но сами нямат мнозинство. Преговорите за съставяне на правителство се очертават сложни поради разпределението на местата в Бундестага, но и заради позициите на политическите сили, които ще бъдат представени в новия състав на долната камара на германския парламент.

Германският канцлер възприе по-сдържан тон по отношение на призивите на френския президент Еманюел Макрон за по-дълбока европейска интеграция в първата си изява след изборите.

На пресконференция Меркел заяви, че нейната партия ще подкрепи стъпки в тази насока, които имат смисъл, но каза също така, че страните трябва да станат по-конкурентноспособни.

"Не изключвам нищо, но и не чертая червени линии. Християндемократическият съюз ще подкрепи онова, което има смисъл", каза тя и допълни, че идеята за "повече Европа" трябва да доведе до повече конкуретноспособност, до повече работни места и до по-голямо влияние на ЕС.

Макрон ще представи утре в Париж идеите си за създаване на бюджет и пост - министър на финансите на Еврозоната. По този повод лидерът на Берлин каза, че е важно да се навлезе в детайлите, че не трябва да става дума само за лозунги, но и за онова, което стои зад тези идеи.

След избирането на Макрон за президент през май канцлерът даде индикации, че ще бъде склонна на компромиси по неговите предложения. Сега обаче тя е в търсене на нови коалиционни партньори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 меркелизъм

    3 2 Отговор
    Вече планира новия внос на мюслита и доволно потрива ръце да се разбуни и кюрдския кошер !
Новини по държави: