27 Октомври, 2017 22:00 3 603 13

Казахстан се отказа от кирилицата

  • казахстан-
  • кирилица-
  • латиница-
  • нурсултан назарбаев

В бившата съветска република минават на латиница от 2025 година

Казахстан се отказа от кирилицата - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев подписа указ за преминаване на казахския език от кирилица на латиница, съобщи преслужбата на държавния глава.

"Утвърждава се латинска графика на азбуката на казахския език", пише в указа на Назарбаев. Възложено е на правителството да сформира комисия, която да изработи график за преминаване към латиница от 2025 г. Контролът ще се упражнява от администрацията на президента.

До 1920 г. в казахския език е използвана арабската писменост, а след това била възприета латиницата. През 1940 г. била въведена кирилицата с 42 букви.

В Казахстан и до днес говорят на два езика – казахският е държавен, но и руският е със статут на официален. В учрежденията се използват и двата.

За преминаване към латиница се заговори през 2012 г. От този ден казахстанските ръководители уверяват, че няма да се откажат от руския език, но че казахският ще се различава от него по азбуката си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    18 12 Отговор
    Предлагам да пропусне латиницата направо да скача на дервен египетски от времето на Тутан Камон мн.ще им отива на дръпнатите мутри
  • 2 kiриL i metuди

    23 16 Отговор
    Как е тръгнало под зоркия поглед на еврорунгелите и булгаристан ще се откаже от кирилицата.

    Коментиран от #4

  • 3 ДДД

    19 0 Отговор
    като ни гледат къде сме
    като създатели на кирилицата
    надали ще имаме последователи:(
    но някои бе казал
    има дни на борба славна и дни на падение
    сега знаете в кои дни сме

    Коментиран от #8

  • 4 тъпанар

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "kiриL i metuди":

    Няма как да стане... изобщо да не правят опити викам
  • 5 Ууу

    16 1 Отговор
    Много им здраве
  • 6 Барчо

    21 1 Отговор
    И тия че пишат на шльоковица!!!!
  • 7 Kcaniba

    5 5 Отговор
    От 12 век са стъпили у 21!!.?
    Хохохо
  • 8 Жужу

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "ДДД":

    Приятелю, аз също се чудя, по много неща, ставащи в света. А, ти виждал ли си как изглежда "Кирилицата"? Защото, дори при нас сега, много букви от тази Кирилица са променени и буквално не пишем на Кирилица, а на частична Кирилица. Впрочем, "Латиницата" е нелош избор, щом искат, понеже технически погледнато повечето технология си е на Латиница. Но е някак си глупаво да отхвърлиш писменността си, по-добрият избор е да я запазиш и да чатиш на Латиница, щом е нужно! Май сърбите и руснаците, са пазители на Кирилицата повече от нас дори? Като гледам надписите по стени и влакове тук, какви гаменски неКирилистични нещица са издраскани, все повече се съмнявам дали изобщо изучават Кирилица в училищата или Простотията?
  • 9 ВМОРО

    3 1 Отговор
    Сегашната българска кирилица е осакатена от комунистическата правопосна реформа, проведена през 1945 година. Явно на неграмотните шумкари, пардон другари, Иванчевският правопис им идвал твърде сложен. Други причини за реформата са сближаването на българската кирилица към руската, както и максимално трудното обслужване на западните говори от новия "правопис".

    Коментиран от #10

  • 10 ВМОРО

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ВМОРО":

    Последното се прави с цел обезбългаряване на българите, останали извън пределите на Отечеството(Поморавието, Тимошко, Покрайнините, Македония, Тракия) и тяхното постепенно обезличаване, асимилиране и стопяване.
  • 11 Реалист

    2 0 Отговор
    Първа стъпка към отделяне от ушанките.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.