23 Октомври, 2017 07:28 3 616 34

23 октомври 1956 г. Въстанието в Унгария

  • унгария-
  • въстание-
  • ссср
23 октомври 1956 г. Въстанието в Унгария - 1
Снимки: БТА/АП

Унгарското въстание от 1956 г. е спонтанен революционен бунт срещу правителството на Унгарската народна република и неговата просъветска политика. Въстанието продължава от 23 октомври до 10 ноември 1956 г.

То започва като студентска демонстрация, към която се присъединяват хиляди граждани, докато тя минава през центъра на Будапеща на път към сградата на парламента. Студентска делегация, която опитва да влезе в сградата на радиото, за да излъчи исканията си, е задържана. Когато мнозинството навън изисква тя да бъде пусната, срещу него започва стрелба от силите на държавната сигурност вътре в сградата. Новините се разпространяват бързо, а с тях насилието и безредиците в столицата.

Бунтът бързо се разпространява в цяла Унгария и правителството пада. Хиляди се организират в опълчения и започват бой със силите на държавна сигурност. Просъветско настроени комунисти и полицейски служители често са екзекутирани или затваряни, като от затворите са пускани и въоръжавани затворници. Импровизирани съвети изземват контрола над общините от управляващата Унгарска работническа народна партия и поставят политически искания. Новото правителство формално разпуска полицията на държавна сигурност, обявява желание да се изтегли от Варшавския договор и обещава да проведе нови свободни избори. До края на октомври боевете почти приключват и нормалната обстановка започва да се възстановява. След като обявява готовност да изтегли съветските войски от Унгария, Политбюро на ЦК на КПСС променя решението си и се подготвя за смазване на революцията. На 4 ноември значителен брой съветски войски нахлуват в Будапеща и в други райони на страната. Унгарската съпротива продължава до 10 ноември.

Над 2500 унгарци и 700 съветски войници са убити в конфликта, а 200 000 унгарци стават бежанци. Масовите арести и преследвания продължават месеци след това. До януари 1957 г. новоназначеното от СССР правителство унищожава всякаква видима опозиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    29 16 Отговор
    Импровизирани... като на майдана да речем...
    Това бе студената война...

    Коментиран от #3, #22

  • 2 Kcaniba

    19 37 Отговор
    Сто години Империята на злото тероризират света!

    Коментиран от #11

  • 3 OMG WTF

    20 30 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    100% протестиращите срещу прекрасната савеЦка власт са били подлоги на сорос. Това еврейско к....ле още от детската градина е започнал своята подмолна дейност срещу добрите мили болшевики!

    Коментиран от #6, #12, #27

  • 4 ВМОРО

    15 32 Отговор
    Вечно презрение за чифутската червена чума! Идемъ!
  • 5 Све

    37 18 Отговор
    Историята е проститутка
    Това, което се случва в Гърция е много по-брутално , гражданска война.
    Гърците молят за помощ Сталин, но великите сили се държат към договорката…
    Почти милион гърци и до днес живеят в източна Европа.
    От соц. систамата България печели най-много.
    За 27г демокрация, загубихме всичко

    Коментиран от #7

  • 6 Справедлив

    40 11 Отговор

    До коментар #3 от "OMG WTF":

    А в същото време"великите демократи" от САЩ избиват хиляди в Латинска Америка след като в Корея ги наритаха здраво. Чили,Чад,Панама...а само след няколко години "великите демократи" ще унищожат стотици хиляди виетнамци със химически оръжия--нищо че те са забранени със меж.конвенция...

    Коментиран от #21

  • 7 OMG WTF

    16 30 Отговор

    До коментар #5 от "Све":

    Аре стига глупости. Каква демокрация бълнуваш? Това на демокрация ли ти прилича? Противните червени червенотиквеници още си ни управляват. От 44-та насам тези гниди не са изпускали властта нито за миг.
  • 8 Kcaniba

    14 32 Отговор
    Над сто милиона са жертвите на комунизма по света!
  • 9 Kcaniba

    12 37 Отговор
    Всички паметници на червената армия-окупатор в България да бъдат премахнати НЕЗАБАВНО! Всички Русофили експулсирани в Сибир, защото са заплаха за националната сигурност на България!

    Коментиран от #26

  • 10 Кики

    30 14 Отговор
    Въстание! Шепа бунтовници, които са искали да подкопаят устоите на социализма! Правилна и навременна реакция на СССР. Какво правим, ако всеки иска да бутне системата на управление?

    Коментиран от #15

  • 11 Kcaniba

    4 20 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Трола е на колене!!!
  • 12 Kcaniba

    25 9 Отговор

    До коментар #3 от "OMG WTF":

    Че Гевара не е бил болшевик, а преди всичко патриот!!
    Какво се е случило с него и стотици хиляди непокорни, знаеп ли!???

    Коментиран от #13

  • 13 Kcaniba

    12 28 Отговор

    До коментар #12 от "Kcaniba":

    Че Гевара е бил терорист!

    Коментиран от #14, #32

  • 14 Kcaniba

    25 11 Отговор

    До коментар #13 от "Kcaniba":

    Сиргей , ти си терорист!!!
    Твоята киевска хунта са терористи!!!

    Коментиран от #16

  • 15 ВМОРО

    6 15 Отговор

    До коментар #10 от "Кики":

    Комай СССР бутна законната власт в Кралство Унгария. Комай СССР също така бутна законната власт и в Царство България. Но нито дума за тези събития. Ах, защо така, Юда?
  • 16 Kcaniba

    7 11 Отговор

    До коментар #14 от "Kcaniba":

    Вива Пиночет!!!

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Kcaniba

    13 16 Отговор
    Престъпленията на червената армия,довела на власт най-мизерните въшкари в България, трябва да се изучават в училище! Комунистическия режим най-кървавия в българската история е обявен за престъпен, следователно и неговите последователи!
  • 18 Кики

    9 13 Отговор

    До коментар #16 от "Kcaniba":

    Пиночет излекува Чили от червената чума!

    Коментиран от #20

  • 19 Kcaniba

    14 7 Отговор

    До коментар #16 от "Kcaniba":

    Сиргей, то при вас, в Киев 10-на квазипиночетовци и управляват!!
    Превърнахте се в Сомалия, във всяко едно отношение!!!
  • 20 Kcaniba

    12 7 Отговор

    До коментар #18 от "Кики":

    Сега тролопиночетите в Киев, лекуват хохолите от дарената им от Ленин, червена и голяма държава-обрязват я!!!
    Скоро ще бъде розова, мъничка хохолия - три хутора и половина, каквато си бе, преди червените болшевици да я увеличат като кърлеж, стократно.
  • 21 OMG WTF

    6 12 Отговор

    До коментар #6 от "Справедлив":

    Това какво общо има с новината? Тук коментираме кремълските боклуци, а не вашингтонските им приятелчета. И едните, и другите са от един дол дренки.
  • 22 жщг

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Никакви инпровизирани ! Това са си били "сороси"

    Коментиран от #23

  • 23 инпровизиран

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "жщг":

    интингрирвам ти в колидора.
    сороси и сополи.
  • 24 Бай хой

    11 6 Отговор
    Венци, статията ти е абсолютна нпо партенка.

    Защо след като уж народа въстанал срещу съветската власт, американския президент се обръща към СССР да навлезе в Унгария и да възстанови мира?

    Много е неудобна истината за платените от сорос. Истината е че тогава стаелинистите възстават срещу реформаторите и налагат червен терор. Именно затова и се намесва СССР за да потуши въстанието на сталинисттие и анархистите. Точно така на сталинистите а не на някакви си виртулани борци против комунизма.
  • 25 Кики

    6 2 Отговор
    Ха,ха,ха на какво си,Бро?
  • 26 ку до кукуто

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Kcaniba":

    ку-ку, ку-ку, ку-ку...
  • 27 Ааааа

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "OMG WTF":

    Сорос е бил в детската градина тридесетина години по-рано. Защо сравняваш над 30 годишен мъж с 3-4 годишно детенце?
  • 28 Ганьо Говнарев Говньо

    6 8 Отговор
    Важното е че, в крайна сметка ТЕГЛИХА ШУТА НА КОМУНЯШКАТА ИЗМЕТ! Вива Пиночет!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сибирь

    9 4 Отговор
    въобще нещата са съвсем други! Въстанието не е спонтанно ,а ръководители те му и най-дейните участници не са случайни! Това са бивши военни от унгарската армия ,воювали заедно с нацистите. Тия така са се отличили при Воронеж,че руснаците въобще не са взимали пленници от тях! Обаче Сталин забранява това и огромна част от тоя "добри хора" остават на свобода и ненаказани. Те използават недоволството от глупавите изпълнения на хрусчов. А така се разправят с противницитъе си,че жената на Андропов гледайки ги полудява! Вадени очи,рязане на носове и уши и т.н.т. Тогава тръгва контрапртеврат ръководен от Янош Кадър , и подпомогнат от !ервената армия.

    Коментиран от #33

  • 31 Бат Ваню

    6 1 Отговор
    .... запада е твърде слаб тогава невъзстановен от войната и... нереагира.... следва пражката пролет 1968.... запада вече по-добре , но страхувайки се от ядрен конфликт също не реагира.... пуска всички емигринти... (да глътнат въздух)... после ... Рейгън стяга примката около СССР.... и.... следва падането на берлинската стена (източните немци влизат в Рая ... ха ха ха)... изтегляне на съветските войски от Европа.... разпад на СССР.... разширяване на евросъюза...(източна Европа е като след война...)... и... аналог с Украйна... Запада веднага се намеси - ситуацията е друга.... и разбира се , че няма да я изпусне.....
  • 32 ку до кукуто

    8 5 Отговор

    До коментар #13 от "Kcaniba":

    не знам приживе дали е бил терорист, но призракът му оределено е терорист, който целенасочено и упорито ти тероризира мозъка. Но има шарени хапчета за тая цел-изписват ги психиатрите.
  • 33 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #30 от "Сибирь":

    сибирчо мамин сега сме 2017 ако не си забелязал ,а не 1986 .тия глупости не вървят.контрапреврати щуротии.тва се нарича окупация и смазване на съпротивата срещу комунизма.наистина унгарците първото дето правят е да влязат в милиционерските управления и да разстрелят кгб офицерите и техните унгарски марионетки,но тва е много правилно и справедливо предвид деянията на въпросните .
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: