29 Октомври, 2017 09:31 2 125 4

Неочаквана смяна на властта в Иракски Кюрдистан (СНИМКИ)

  • ирак-
  • иракски кюрдистан-
  • масуд барзани-
  • киркук

Президентът Масуд Барзани няма да удължи мандата си

Неочаквана смяна на властта в Иракски Кюрдистан (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани ще предаде президентските си правомощия на 1 ноември, предаде Reuters, като цитира представител на кюрдското регионално правителство.

Барзани взе решението си само седмици, след като референдум за независимост от Ирак доведе до криза за иракските кюрди, които се радваха на период на безпрецедентна автономия.

Барзани е изпратил до парламента писмо за разпределяне на президентските правомощия между правителството, парламента и съдебната власт.

Очакваше се мандатът на президента да изтече след четири дни, на същата дата, когато трябваше да се състоят президентски и парламентарни избори. Те обаче бяха отложени миналата седмица на фона на засилващата се криза в региона.

Неочаквана смяна на властта в Иракски Кюрдистан (СНИМКИ)

Критиците на Барзани смятат, че референдумът за независимост, произведен на 25 септември по инициатива на 71-годишният президент, е влошил перспективите за иракските кюрди. По-малко от месец след това правителството започна офанзива за превземане на контролирания от тях град Киркук, богат на петролни залежи. Кюрдите го смятат както за свой роден град, така и за ключов източник на приходи за евентуалната си независима държава.

Това беше една от няколкото ответни мерки на централните власти в Багдад, които се противопоставяха решително на референдума.

Само за дни иракското правителство промени баланса на силите в северната част на страната, оказвайки значителен натиск върху Барзани и разрушавайки мечтите на кюрдите за независимост от Ирак.

Неочаквана смяна на властта в Иракски Кюрдистан (СНИМКИ)

Неочаквана смяна на властта в Иракски Кюрдистан (СНИМКИ)

Иракските сили продължиха настъплението си към всички контролирани от кюрдите територии извън границите на автономния регион. В четвъртък иракският премиер поиска от кюрдите да анулират референдума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гинеколог

    11 2 Отговор
    Неочаквана смяна на властта? Защо да е неочаквана? Да си представим за един момент, че София е отделна държава. Да си представим, че на територията на "факултета" има нефт. Да си представим, че с помощта на Бялата къща отвъд океана, с красивите думи за демокрация и човешки права, сме принудени да дадем автономия на "факултета". Автономия, която след определено време показва среден пръст на централната власт и казва, че вече няма да се съобразява с нея, няма да отчита дори и данъците от приходите от нефта и прави референдум не в цяла София, а само на територията на"факултета". И естествено получава очакваните резултати от този референдум. Как бихме реагирали?
    Ето какво става в Ирак, само че мащаба е многократно по-голям!
  • 2 стоян георгиев

    4 3 Отговор
    случи се очакваното .замина си инициатора на референдума ,чиято основна цел бе именно бетонирането на барзани начело на кюрдистан/хода му се оказа грешен и сега ще плаща за него!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хасан

    5 3 Отговор
    Имаме два свята ..Русия и Запада..всеки се стреми противниковия отбор да се разпадне...ако Югославия накуп беше минала към Запада ,като България ,сега щеше да е цяла...Ирак е без туй под Западно влмяние и едва ли ще има Кюрдистан...Сирия е ничия земя и затова е поле за надмощие...но интересно защо Русия така късно се намеси там
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания