28 Октомври, 2017 09:43 3 285 19

Никой не призна "независима" Каталуния

  • каталуния-
  • независимост-
  • референдум-
  • испания
Никой не призна "независима" Каталуния - 1
Снимка: БТА/АР

Държавният департамент на САЩ заяви, че Каталуния е "неразделна част от Испания" и че подкрепя усилията на испанското правителство да запази страната "силна и единна", предаде Reuters.

Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт посочи, че двете съюзнички в НАТО "си сътрудничат тясно, за да дадем тласък на нашите общи приоритети в областта на сигурността и икономиката".

Нейното изявление показва ясното противопоставяне на САЩ на отцепване на Каталуния от Испания и създаване на независима република.

Позицията на Русия относно ситуацията в Каталуния остана непроменена, заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, предаде ТАСС.

По-рано тя бе нарекла ситуацията в Каталуния вътрешен въпрос на Испания и подчерта, че Москва уважава суверенитета и териториалната цялост на страната.

Никой не призна "независима" Каталуния
Снимка; Shutterstock

Германия също не признава независимостта на Каталуния, предаде Reuters, като се позова на говорителя на канцлера Ангела Меркел - Щефен Зайберт.

"Германското правителство следи влошаването на ситуацията в Каталуния с безпокойство. Суверенитетът и териториалната цялост на Испания са и остават ненарушими", подчерта Зайберт в Тwitter. Той даде да се разбере, че Берлин "не признава едно такова обявяване на независимост".

Германският външен министър Зигмар Габриел също каза, че създаването на нови разделителни линии и стени в Европа не отговаря на интересите на европейците, предаде ТАСС.

Мексико и Аржентина се обявиха за запазване на териториалната цялост на Испания и казаха, че не признават независимостта на Каталуния.

В пост в Тwitter мексиканският президент Енрике Пеня Нието изрази надежда за мирно и политическо решение на кризата.

В изявление на аржентинското министерство на външните работи се изразява надежда, че с помощна на конституционните средства ще бъде възстановена законността в рамките на мирното съществуване на испанския народ, така че да се гарантира единството и териториалната цялост на Испания.

Канада отхвърля едностранното обявяване на независимост от Каталуния и призовава за диалог с Мадрид, предаде CNN.

Според международните законови принципи, признати от Върховния съд на Канада, тези решения трябва да бъдат взимани в рамките на конституцията. Предвид това Отава признава една единна Испания, заяви Андрю Лесли, секретар на канадския външен министър Кристия Фрийланд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    28 19 Отговор
    Що така си мислите? АЗ ПРИЗНАВАМ КАТАЛУНИЯ

    Коментиран от #19

  • 2 Извън закона

    31 10 Отговор
    Демокрация ))) нали референдума е волята на народа Хаха

    Коментиран от #4

  • 3 Петър

    31 8 Отговор
    Като гледам кои държави са дали изявления за независимостта на Каталуня виждам че всичките са с подобни и по големи проблеми-Канада-Квебек,САЩ-петдесет и не знам колко щата влезли доброволно в САЩ и на теория биха излезли доброволно,Русия пък доброволно присъединява територии и провинции Абхазия,Южна Осетия,Крим,Приднестровието
  • 4 Допълнение

    18 7 Отговор

    До коментар #2 от "Извън закона":

    "най-висша степен на демокрация"
  • 5 Николаевич

    20 14 Отговор
    Стига вече с тая Испания че ми бръмна главата. Да си погледнеме в нашия двор какво е положението че зимата настъпва, а газта и парното трябва да се плащат....Нито каталунци, нито испанци ще ни помогнат с парното, тока и газта така че проблемите са си техни....
  • 6 Ганьо Говнарев Говньо

    9 25 Отговор
    АЗ НЕ признавам Каталуния! Предателите плюха на ДЕМОКРАЦИЯТА но ДЕМОКРАЦИЯТА ще бъде!
  • 7 ТНТ

    33 0 Отговор
    То и независима Македония никой не призна първоначално, после пък България повлече крак...
  • 8 Франко

    10 19 Отговор
    До коментар 2 : само дето една журналистка нагледно показа, как се гласува четири пъти, в различни секции. Документирано с видео. На тоя "референдум"не е имало избирателни списъци, където да се отбелязва подаването на вота. Затова и резултатът им беше над 100%.

    Коментиран от #9, #13

  • 9 toi

    24 6 Отговор

    До коментар #8 от "Франко":

    А защо тогава Испания не подкрепи референдума да се проведе по демократичен начин и хората съвсем законно да си дадат вота, а вместо това, като фашисти изпратиха полиция и спец.части да бият мирното население? Това ли е демокрацията? Значи с референдум не може, а без референдум може! Много интересно...
  • 10 onq s konq

    7 3 Отговор
    А бе зачудил съм се от неколко дена да я признаем ли тая каталуня да я не признаем ли и съм на кантар. Комшията вика - абе дай да я признаеме ама тои комшиятя си пада малко прос по рождение и не ги разбира тея работи.Та с две думи зачудил съм се много дълбоко по тоя проблем !
  • 11 реалист

    17 6 Отговор
    Всички тия високо "демократични" държавици дето първи скачат срущу независима Каталуния си имат сходни проблеми и изобщо не ги интересува целостта на Испания . Срах ги е Каталуния да не повлече крак в световен мащаб. И аз не приемам някакво си външно министерство да говори от мое име . Аз лично и признавам и подкрепям независима Каталуния.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бесен Язовец

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Франко":

    Ние не се връзваме вече на фалшива пропаганда

    Коментиран от #16

  • 14 Някой

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "HULK8383":

    Приятел, повечето от коментиращите изказват наблюдения върху двойният стандарт за определението демокрация, отколкото някаква подрепа за национален сепаратизъм. Каталунците според мен искат независимост, поради икономически, а не толкова от националистически причини. Най-богатата провинция са и не желаят повече пари да влизат в испанската хазна, отколкото получават. Има подобни случаи и течения в Германия, Италия и Белгия. Но също така от политически, икономически и геостратегически причини никой от големите играчи няма да допусне това отделяне. С Испания като страна вкичко е договорено и тече гладко, не е необходимо тя да отслабва икономически и геостратегически, още повече, когато е лоялен член в ЕУ и НАТО. В Барселона има инвестирани много чужди пари, които биха били застрашени от евентуално отделяне. Нещата са много сложни и нямат нищо общо с балканските народни националистически представи.
  • 15 The fact

    13 3 Отговор
    Аз също признавам Каталуния. Ако не станат независими, поне ще спечелят по-голяма иконом. независимост. Успех
  • 16 Sergiy

    1 8 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    думата "пропаганда" значи не истинско, измислено, не правдиво, нещо се пропогандира- това го знае всеки, а пак какво значи фалшива пропаганда, нещо ново ;)) Гледаш много руски предаване и вярваш разбира се на тях;))
    "не фалшива/истинска/правдива ПРОПАГНДА" каква е, щом според теб има "фалшива? ;)
  • 17 RIDIK

    2 5 Отговор
    Кой каза, че с референдум може да се иска независимост ? Да не би с референдум Испанската корона да е обединила всичките дребосдъци и е създала Испания? Има неща, които стават с референдум и други, които не стават. Териториалната цялост не подлежи на обсъждане, камо ли да се подлага на допитване чрез референдум. Референдумите са конюктурни и резултатите от тях са силно завидими от моментни настроения - пример Англия. Испанците ще ги ги понатиснат малко и каталунците ще мирясат. Ако обаче се възползват от това , че испанското правителство се пази от силови действия и направят провокация ще берат ядове.
  • 18 ньшь

    3 1 Отговор
    Шотландия и южно-френска корсика Я признават, така че - пишете неистини. Друг е въпросът до какви поражения ще стигнат двете страни. Чак укранци стегнали батальон в помощ на еспаньа.
  • 19 Валери

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    И ти какво знаеш от историята на Испания ?