Last news in Fakti

14 Октомври, 2017 06:30 4 101 43

По този път Турция няма да стигне доникъде

  • турция-
  • ердоган-
  • шантаж-
  • гюленисти-
  • преврат-
  • стратегия

Турция задържа чужди граждани, а после изнудва техните държави

По този път Турция няма да стигне доникъде - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Турското правителство направо е обсебено от идеята да изпрати зад решетките всички гюленисти. В същото време изглежда, че управляващата Партия на справедливостта и развитието няма абсолютно никаква дългосрочна стратегия. Вместо това импулсивно се опитва сякаш да вкара Запада в цугцванг.

Извънредното положение, въведено след проваления преврат през юли 2016, е в сила в Турция вече повече от година. Оттогава досега бяха арестувани над 50 хиляди души, сред които и 54 германски граждани. 11 от тях са заподозрени в терористична дейност. Една от тях е преводачката и журналистка Мешале Толу. Процесът срещу нея започна на 11 октомври, повече от пет месеца след арестуването ѝ. Обвиняват я, че била „член на терористична организация".

Мешале Толу – една от многото

И не е само Толу. Преди няколко дни турската прокуратура поиска 15-годишно лишаване от свобода за германския правозащитник Петер Щойтнер, който уж бил свързан с терористични групировки. Жертва на вълната от арести станаха и други чужденци в Турция, включително и американци. Пастор Андрю Брънсън, който ръководеше една малка черква в Измир, беше обявен от правителство за „заплаха за националната сигурност".

Твърдите мерки срещу предполагаеми активисти на движението на Гюлен продължава. Президентът Реджеп Тайип Ердоган няма да миряса, докато не се добере до Фетхуллах Гюлен – човека, когото смята за организатор на проваления преврат. Гюлен обаче живее в емиграция в САЩ. В едно телевизионно обръщение Ердоган предложи да размени пастор Брънсън срещу Гюлен, а това послание е повече от ясно: турският президент няма да се поколебае да продължи арестите, за да принуди Запада да изпълнява собствените му условия.

Според един указ, издаден в рамките на извънредното положение, турското правителство има право да разменя чуждестранни затворници в турските затвори срещу затворници, които би му предала друга държава.

Сигналите, които изпраща турското правителство, са противоречиви. То от една страна подчертава, че добрите отношения със Запада са от огромно значение. От друга страна обаче арестите на чуждестранни и на турски граждани непрекъснато нажежават атмосферата между Турция и западните ѝ съюзници.

Нужна е някаква разумна стратегия

Деескалация може да се очаква единствено тогава, когато Анкара излезе с някаква разумна, дългосрочна дипломатическа стратегия. А отношенията ѝ с Германия може още повече да се влошат през идните години, ако Джем Йоздемир от Зелената партия стане външен министър в Берлин.

Турското правителство най-после трябва да разбере, че стратегията му да използва чужди граждани като инструмент за шантаж и по този начин да налага собствената си воля, в дългосрочен план изцяло ще изолира страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    47 15 Отговор
    Да върви на ...... Турция!
    Вече били въвели отделни автобуси за жени. Пиенето на бира на обществени места е престъпление. За където са тръгнали ще стигнат.
  • 2 КАСАПИН

    32 19 Отговор
    Защо изобщо пишат за тази скапана държава, може би за помаците които пишат тук, но те го четат сигурно не както трябва, може би заради примитивният език, Стоят си в нашата хубава държава и се турчеят и не ходят в турция защото там им викат Българи.

    Коментиран от #3, #4, #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 един

    22 10 Отговор

    До коментар #2 от "КАСАПИН":

    Ама те СА българи и половин Турция са българи :D

    оригиналния турчин е черен, ама вече оригинални почти няма, затова пък нашия ген е бил по-силен ;)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Чавдар войвода

    17 13 Отговор
    Защо стоите в родината ми, турчоля?

    Коментиран от #25

  • 7 Morgoth

    20 5 Отговор
    Последно време като чета новините вече не мога да разбера кои са партньорите на Турция и с кой все още Ердоган не се е скарал. Изключвам Сърбия и Украйна, защото те "не пеят в хора".
    С Германия очевидно нещата не вървят изобщо на добре, което значи с целия ЕС. Да не говорим за проблемите с Гърция.
    Със САЩ уж все още са партньори във военно отношение, но имат сериозни различия по темата Сирия. САЩ въоръжават кюрдите, които според Турция са терористи. Като калпак на всичко турците арестуваха човек от дипломатическата служба на САЩ, а в отговор им спряха издаването на визи.
    Русия изглежда единствения стабилен съюзник, ракети ще им продават, ама то това не е съюзничество, а бизнес. А последно Турция нямало да допуска кораби от Крим в пристанищата си, та скоро може и Русия да не гледа на тях с добро око.
    Следват локалните сили в Близкия изток. Израел, може да са малки географски, но влиянието им в световен мащаб е голямо - отношенията им с Турция можем да наречем "изнервени". Саудитска арабия и като цяло арабската лига не тачат много турчолята. Освен Катар, които обаче са в немилост.
    И остава Иран. Тя така и така Турция е тръгнала по техния път може да се прегърнат и да се осерат дружно. Имаше едни снимки какво е бил Иран 70-те години и какво е сега. Та след 30-40 години може да има подобни какво е била Турция в началото и средата на управлението на Ердоган и как е свършила в края му.
  • 8 Антитюрк

    20 7 Отговор
    "Турция задържа чужди граждани, а после изнудва техните държави." - Тоя отиде по-далеч от Хитлер, който е изнудвал роднините на задържаните евреи. А Ердоган има искане към цялата държава. И това ако не е фашизъм! А и поданиците му са като него.
    Къде е сега Хасан?

    Коментиран от #10

  • 9 Хасан

    8 22 Отговор
    Българина с неговото образование и съзнание не може да разбере Турция..Това което прави Турция е защита на своите национални интереси ...за българина няма национален интерес ами преди руски интерес а сега немски интерес...Защо Германия дава убежище на терористи от ПКк...защо дава убежище на държавни служители които са работели за ФЕТО????...няма отговор...

    Коментиран от #42

  • 10 Хасан

    8 17 Отговор

    До коментар #8 от "Антитюрк":

    Това е обикновенна антитурска пропаганда ..знаем от историята за Химлер,Гьобелс..немците все го правят
  • 11 Хасан

    5 22 Отговор

    До коментар #2 от "КАСАПИН":

    Защо пишат???ами пишат за великите хора и великите държави...крайно време е България да вземе пример от Сърбия и да мине под влияние на Турция

    Коментиран от #12

  • 12 No fes no problem

    25 8 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Ние се стремим да изграждаме а не да разграждаме.Турция е изостанал ислямска държава разчитаща на помощи от вън.Без редовна помощ от САЩ„ЕС и Русия Турция загива.
    Където е имало турско влияние още смърди.Повече от 100 години се чистим от присъствието на тази измет по нашите земи и още има много работа.

    Коментиран от #13, #14, #26

  • 13 Хасан

    9 15 Отговор

    До коментар #12 от "No fes no problem":

    Помощи?Май бъркаш с България...Турция не взима просия като България...Хората работят,трудят се,произвеждат....Бъгария се крепи на помощи,субсидии....

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 един

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Чакай да влезете в ЕС и тогава ще ви видим...
  • 16 Горд Българин

    16 6 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Абе Асене, ти след като мразиш България и толкова ти харесва Турция, защо не емигрираш при твоя идол.
    Какво търсиш още в България?
    Лесно е да щракаш по клавиатурата от свободна,демократична и развиваща се държава и да обясняваш колко ''страхотно'' било управлението на Ердоган.Тук поне имаш Свобода преди всичко.В това отношение,под управлението на мустакатия ислямист Турция се върна в средновековието.
    Дали ако живееше там щеше да ти стиска да напишеш и една дума против властта?
    Аман от нереализирани кофражисти!

    Коментиран от #17

  • 17 Хасан

    7 16 Отговор

    До коментар #16 от "Горд Българин":

    Ей българино ,кофражист ти разказва какво е геостратегия,международна политка,човешки права,лобиране на икономически групировки,сравнява ти днешната и хитлерисика германска политика...аз съм тука от 600 години и ще бъда тука през следвашите 600

    Коментиран от #19, #21, #22, #33, #41

  • 18 Антитюрк

    13 6 Отговор
    Вярно е, че икономиката на България е в незавидно положение, но в Турция има много български турци и помаци, които работят за жълти стотинки.
    А ти, Хасане, кофражисте, защо правиш кофражи в София, а не отидеш в лелеяната ти Турция?
    С шантажите си Ердоган не води страната към добро, ще я изолира и затвори като Северна Корея. Както е написано и в заглавието:
    По този път Турция няма да стигне доникъде!

    Коментиран от #20

  • 19 Чавдар войвода

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Искаш ли да си признаеш, защо се върнахте, след като си заминахте през 1989 година?
  • 20 Хасан

    2 9 Отговор

    До коментар #18 от "Антитюрк":

    А защо си мислиш че Германия е много разтревожена за Турция???Влез в Кауфлан и погледни щандовете и ще разбереш....Помаците в Смолян вече не гледат животни защото няма къде да продадат а отиват в Германия да работят в фермата която изнася месо за Кауфлан в Смолян
  • 21 батко бугар

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Пишеш, по тия теми, защото така ти повеляват отгоре! Стоиш тука, или поне така искаш да мислим, защото пак така ти повеляват отгоре. Отговори ми на най-важния въпрос - в турски лири ли ти плаща мазния БИВШ парламентарен паразит или в български лв. Ако е първото бързо се преориентирай, щото скоро ще девалвират и ибрик няма да можеш да си купиш!
  • 22 Българин

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Не бъди сигурен колко ще бъдеш.Светът се променя и много империи които са си мислели че са вечни отдавна ги няма.
    Няма я Османската вече 100 години. Явно болни мозъци като Ердо още си мечтаят и сънуват сънища.
    Първото което ще им вземат е Кюрдистан и после ще гледаш кой къде е и още колко години ще е там.
    А ти си помисли къде и с какви искаш да живееш.Дали с прости изостанали фесове разчитащи на помощ от САЩ,ЕС и Русия или в държава членка на ЕС стремяща се към демокрация и християнски европейски ценности.
    Ако ще живееш тук ще спазваш нашите правила и няма да хапеш ръката която те храни.Като не ти харесва хващаш пътя и в Анадола да се радваш на ислямска демокрация.

    Коментиран от #23

  • 23 Хасан

    4 11 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Християнски ценности с които мъж оправя друг мъж?! А и даже правят официален брак ...и могат да си осиновят деца?!мерси...

    Коментиран от #24, #29, #35, #38

  • 24 Патриот

    9 4 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    Хасан за много неща е прав - за България важен е интереса на Германия, Франция, САЩ. ЗА българина - само личният интерес. Нямаме вече икономика. Защо да произвеждаме като можем да купим от Европа?
    После искаме заплати, осигуровки и т.н. От къде?
    За това да пиша какво ни интересува какво прави Ерджолан с другите държави?
    Нас не ни заплашва, не ни изнудва, а и защо да го прави, след като такава мощна икономически държава просто подхвърля няква смешна сума на български политик и той прокарва интересите на Турция, а нашите го гледат в очите все едно господар - лесно, бързо, безболезнено.

    Коментиран от #27

  • 25 ИСТОРИК

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "Чавдар войвода":

    ЗАЩОТО Е И ТЯХНА РОДИНА !!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хасан

    2 7 Отговор

    До коментар #24 от "Патриот":

    А какво ще рече «прокарва турски интереси»?..БСП иска да прокарва руски интереси и оттам да си извлече дивиденти,Герб немски отттам да изкара някоя друга пара..Защо Радев иска Грипен ???..сигурно има изгода

    Коментиран от #28

  • 28 Патриот

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Министър-председатеря също прокарва турски интереси. Ето леше станал като адвокат на Реджеп за влизането му в ЕС. Огромни болници в страната станаха турска собственост. Наскоро един джип, собствено на турски бизнесмен беше намерен в София, пред един хотел. Няма нищо лошо, но точно този джип беше натъпкан с подслушвателна техника(къде е ДАНС, кой я ,правлява и може ли да се "проспи" такова нещо). Нека не забравяме екстрадирането на турски гражданин, които имал "хипотетична" връзка с атентата, миналата година без никакви уговорки.
    Изобщо нашият премиер се раздава за интерисите на всички страни освен България.
  • 29 Знаещ

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    Грешиш хасане. Това са сороските ценности. Християнските са съвсем други. Прочети Библията и ще видиш. Точно това което казваш обаче е причината да мразя Сорос, който счита, че християнството е пречка за неговите уж модерни виждания за света. Той много одобрява гейове, трансове и мешането на белите жени с араби и негри, защото това точно е начина да изчезне бялата раса. Сега вероятно разбираш и защо харесвам Орбан и Путин. Това са хората, които се опитват да съхранят християнските ценности и бялата раса. Пробвай да се омъжиш в Русия за мъж и ще видиш небето през решетка. После разбира се цяла соросоидна Европа ще ревна за твоите "права".
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Аз обичам България

    6 2 Отговор
    Хасане,
    Винаги съм смятал българските турци за български граждани. Но виждам, че вие, не знам защо ни мразите. Та нали българите след 1878 г. и народ и правителство са се застъпили за вас, че сте бедни, трудолюбиви селяни, свързани със земята и няма да ни вредите. Само, че потомците на тези работливи селяни са се откъснали от земята и са решили да служат не на земята си, а на политиката и на един натрапник президент от Турция, когото и в Турция не обичат и там народа страда заради него. В България никой не ви преследва заради убеждения, за това живеете тук. Кой ви знае каква мръсотия сте ни замислили?...

    Коментиран от #34

  • 32 Хасан

    2 5 Отговор
    Кой и защо ще подслушва ??..Сигурно за да разберат кой какъв търг ще вземе,кой ще отнесе комисионна...друго няма...Турците да не би да продават изтребители или ще строят атомна централа или ще правят южен поток...??!!,Японска болница е била купена от турски бранд и главния акционер е индонезийски или корейски фонд...
  • 33 Горд Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Асенчо,ти от всички въпроси,които ти зададох точно за кофражиста ли се хвана...? :)
    Явно се припозна...
    ''Анализите'' ти за споменатите от теб теми са на такова махленско ниво,че и кофражист би се обидил.Не се засягай,това за кофражиста беше комплимент. :)
    Ще отговориш ли на някой от въпросите или не е удобно?

    Коментиран от #36

  • 34 Хасан

    2 3 Отговор

    До коментар #31 от "Аз обичам България":

    Турците винаги са обичали и уважавали българите..заедно сме били в ТКЗС то,заедно сме строили социализма и капитализма
  • 35 стоян георгиев

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    тва са и мюсулмански ценности хасане.хомосексуализма при мюсулманите традиционно е много силно разпространен.тва че не се женят официално не прави нещата по-различни!

    Коментиран от #37

  • 36 Хасан

    1 5 Отговор

    До коментар #33 от "Горд Българин":

    Има българи русофили и не отиват в Русия,има българи германофили и те не отиват в Германия.....Ердоган бил ислямист..негова работа...той няма работа с тебе а с мене..иска аз да не пия,да не ям свинско,да не правя секс без брак....
  • 37 Хасан

    1 5 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Виж сега кой какви ги върши в спалнята и в личния си живот си е негова работа и избор,но официално да има гей бракове,да се опетнят семейните традиции...едва ли е ..как ще обясним на децата си защо двамата чичковци се целуват в парка ?????

    Коментиран от #40

  • 38 Анадолски манафи

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    Хасане в Анадола още правят опити мъж да забременее така че не говори за Сорос и неговите гей бракове.Фесовете са по напред в гейските работи от Европа.

    Коментиран от #39

  • 39 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #38 от "Анадолски манафи":

    Първия брак между мъже в Германия беше между българин и немец...разправят че нашенеца е бил по жартиери
  • 40 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Хасан":

    за мен е по-правилно тези отношения да се изяснят и признаят щом ги има отколкото да се случва скрито и да се стига до разправии .които го влече задната скорост трябва да се знае.
  • 41 Бат Саше

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    И през всичките тези 1200 години, ще си си същия безроден циганин, Хасане!
  • 42 БГ патриот

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Пак взе много да ти тропа балалайката по българските форуми? Германия също така даде и убежище и възможност на милиони турци, или в духа на управляващата партия говориш само за неща които са изгодни? Точно ти ли си човека, който ще говори за Българската култура, след като даже пишеш на нашият език и вероятно си получил образованието си в България? Нещастник, като не ти харесва - багажа - автогара - Анкара.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: