23 Октомври, 2017 08:39 1 345 8

И в Италия искат автономия

  • италия-
  • автономия-
  • ломбардия-
  • венето

Областите Венето и Ломбардия гласуваха за по-широка автономия от централното правителство в Рим

И в Италия искат автономия - 1
Снимки: БТА/АР

Избирателите в две богати области в Северна Италия - Венето и Ломбардия, гласуваха с голямо мнозинство на референдуми вчера за по-голяма автономия от централното правителство в Рим, съобщи Reuters.

Над 90 процента от гласувалите избиратели в двете области, които са управлявани от клонящата към сепаратизъм Северна лига, подкрепиха по-широка автономия, при която да имат повече правомощия в сферите на имиграцията, сигурността, образованието и околната среда, както и да използват по-голяма част от данъчните си приходи. В тези две области е съсредоточена една трета от икономиката на Италия.

Президентът на Венето Лука Дзая каза, че над два милиона жители на областта са гласували на референдума, чийто резултат нарече "красив".

Президентът на Ломбардия Роберто Марони заяви, че с референдумите двете области могат да обединят сили, "за да поведат битката на века".

И в Италия искат автономия

Двамата лидери ще обсъдят с регионалните съвети исканията на двете области към централното правителство, след което ще отидат в Рим за да се срещнат с премиера на Италия Паоло Джентилони.

Референдумите не са обвързващи за централното правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    2 8 Отговор
    И в БГ трябва да има!

    Коментиран от #8

  • 2 Дедо ви

    5 1 Отговор
    Така, така ... Те и тука ще ни го организират ...
  • 3 Глупак

    9 1 Отговор
    Където има Сорос
    Там ще се дели
    Ще има имигранти, п....ли….
    Либерали
  • 4 Дедо Гошо

    1 0 Отговор
    Ората пощуреха.Боже пези България от таквиз свинщини.
  • 5 Петричка Народна Република

    0 2 Отговор
    Отцепване до Благоевград.И за 10 години такъв ръст в икономиката,сравним с кризисните гърци и 2 пъти, по-добър от установения мутрополитически тероризиращ народа стандарт в ,,най-бедната'' държава в ЕС.
  • 6 Петричка Народна Република

    0 2 Отговор
    Отцепване до Благоевград.И за 10 години такъв ръст в икономиката,сравним с кризисните гърци и 2 пъти, по-добър от установения мутрополитически тероризиращ народа стандарт в ,,най-бедната'' държава в ЕС.
  • 7 Даката

    0 0 Отговор
    И в Италия ?

    А къде другаде ? В Каталуния искат независимост ,а това не едно и също
  • 8 Варна столица

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Варна":

    Подкрепям те. България да се отдели /отърве/ от София. И после Народна Република София да кандидатства за членка на ЕС, НАТО, ООН и т.н.
Новини по държави: