21 Октомври, 2017 10:43 1 329 1

Кралят: Испания ще отговори с демократични средства на Каталуния

  • крал фелипе шести-
  • испания-
  • каталуния-
  • независимост

Отделяне на Каталуния е неприемливо, заяви крал Фелипе Шести

Кралят: Испания ще отговори с демократични средства на Каталуния - 1
Снимка: БТА/АР

Испания ще отговори с демократични и конституционни средства на неприемливия опит за отделяне, заяви испанският крал Фелипе Шести, визирайки Каталуния, предаде Reuters.

"Испания е изправена пред неприемлив опит за отделяне в част от националната си територия и ще отговори чрез легитимните си демократични институции", заяви кралят в реч на връчването на наградата на принцесата на Астурия. Страната ще действа "в рамките на своята конституция и като спазва ценностите и принципите на парламентарната демокрация, в която живеем през последните 39 години", добави държавният глава.

"Испания на 21-и век, от която Каталуния е и ще бъде важна част", се гордее с принадлежността си към "голямата демократична реалност, каквато е Европа", подчерта крал Фелипе Шести.

"Не искаме да се отказваме от това, което сме изградили заедно", заяви монархът в емоционална реч, припомняйки постигнатия в страната напредък.

Кралят: Испания ще отговори с демократични средства на Каталуния

За днес е насрочена среща на испанското правителство, на която се очаква да бъде взето решение за задействане на чл. 155 от конституцията на страната. Безпрецедентната стъпка ще позволи на Мадрид да отмени временно автономията на Каталуния, за да попречи на опитите за отделяне на тази област от Испания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 г-н Хокинг

    4 0 Отговор
    Незнам да ли само аз ги виждам тези на снимката ми преличат като дракула и някой негови изроди който се къпят с власт и да не изгубят някой милиярд се правят че ги интересува цялостността на Държавата им а ги интересува само да не изгубят така лесно идващите им пари от Каталуния
Новини по държави: