Last news in Fakti

9 Октомври, 2017 19:10 1 743 2

Косово: Западът не спази уговорките

  • косово-
  • хашим тачи-
  • специален съд за косово-
  • хага-
  • югославия

Президентът Хашим Тачи обвини международната общност, че не държи на думата си

Косово: Западът не спази уговорките - 1
Снимки: БТА/АР

Косовският президент Хашим Тачи обвини международната общност, че не е изпълнила докрай сделката. По думите му Прищина е спазила договорката и е създала съд за военни престъпления, който да съди косовски албанци за случаи, свързани с конфликта в Косово, предаде Reuters. Според държавния глава Западът не е отговорил със същото.

Тачи каза, че сред нещата, които международните представители са обещали в замяна, е било да ускорят членството на Косово в ЕС и ЮНЕСКО, да либерализират визовия режим за пътувания на косовски граждани на Стария континент, както и да позволят на Прищина да сформира своя армия.

"Международната общност обаче не изпълни нито едно от тях", заяви Тачи.

Специалният съд за Косово беше основан в Хага миналата година, но още не е започнал да разглежда дела.

Косово: Западът не спази уговорките

Около 10 000 души загинаха, а 1700 изчезнаха по време на конфликта между сръбските сили и албанските сепаратисти в Косово през 1998-1999 г. Войната беше прекратена след намесата на НАТО на страната на косовските албанци.

На 17 февруари 2008 г. Косово обяви независимост от Сърбия, която Белград не признава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чепа

    12 0 Отговор
    А добър ден!
  • 2 стоян георгиев

    7 0 Отговор
    тачи ,нека първо се види кво от обещаното ще свършите.обещаното не е като даденото!трябва да се осъди бая народ от аок участвал във военни престъпления,а под ударите на този закон ще попаднат и бая политици ,може и ти да си в кюпа тачи!