27 Октомври, 2017 19:30 1 671 7

ЕК обмисля отмяна на лятното часово време

  • ек-
  • обмисля-
  • часово време

Вече няколко държави се отказаха от смяната на часа

Европейската комисия разглежда предложения за отмяна на лятното часово време.

"Директивата за лятното часово време има отражение върху превозите и енергетиката. Оценяваме постъпилите предложения и ще съобщим заключението си, когато сме готови", уточни говорител на комисията, цитиран от "24 часа".

Европейската директива от 2001 г. е осмата поред законодателна норма в ЕС за уеднаквеното лятно часово време. От 2002 г. във всяка държава от Общността лятното часово време започва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от март и завършва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.
Финландска парламентарна комисия поиска отмяна на директивата с обяснението, че промяната на времето води до заболявания, недоспиване и неефективност на работното място.

В последните години лятното часово време бе отменено от Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет и Азербайджан. Беларус и Турция пък се отказаха от зимното часово време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    19 3 Отговор
    Точно лятното трябва да остане за постоянно.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 мнение

    26 1 Отговор
    Нашите политици ще направят така, както им кажат от ЕС. Страх ги е от самостоятелно решение, защото може да нарушат някоя евроатлантическа ценност. Здравето на хората няма значение и без това България загива с бързи темпове.
  • 3 Бай хой

    18 3 Отговор
    Миналата година нали Путин направи точно това за Русия.

    Май наистина е велик и хевропейците започват да вдяват.

    Да видим как ще се коментира от козяк.
  • 4 пурко

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    и аз съм за
  • 5 onq s konq

    3 3 Отговор
    Сега е момента докато се колебаят между зимното и лятното ,ние да дадем тон за песен на света и да въведем ПРОЛЕТНО И ЕСЕННО ВРЕМЕ!
  • 6 Жужу

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Родните политици са си враждебни нам чуждолизачи - яко лижат петалите на всеки отвън, който им гарантира лапане и власт. Истината е, че цялото това календарно времеформиране тук е погрешно...то е по Грегорианският календар, а не по астрономическият, който е правилният - той при китайците е запазен. Астрономическата Нова година, идва на 20 Март, значи от този ден, е редно да е началото на календара - какъвто бе при прабългарите, но отречен от тъпи продажни Ганьовци с времето. Тъпотията си върви и до днес, а продажността на властта е традиция от векове... Усвоено е от продажните патриции и василеввси, а после и начин на живот на управляващите тук. Малцина са свестни. Дъновистите празнуват Слънчева нова година, тя е в Август. Но нас ни касаят биологически и двете, но по-пряко отчетливата е на 20 Март, защото се завърта цикъла около това Слънце. То се върти около други оси. Не трябва да се сменя часовника, а веднъж пуснатоо времето, като отчетност, да си върви напред! За работа ще се става един час по-рано или късно според изгрева и залеза, а не да се сменя часовника! Сбъркано мислене е да връщаш часовниково време...невъзможно е да върнеш миналото!
  • 7 МАК

    2 1 Отговор
    Аз съм за зимното часово време то е реалното!!
Новини по държави: