16 Октомври, 2017 14:26 1 086 0

Управляващите в Македония с ключова победа

  • македония-
  • избори-
  • петре шилегов-
  • зоран заев-
  • вмро-дпмне

ВМРО-ДПМНЕ претърпя тежко поражение на местния вот

Управляващите в Македония социалдемократи на Зоран Заев печелят най-много кметски места на състоялите се в неделя местни избори.

Според предварителните резултати, обявени тази нощ от Държавната избирателна комисия, кандидатите за кметове на Социалдемократическия съюз (СДСМ) водят в 49 общини, на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в 10, на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) в 12, а кандидатите на девет други партии, коалиции и група избиратели водят в останалите общини, предаде агенция МИА.

Министерството на вътрешните работи направи оценка, че изборният ден е преминал мирно и без обичайните нарушения на обществения ред.

Премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев честити победата на привържениците си пред сградата на правителството и заяви, че "народът е изпратил послание, подкрепил е политиките на правителството за растеж и развитие на икономиката на страната".

Председателят на ДСИ Али Ахмети обяви победа на първия кръг на кандидатите за кметове на партията си в общините Кичево и Пласница. Той направи оценката, че изборите са преминали мирно.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви, че изборите са били белязани от многобройни нередности - злоупотреба с държавни средства, натиск върху гласоподаватели, подкупи и организиран превоз на избиратели до секциите.

Кандидатът на СДСМ за кмет на столицата Скопие Петре Шилегов води с почти 40 000 гласа пред съперника си от ВМРО-ДПМНЕ, досегашния градоначалник Коце Траяновски, при обработени 96% процента от гласовете, съобщиха местни медии.

Шилегов най-вероятно ще победи още на първи кръг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: