1 Ноември, 2017 07:31 5 948 13

1 ноември 1922 г.: Абдикира последният султан на Османската империя

  • султан-
  • османска империя-
  • мехмед vi

Териториалните клаузи са свързани с разделянето на османските територии между победителките

На 1 ноември 1922 г. абдикира последният султан на Османската империя Мехмед VI.

Роден е през 1861 г. в Истанбул. Той става султан на 4 юли 1918 г., след като законният наследник на Мехмед V Решад Юзуф Иззетин, се самоубива.

Новият султан идва в тежки за империята години, започнали с революцията на младотурците и приключили с разгрома й в Първата световна война. Френски и британски войски са окупирали обширни територии в Близкия изток, които от векове са били притежание на султана.

Подложен на натиск от Запада Мехмед VI е принуден да приеме Севърският договор. Това е мирен договор подписан в парижкото предградие Севър (Sèvres) между държавите - победителки в Първата световна война и Османската империя. Парафиран е на 10 август 1920 г. и е част от Версайската система от договори.

От страна на Османската империя е приет от султана Мехмет VI, който се стреми да запази трона си, но движението на младотурците начело с Кемал Ататюрк отхвърля договора.

Основните клаузи в договора са териториални, военни и юридически.

Териториалните клаузи са свързани с разделянето на османските територии между победителките.

– Франция получава Ливан и Сирия, а Дулкадир и Киликия остават под френско влияние.

– Италия получава като зони на влияние Тарс, Анталия, Кония и части от централен Анадол и получава потвърждение за прякото присъединяване на Додеканезите към своите територии.

– Армения получава Ерзурум и земите около езерото Ван, заедно с областта Трабзон.

– Гърция получава Източна Тракия, заедно с Егейските острови и под формата на зона на влияние областта около Измир. След изтичането на 5 години, в областта се предвиждало да се проведе референдум, който да определи дали територията да стане част от Гърция или да остане в Османската империя.

– Великобритания получава Палестина, Трансйордания и Ирак, и части от Кюрдистан като зона на влияние.

– Босфора и Дарданелите са демилитаризирани и предадени под Международен контрол.

– Договорът предвижда и референдум сред кюрдите, който да определят бъдещето им. Референдумът така и не е проведен заради разногласия сред самите кюрди.

Военните клаузи предвиждат намаляване на османската армия до 50 000, разрешават запазване само на 7 бойни кораба и 3 торпедни лодки и забраняват на Османската империя да разполага с военно - въздушни сили. Освен това, се създава съюзническа контролна комисия, която да следи за изпълнението на военните клаузи.

Генералът от османската армия и герой от защитата на Дарданелите – Мустафа Кемал паша се изтегля във все още свободните територии, отхвърля властта на султана като изчерпана и старомодна и обявява намерението си да спаси държавата от катастрофата, в която се намира.

На 1 ноември 1922 г., след като гръцката инвазия в Мала Азия е отблъсната, султанатът е официално детрониран, а на 17 ноември Мехмед VI напуска Истанбул на борда на британски военен кораб. Отначало той се установява в Малта, но бързо се премества на италианската Ривиера в Сан Ремо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 aaa

    3 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Франция получава Ливан и Сирия, а Дулкадир и Киликия остават под френско влияние (факти бг )

    Коментиран от #4

  • 2 Темиме дарий

    3 1 Отговор
    Никогас нема да предам доброволно територия на конкистадорите англосаксонци...воина на унищожение като раса ген и население ще приложа
  • 3 Хасан

    17 7 Отговор
    Първата световна война Германия губи ,но Турция плаща сметката...и вече сто години се водят войни и кръвопролития за земите на империята...грузински осетинска война,арменско азербайджанска,ирано иракска война,Сащ и Ирак,Сащ иСирия, Югославия....
  • 4 Корана

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "aaa":

    Нямаш ли нещо по интересно за правене, чети корана
  • 5 ЦРУ

    15 7 Отговор
    Султанът беше умен да избере Сан Ремо за място на изгнание,а Ердоган си избра Сибир!:):):)
  • 6 Истината винаги боли

    14 4 Отговор
    Когато е била Римската империя(Византия) е имало мир и сговор,нямало е различие в религията.След като се появява проклятието на Европа,с чужда религия и чужда култура започват робските дни за народите завладени от тази азиатска чума и напаст....
    ..

    Коментиран от #8

  • 7 касапина

    4 5 Отговор
    Нагласил съм най големия си нож да режа зелки с фесове

    Коментиран от #9

  • 8 Мюсюлманин

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Истината винаги боли":

    Не ми пиши врели некипели.Христос аз ли го разпънах на кръст.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "касапина":

    Внимавай да не се нарежеш с големия нож.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Истината винаги боли

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Мюсюлманин":

    Ами вашите врели некипели за мирно съжителстване по време на робството е като моето писание за време оно.......
  • 12 Пеньо

    6 5 Отговор
    Нищо, в момента имат един от най-сбърканите султани в историята на тази държава!
  • 13 Свободен

    1 0 Отговор
    Какво прави в момента Турция - създаде ислямска държава, започна война в Сирия, война в Ирак, война срещу кюрдите, само войни и убийства. Ако не бяха развалили Севърския договор, днес това нямаше да се случи. Трябва на Турция отново да се приложи Севърския договор, този път без право на измяна, също както на нас ни приложиха Ньойския договор.
Новини по държави: