3 Октомври, 2017 15:20 816 1

Трима учени печелят Нобеловата награда за физика

  • нобелова награда-
  • физика-
  • учени

Те са отличени за изследването на гравитационните вълни

Трима учени печелят Нобеловата награда за физика - 1
Снимка: БТА/AP

Трима учени спечелиха Нобеловата наградa за физика, съобщи ТАСС.

Отличените са Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Торн. Те са наградени за проучването на гравитационните вълни. Информацията беше обявена от Нобеловия комитет към Кралската академия на науките.

И тримата учени са работили в обсерваторията LIGO. Това е проект на учени от над 20 страни за наблюдение на гравитационни вълни. На 14-ти септември 2015 г. за първи път бяха наблюдавани гравитационни вълни. Смята се, че вълните идват от сблъсъка на две черни дупки.

Според теорията на относителността на Алберт Айнщайн, тези вълни изпълват Вселената, движейки се със скоростта на светлината и се създават при ускоряването на масата.

Според експерти, тези открития може да доведат до революция в астрофизиката. Гравитационните вълни са съвсем нов начин за наблюдаване на най-бурните събития във Вселената.

Вайс, Барш и Торн са прекарали 40 години от живота си в проучването на тези вълни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохи

    1 0 Отговор
    Божеееее ФИЗИКА
    ДАЛИ ФИЗИКАТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ ТОТАЛНО.
    Написаното до сега е ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО
    ЦИРКАДЖИИ, като има кой да им вярва.
Новини по държави: