2 Ноември, 2017 15:30 1 624 14

Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон

  • испания-
  • карлес пучдемон-
  • каталуния

Това обяви председателят на испанския Върховен съд

Испанските власти издадоха европейска заповед за арест на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, съобщи Rappler.

Това обяви председателят на испанския Върховен съд Карлос Лесмес.

„Говорим за случай, в който някой отказва да се яви, след като е бил призован да даде показания в Испания. При такива случаи, обикновено се издава заповед за арест“, заяви Лесмес.

В момента Пучдемон се намира в Брюксел. Той замина за там, след като испанските власти иззеха контрола над Каталуния от неговото правителство. Днес той, заедно с други представители на каталунския кабинет, трябваше да се яви пред Националната съдебна колегия на Испания.

За даване на показания се явиха само 6 души. Адвокатите на обвиняемите поискаха отлагане на изслушването за 9 ноември, но искането все още се разглежда.

Пучдемон и 13 негови колеги са обвинени в опит за бунт, след като каталунското правителство одобри декларация за независимост на региона. Адвокатът на Пучдемон – Пол Бекар обяви, че неговият клиент е готов да сътрудничи на властите в разследването, но не се е явил на изслушването, заради негативното отношение на испанските власти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свободен

    17 3 Отговор
    Натикайте го в затвора този мишок.
  • 2 Барчо

    11 6 Отговор
    Обявяването на независимост и изкарването на милиони хора на улицата не е "ОПИТ ЗА БУНТ", а си е чист бунт. Може да се формулира като "опит за отцепването на Каталуния от Испания".
    Мисля си от друга страна, че този НЕУСПЯЛ ОПИТ за отцепване облагодетелства Испания, защото вече Каталуния няма да има статут на автономия, а ще се управлява директно от Испанското правителство без да има шаване насам-натам. Владимир Илич Ленин навремето имаше една хвърковата мисъл: " Вчера беше рано, а утре ще е късно за революцията. Правим я днес". Може би някой добре е сметнал, че днес все още е рано и ще е обречена и затова я е предизвикал.

    Коментиран от #7

  • 3 Ники

    12 1 Отговор
    Негативно отношение от испанските власти !!! Че то във всяка конституция пише че такива като него ... са предатели и едно време са ги бесели а сега ще лежи дълго. Ама като се усетихме че ще ходим в затвора и духнахме .... !!! Тоя какво точно очакваше да стане си е загадка !!!

    Коментиран от #4

  • 4 Реалист

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Ники":

    Другаря Пучдемон не го мислете - има свободни комуналки в Москва за такива предани агенти като него. Но има и друга вероятност - не слушаш и се блъскаш в ...такси. Тишинаааааа...
  • 5 алчните задници

    2 2 Отговор
    Таяа Каталуня май ще стане най бедния регион във Испания
  • 6 Панайотов

    8 0 Отговор
    И за какво му беше това упражнение на тоя глупак ??? Подлъга милиони хора, а сега се крие като мишка, а и на всичкото отгоре и автономията им е отнета !!! Тия май са по-прости и от ''един друг МНОГО ПРОСТ народ'' в Източна Европа...
  • 7 Раса

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Барчо":

    Не че искам Испания да се разцепи, но изкарването на мирни хора на улицата е протест, а не бунт! Трябва да си комунист или поне бивш комунист за да разсъждаваш така :)

    Коментиран от #13

  • 8 реалист

    4 2 Отговор
    Това не е полезен ход за Испания .Имперското мислене - да хвърли всички в затвора , ще има най-много обратен ефект . Ще го направят от срах да не изглеждат слаби ,но това няма да върне нещата там където са били . Семето на бунта е вече посято и най-много за озлобят каталунците . Дали днес или след години независимост ще има . Не вярвайте много на тенденциозни статии и евроцензура.
  • 9 Хасан

    2 4 Отговор
    Човека просто искаше демократичен реферандум...а уж имаше демокрация в Европа...за Косово може,Монтенегро може..но за демократична Европа не може.....сега на тоя ще му изкарат връзки с Путин, ще го обвинят в корупция,ще го обвинят в изнасилване ,в педофилия,ще му изкарат секс касети и разни други

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хасан

    2 3 Отговор
    А какво лошо има в това да има добросъседски отношения със Сърбия????

    Коментиран от #12

  • 12 Свободен

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    За теб няма, за мен има, защото сърбия има много лихви да плаща.
  • 13 Барчо

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Раса":

    Гледал си предполагам кадри от наречените от теб протести. Протестите са отговор на някакво действие в близък преден момент. Испания с нищо не е предизвиквала каталунците с нищо, за да правят протест. Не е имало репресии или някакви испански провокации. Хората бяха изкарани по площадите и чакаха ясен знак за бунт. Само че този знак така и не се получи. Историята познава такива случаи за изкуствено предизвикване на бунт, след което идват "добрите", смазват бунта и сменят властта. Тук резултата е ОТНЕМАНЕТО НА АВТОНОМИЯТА НА КАТАЛУНИЯ. Много добра политическа игра на някой голям.
  • 14 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Съжелявам, че се повтарям. Разберете, Пучдемон и кликата около него, откак са на власт в Каталуния, извършват финансови престъпления, както към Мадрид, така и към собствената си провинция!!!
    Един от начините да замажат всичко, е предизвикването на политическа криза и по възможност да успеят, за да прикрият престъпленията си.
    Лошото е, че политиците от Мадрид по-вече наблягат на политическата страна на събитието / за тях това е важно /, но корена е финансов. И времето ще го докаже.
    Защо тоя "велик патриот и радетел на демокрацията" не се яви в Мадрид с гордо вдигната глава да защити своята кауза ??
    Я има 20% подкрепа сега в Каталуния - я не! А като знае колко го проклинат, останали без препитание на улицата, не смее да се вясне дори в Барцелона!!!
Новини по държави: