26 Октомври, 2017 10:02 1 817 9

Град в Каталуния обяви независимост

  • каталуния-
  • независимост-
  • карлес пучдемон-
  • испания-
  • мариано рахой-
  • белпуч

Властите в Белпуч провъзгласиха "независимост на Каталунската република"

Град в Каталуния обяви независимост - 1
Снимки: БТА/АР

Властите в каталунския град Белпуч провъзгласиха "независимост на Каталунската република", съобщиха местни медии.

"Независимостта на Каталунската република" в Белпуч беше оповестена след заседание на градския съвет, на което с мнозинство от гласовете беше утвърден отказ да се изпълни решението на Мадрид за ограничаване на местното самоуправление в Каталуния. Провъзгласяването на независимостта, което засега е символично, стана в рамките на акцията "Да излезем на балконите", организирана от привърженици на независимостта.

Активистите призовават жителите на каталунските градове и села да излязат вечерта на балконите си и на всеослушание да обявят подкрепата си за независимост от Испания. "Да провъзгласим републиката от град на град" - така звучи основният им лозунг. След Белпуч аналогични акции се състояха и в други градове на областта.

Град в Каталуния обяви независимост

По-късно през деня каталунският парламент се събира на пленарно заседание в Барселона, на което ще говори лидерът Карлес Пучдемон. Възможно е да бъде прието решение за едностранно провъзгласяване на независимост на базата на резултатите от референдума от 1 октомври.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щрих

    13 4 Отговор
    Пучдемон, Белпуч....има някаква символика в тези имена с "ПУЧ" и др. неща !!
    Това с тази независимост е голяма глупост, а можеха просто да си извоюват повече пари, което в края на краищата е в основата на всичко !
    Никой от тези "революционери" не се замискя, какво ще стане след това!
    Че масово фирми, ще се оттеглят и ще останат без рабоа, че ще загубят всякакви привилегии на ЕС по внос-износ, мита, свободно придвижване и т.н. Да не говорим за скрития натиск, които ще получат от ЕС! Вариантите да ги смачкат и да станат по -бедни и от нашия северозапад са безбройни. Няма да минат и 2 г. и така ще отрезнеят, че ще се чудят, къде да имигрират !
    Или пък може да изберат Стоичков за президент и да ги оправи ;)))

    Коментиран от #2

  • 2 Свободен

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Щрих":

    Какво ги мислиш каталунците, я си виж твоята кочина - минимална заплата 200 евро, средно - 400 евро. Кажи го на някой каталунец и пред очите ти ще умре от смях.

    Коментиран от #4, #8

  • 3 Пеньо

    8 1 Отговор
    Село Кулата, община Петрич също възнамерява да обяви независимост. Ще въведе визи и такси за преминаване през едноименния граничен пункт!
  • 4 Дедо Грую

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Свободен":

    Така е, но като се отделят каталунците да не стане подобно на нашата кочина. Тогава никак няма да им е до смях. Колкото една държава е по - малка, толкова е по - трудно да си го мери с големите, толкова по - подритвана ще бъде.
    Всичко това много прилича на почерка на ония вампир сорос. Дано госпозарят му си го прибере по - скоро, та да го прикади с котешки фъшкии.
  • 5 Мунчу

    7 0 Отговор
    Ас па придлагам квартал Лозенец да стани столица на София! Да живей низависима София!

    Коментиран от #6

  • 6 Петко

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мунчу":

    Браво бе умник! Тогва София ще е на 3 морета :
    1. яз. Искър
    2. Панчарево
    3. Чепинския гьол
  • 7 МАЙНА

    9 1 Отговор
    Предлагам пловдив да се отдели а самостоятелна губерния. Няма да храним софия. Те пък ще определят правилата, откъде на кадя. Ай....
  • 8 Щрих

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Свободен":

    Да сега, ще умре от смях каталуница, но след няколко годинки не за 400 не за 200 Е изобщо за заплата, ще си мечтае !!!
    Ся на мен ми е ясно, че хора като теб не виждат по далеч от собствената си кочина, ни за съжаление кочините са скачени !
  • 9 голем ПУЧ

    1 1 Отговор
    Много ПУЧУВИ бря
Новини по държави: