Last news in Fakti

15 Октомври, 2017 07:57 1 948 0

Испания ще поеме контрол над Каталуния, ако...

  • каталуния-
  • испания-
  • контрол-
  • независимост-
  • референдум-
  • хуан игнасио соидо

Мадрид иска недвусмислен отговор от Каталуния

Испания ще поеме контрол над Каталуния, ако... - 1
Снимка: БТА/ AP

Централните власти в Испания ще поемат контрола над областта Каталуния, ако регионалният лидер Карлес Пучдемон отговори твърде неясно на въпроса на Мадрид дали е обявил независимост от Испания. Това заяви испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Соидо, цитиран от „Ройтерс“.

Преди дни сепаратисткият лидер Пучдемон обяви независимост, но отложи влизането й в сила, за да може да преговаря с Мадрид по този въпрос.

Испанският министър-председател Мариано Рахой му даде срок до понеделник да изясни позицията си и до вторник да промени решението си, ако настоява за отделяне. Той заплаши, че ще преустанови автономията на Каталуния, ако Пучдемон избере независимостта.

От Мадрид призоваха за недвусмислен отговор. „Ако отговори двусмислено, това означава, че не иска диалог и тогава испанското правителство ще трябва да предприеме действия", предупреди вътрешният министър.

Един от вариантите за Мадрид може да бъде прилагането на член 155 от конституцията, който позволява на централната власт да поеме пълен или частичен контрол над някой от 17-те региона, в случай че той не изпълнява законовите си задължения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: