5 Ноември, 2017 08:32 3 898 14

Убиецът на Кенеди смятал да се укрие в СССР

  • ли харви осуалд-
  • джон кенеди-
  • ссср

Националните архиви огласиха около 6500 документа за убийството на Кенеди

Убиецът на Кенеди смятал да се укрие в СССР - 1

ЦРУ е подозирало, че Ли Харви Осуалд след убийството на американския президент Джон Кенеди през 1963 година, смятал да се укрие в СССР. Това показват разсекретени вчера документи, пише РИА Новости.

„Изглежда, че той е мислил само за обичайно отпътуване за Съветския съюз, но е възможно също той да е бил в процес на получаване на документи, за да избяга бързо след убийството на президента“, гласи материал с дата 24 ноември 1963 година.

В меморандум от 1975 година се съобщава, че убиецът на Кенеди не е бил свързан с ЦРУ. Слуховете за подобна връзка в ЦРУ окачествиха като „напълно безпочвени“. Разузнавателното ведомство не откри данни за сътрудничество на Осуалд и с други американски спецслужби, пише в документа.

Бяха публикувани почти 700 материала, свързани с убийството на Кенеди. Президентът Доналд Тръмп бе наредил да се обнародва цялата информация за престъплението без онази, чието разкритие ще навреди на националната сигурност.

Сегашната публикация е трета поред. През юли и октомври Националните архиви огласиха около 6500 документа за убийството на Кенеди.

Той бе застрелян в Далас на 22 ноември 1963 година, а убиецът му Осуалд бе ликвидиран след два дни.
Следствието стигна до извода, че той е действал сам. Има многобройни теории за това убийство, които обаче не получиха официално потвърждение.

Американските власти отхвърлиха предположението, че Осуалд е бил по някакъв начин свързан със СССР.

От октомври 1959 г. до май 1962 г. той наистина е живял в СССР, оженил се за съветска гражданка и е работил в Минския радиозавод. След като му било отказано съветско гражданство, Осуалд се завърнал със семейството си в САЩ.

Няколко месеца преди убийството той се опитвал да получи входна виза в СССР, за целта се свързал със съветските посолства във Вашингтон и Мексико, но получил отказ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яснооооо

    21 5 Отговор
    ЦРУ е подозирало,........и дотук с истината--както и в днешно време-така и тогава от САЩ чуваме само предположения и гадаения---- Със такова инфо,се отклонява основният въпрос-кой организира това убийство????
  • 2 Тошев

    18 2 Отговор
    Естествено, в документите няма данни за участието на службите в убийството! Както и за убийството на "убиеца". За толкова години, дори и да е имало нещо официално написано, то отдавна е било заличено. В такива случаи се задава въпроса, кой е имал интерес от това убийство? Отговорите водят до извършителите. Както и при смъртта на принцеса Даяна във Великобритания.
  • 3 патоанатом

    14 0 Отговор
    Убиеца да се есхумира и да се разипа отново!
  • 4 Барчо

    21 6 Отговор
    Това е олигофренско. Какво значи подозирали, че бил мислел. Само по себе си по пътя на логиката той дори не би помислил да бяга в СССР по простата причина, че Кенеди е искал сближаването и взаимно разоръжаване с тогавашна Русия, както и прекратяване на войната с Виетнам. Така че простотия е да си е мислел, че след като убие единствения приятелски настроен американки президент към СССР ще отиде точно пък там да се скрие. И това си е лично тяхно си бизнес решение на тези, които действително управляват държавата, а президента и мисли различно. Тази така наречена "новина" е поредното доказателство, че дори нещо да изглежда смешно и жалко е без значение. Важното е когато се спомене СССР или Русия, винаги да има и нещо отрицателно. Все пак в тази "новина" има две отрицания. Първото е, че подозирали че е мислел. Абсолютна простотия, защото това не е новина, а подозрение. Когато се намери твърдо доказателство, тогава може да е новина. Второто е, че е пълен абсурд да избере бягство в СССР. Та това убийство е в тяхна вреда!!!! Само че повечето читатели родени след 1990 г изобщо няма да се замислят и ще приемат тази откровена лъжа за истина и това в края на краищата е целта. Не истината.

    Коментиран от #5

  • 5 Барчо

    16 6 Отговор

    До коментар #4 от "Барчо":

    Тези, които са ми писали минусчетата се вижда, че нямат понятие от история и политика и са краварски подлоги. Мога само да ги съжалявам, а и честно казано не ми пука от тях. Хубаво е когато има различни мнения по някой спорен въпрос и това е полезно. Но когато отрицаваш фактите, тогава е жалко. Приличат ми на дечица, които са изяли някакво лакомство тайно и са се омазали, обаче бурно отричат до край да са го направили.
  • 6 некойси

    11 1 Отговор
    Да не би да са искали да кажат че истинският убиец на Кенеди е искал да се укрие в Израел?
  • 7 Румяна Костова

    10 3 Отговор
    Нещо зацикли американската пропаганда.Ту праща застарял артист негър да плаши народа от руска агресия.Сега пък вади от прахоляка историята с Кенеди.А аргумента какво печели СССР с този акт,къде е.?А и би трябвало да се обърнат към Украйна.По това време Хрусчов е на власт.Шеф на КГБ е също украинец,както и един от агентите,разговаряли с Ли Харви в руското посолство.Всички документи по това дело са предадени на американските власти.Те официално тогава обявяват,че не нямат никакви претенции по този въпрос към СССР.
  • 8 китайче

    6 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Президентът Доналд Тръмп бе наредил да се обнародва цялата информация за престъплението без онази, чието разкритие ще навреди на националната сигурност.

    ДЕМЕК НИЩО !
  • 9 Прометей

    10 2 Отговор
    Скоро ще “открият факти“, че убиецът е ......Путин;)
    Това е толкоз просто и логично.....

    Коментиран от #11

  • 10 В е л и к и я

    3 13 Отговор
    Някой се обоснова че това убийство е във вреда на СССР. Ама аз съм на обратното мнение. Съветския съюз провеждаше политика на постоянна омраза към капиталистическия свят и най вече към Америка . Как би се отразила на политиката на КПСС един американски президент в който се вижда много човешко .Ами просто няма да се понрави на политиката на комунистите . Така че този Осуалд може да си е човек на болшевиките който да е успял да изпълни поръчката на партията .Комунистическата партия няма нужда от доблестни и съвестни американски президенти защото това пречи на съветската пропагандата за загниващия капитализъм и войнствения в Америка милитаризъм , срещу който Кенеди се бореше .

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Румяна Костова

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Прометей":

    Да,с машината на времето се е спуснал в Далас 1963.Чудят се после защо е толкова популярен.
  • 12 Румяна Костова

    10 1 Отговор
    Тежко и горко на американските президенти,ако редови работник в автозавод може да организира убийствата им.
  • 13 Той

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "В е л и к и я":

    Спрял си да си пиеш хапчетата!!!
  • 14 Барчо

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "В е л и к и я":

    Убийството или кончината на американски президенти във време на мандата са доста. Харисън умира загадъчно само месец след избирането му, Линкълн е убит, Гарфийлд е прострелян и по-късно умира от раните си, Маккинли също е убит, Хардинг умира внезапно и необяснимо в хотелска стая..... 5 парчета до тук, а още не съм стигнал до Кенеди. И тях ли руснаците ликвидираха, че нещо ми не е ясно. Да земе да изясниш на нас простолюдието. В Америка винаги е командвал капитала и щом някой не и играе по свирката без значение дали е техния президент или някой друг се предприемат крайни мерки. Няма друга голяма държава по света, която да избива собствените си президенти. Така че недей да прехвърляш от болната на здравата глава!!!!