Last news in Fakti

10 Октомври, 2017 21:21 2 227 5

В Гърция разрешиха отрано да си сменят пола

  • гърция-
  • парламент-
  • закон-
  • смяна-
  • пол
В Гърция разрешиха отрано да си сменят пола - 1
Снимка: АР/БТА

Гръцкият парламент прие закон за „Юридическото признаване на половата идентичност”. В него е записано, че непълнолетни лица над 15-годишна възраст, могат да си сменят пола. Независимо от това, че „за” члена, уреждащ този въпрос, не са гласували много от депутатите, той се оказва приет в рамките на особеностите на гръцкото законодателство. „За” приемането на това възрастово ограничение са гласували 148 депутати при нужни 151. „Против” са били 124 депутати и 13 са се въздържали. В гласуваното са участвали 285 от общо 300 депутати.

Останалите текстове от закона, които нямат отношение към половата идентичност, са били приети с болшинство.

Разкол в коалицията

Дебатите по гласуваното се превърнаха в сензация – за пръв път правителството не успя да събере мнозинство. Управляващата коалиция има 153 гласа, което й дава възможност да прокарва необходимите на правителството законопроекти. В този случай обаче се стигна до разногласия. „За” са гласували дори не всички депутати от СИРИЗА, а само 140, от общо 144.

Спорният въпрос

Идеята на авторите на законопроекта е да защитят правата на транс сексуалните лица, които се сблъскват с трудности в ежедневния живот и са подложени на унижения. Според закона, след първата полова промяна, въпросното лице може да поиска отново своя предишен пол. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас се обяви „за” закона, като заяви в парламента, че нормативният документ защитава гражданите, които държавата в продължение на десетилетия не е забелязвала и това ще спомогне всеки човек да се самоопредели. Според него разрешаването на деца да си сменят пола е „акт на храброст”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    15 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: лица над 15-годишна възраст, могат да си сменят пола. Независимо от това, че „за” члена, ; ха-ха-ха. те и без това гъците са измислили секса, а ние Българите сме поканили и жените да участват!
  • 2 БъЬъррррр...

    5 2 Отговор
    Аййй.....ЧИСТТИТУУууу....!!!
    И тия хермафродити , колко пъти шъ имат право да си сменят пола ?! .....Щот и те нимоат да съ самоопределят...
  • 3 Хасан

    2 4 Отговор
    Браво на гърците...да узаконят и гей браковете...

    Коментиран от #4

  • 4 БъЬъррррр...

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    КефитЪ казваш ...
  • 5 Орфей

    3 0 Отговор
    За това пък в Турция Ердоган подканя за масово разплождане, за да има и за убиване. Кой ще се занимава с неопределени?!