Last news in Fakti

16 Октомври, 2017 15:38 1 626 0

Писмо от Каталуния: Не искаме сблъсък!

  • каталуния-
  • карлес пучдемон-
  • писмо-
  • испания-
  • независимост-
  • мадрид-
  • сблъсък

Искаме решение, а не сблъсък, написа Карлес Пучдемон

Писмо от Каталуния: Не искаме сблъсък! - 1
Снимка: БТА/ AP

Испанското издание El Pais публикува писмото на каталунския лидер Карлес Пучдемон до испанския премиер Мариано Рахой. Централните власти в Мадрид поискаха от сепаратистите да получат ясен отговор дали е била обявена независимост или не.

След референдума за независимост Пучдемон заяви, че е получил мандат за обявяване на отцепване, но суспендира решението, за да може да преговаря с Мадрид. Испанският министър на правосъдието Рафаел Катала заяви, че отговорът на каталунския лидер е невалиден. В Мадрид дадоха срок от четвъртък декларацията за независимост да бъде оттеглена.

„На първи октомври при полицейско насилие, заклеймено от най-авторитетните международни организации, повече от два милиона каталунци предоставиха на парламента демократичен мандат да обяви независимостта“, се казва в писмото на Карлес Пучдемон.

„Приоритетът на правителството ми е възможно най-интензивно да търси път към диалог. Искаме да говорим по проблема, поставен от мнозинството от каталунския народ, което желае да тръгне по свой път като независима страна в европейската рамка“, пише още каталунският лидер.

„Наша основна цел за идните два месеца е да ви склоним към диалог и всички международни, испански и каталунски институции и личности, изразили желание за преговори, да имат възможност да помислят за това. Временното прекратяване на политическия мандат, предоставен с изборите на 1 октомври, демонстрира твърдата ни воля да търсим решение, а не сблъсък“, пише още Карлес Пучдемон.

„Излагам пред вас две искания: първото е да бъде сложен край на репресията срещу народа и правителството на Каталуния. Второто искане е да организираме възможно най-скоро среща, на която да постигнем споразумение. Нека не оставяме ситуацията да се влоши още повече. Убеден съм, че с добра воля, като признаем проблема и го погледнем фронтално, можем да намерим път към решението“, посочва каталунският лидер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: