Last news in Fakti

19 Октомври, 2017 13:50 6 846 18

Експерти: Идва неизбежен "екологичен Армагедон"

  • насекоми-
  • пчели-
  • армагедон

Броят на летящите насекоми е намалял със 75% през последния четвърт век

Експерти: Идва неизбежен "екологичен Армагедон" - 1
Снимки: Shutterstock

Драстично намаляващият брой на насекомите ни обрича на неизбежен "екологичен Армагедон", предупреждават експерти, цитирани от в. Daily Mirror.

Изследване, осъществено в Германия от британски и холандски специалисти, показва, че броят на летящите насекоми е намалял със 75% през последния четвърт век.

За хората драстичното намаляване на насекомите може да има повече от сериозни последствия.

"Фактът, че броят на летящите насекоми намалява драстично с подобни скоростни темпове, е алармиращ", казва ръководителят на изследването Ханс де Кроон от университета "Радбауд" в Холандия.

"Насекомите съставляват две трети от живите същества на Земята, но броят им намалява със страховити темпове. Хората са виновни за превръщането на огромни площи в негостоприемна обител за живот, с което сами се обричат на екологичен Армагедон. Ако продължаваме в същия дух, внуците ни ще наследят един дълбоко обеднял свят. Изгубим ли тези насекоми, всичко ще рухне", допълва професор Дейв Гулсън от университета на Съсекс, Великобритания.

За целите на изследването е анализиран броят на насекомите в 63 природни резервата след 1989 г.
Още по-шокиращ е фактът, че популациите им намаляват в защитени зони, отбелязват изследователите. Специалистите допускат, че въпросните зони се явяват своеобразен "екологичен капан".

Експерти: Идва неизбежен "екологичен Армагедон"

Насекомите играят фундаментална роля за препитанието на човека, както като полинатори, а и като плячка за други животни.

Следващата цел на учените ще бъде да установят точната причина за драстичното намаляване на насекомите, както и дали това се случва и на други места по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЪРП

    54 1 Отговор
    МОЛАЯ, АКО ИМА ПЧЕЛАРИ ДА СПОДЕЛЯТ ЗА ОГРОМНОТО ИЗМИРАНЕ НА ПЧЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ??!!!!!!!

    ТОВА Е АБСОЛЮТНАТА И ТРУДНА ЗА ПРИЕМАНЕ ИСТИНА ,ЧЕ НИ ЧАКА ГЛАД И МОР.....БЕЗ ПЧЕЛИ........И ТО МОЖЕБИ МНОГО ПО-СКОРО ОТКОЛКОТО СИ МИСЛИМ!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #5

  • 2 Пако

    29 0 Отговор
    Сетила са Мара да са побара.
  • 3 onq s konq

    12 20 Отговор
    Споко бре, има гмо култури които нямат нужда от насекоми за опрашване. А и аз за великите пости си сготвих един веган, така че няма да се мре от глад, от друго ще да е.
  • 4 goni

    7 26 Отговор
    Насекоми ще има дори когато нито един човек не е останал на планетата! А и дълго след това! А, това че някои учени си изкарват хляба като ни плашат че насекомите изчезват!!! Е! Всеки трябва по някакъв начин да си изкарва парите! Мошеници колкото искаш!:) "Два за лев-един бакшиш!":)
  • 5 куку руку ку

    29 3 Отговор

    До коментар #1 от "ЪРП":

    Да благодарим на пестицидите и най-вече на Монсанто, че ни трепят пчелите.
    Купувах наскоро восъчни основи от човек, който е загубил всичките си пчелни семейства за 1 година. Той ми каза, че не е единствен. Негов колега пчелар от 200 семейства останал само с 50, като за създаването на пчелина е използвал пари по евро програма и сега е длъжен да поддържа 200 кошера. И това ако не е финансово убийство.

    Коментиран от #7

  • 6 Хап

    1 9 Отговор
    Поредната глупотевина!75% е огромно число,3/4 от наличните насекоми.?!
    И спрямо кой период е тавя замерване?
  • 7 Пчела

    1 11 Отговор

    До коментар #5 от "куку руку ку":

    И разбрал ли е от какво са умряли пчелите? Или е важно да си плямпяме без факти!Аако е от болест,от скапано гледане?Абе да се плямпаме

    Коментиран от #9

  • 8 Нети

    17 0 Отговор
    Да изтребим хората! Много са лоши! За всичко са виновни?
  • 9 куку руку ку

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пчела":

    И какво, да разказвам целият половинчасов разговор?
    Не стигна ли "благодарността" към пестицидите и фирмата Монсанто с нейните "семенца".
  • 10 пчелар

    4 6 Отговор
    Пчелите не измират а напускат кошерите.Защото им омръзна да събират мед и някой да ги упои с пушек след което им задига питите,слага празни и давайте пак наново.Пчелите не правят меда за хората ,а за себе си.Жилят яко ако някой иска да им го вземе
  • 11 един

    10 2 Отговор
    Много добре знаете защо е така, бяхте предупредени, че с Монсанто на Байер това ще се случи, ето, че в САЩ пчелите вече ги няма.
  • 12 Алф

    7 0 Отговор
    Някоя баба от село ли е виновна или заслугата е на най-богатите?
  • 13 LEGIONARIVS

    9 0 Отговор
    А им се смяхте като ви обясняваха за химическите следи и пръскания в небето....

    Коментиран от #16

  • 14 граничарче

    3 0 Отговор
    Да благодарим на братята от Америка за бомбардировките над Югославия с бомбите с обеднен уран.Тогава в пограничния район в България измряха всички пчели.това беше и първата и единствена година откакто се помня да се затрият абсолютно всички кошери в пчелина.
    Хвала на тази велика нация че ни отърва от вредните жилещи гадинки.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дедо ви

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "LEGIONARIVS":

    Над България ръсят всеки ден. Загледайте се в небето. И никой на никого нищо не обяснява, не иска сметка, не ограничава достъпа над въздушното ни пространство... ХОРА , КАКВО СТАВА ???
  • 17 ЪРП

    1 0 Отговор
    ТОТАЛЕН ГЕНОЦИД НА БЪЛГАРИЯ, ТОВА СТАВА!!!!!!!
    НЕ ИМ ЛИ ПУКА НА ОЛИГОФРЕНЯСАЛИТЕ НИ ДЕПУТАТСКИ ЗОМБИТА ,ЧЕ ТЕЗИ ОТРОВИ-АЕРОЗОЛИ, КОИТО РЪСЯТ ВСЕКИ БОЖИ ДЕН НАД ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ГИ ДИШАТ И ТЕ И ДЕЦАТА ИМ ..........И В БЪЛГАРИЯ УМИРАТ ОТ РАК ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ДУШИ ВСЯКА ГОДИНА????????!!!!!!!!!!!!!!!
  • 18 ЪРП

    2 0 Отговор
    http://www.memoriabg.com/2016/02/20/monsanto-nai-nenavijdanata-kompania-v-sveta/
Новини по държави: