6 Ноември, 2017 10:29 1 883 2

Македония: Провалът на ЕС на Балканите обслужва Русия

  • ес-
  • русия-
  • македония-
  • георге иванов-
  • интереси-
  • провал-
  • балкани-
  • китай

Тежки обвинения на Георге Иванов към Брюксел

Македония: Провалът на ЕС на Балканите обслужва Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Провалът на Европейския съюз на Балканите е в интерес на Китай и Русия, каза македонският президент Георге Иванов в интервю за британския The Telegraph.

„Поради пълния си провал да се ангажира и да инвестира в региона, Европейският съюз остави отворена вратата за китайско и руско влияние на Балканите. Доскоро не виждахме руска инвестиция в Македония. Но понеже Европа се отдръпва и не изпълнява обещанията си Балканите да станат част от ЕС, призоваваме общността да дойде и да запълни празнината”, посочи Иванов.

Македонският президент посочи, че блокът е останал в мисленето си в XX век, а всичките му вътрешни конфликти му пречат да се справи с днешните предизвикателства, които включват масовата миграция и транснационалната дигитална престъпност.

Иванов говори и за неуспеха на ЕС да насочи инвестициите си в инфраструктурния коридор Изток-Запад, който свързва Средиземно и Черно море като пример за късогледство, фокусирано върху коридора Север-Юг, който свързва Гърция и Сърбия.

„Сега сме в ситуация, в която използваме китайски пари и кредити за строителство на европейки коридор, който преминава през територията на Македония. Това е парадокс. Това имам предвид като казвам, че Европа се отдръпва. Това е покана към Китай”, смята Иванов.

Президентът каза също, че продължаващото блокиране от страна на Гърция на влизането на Македония в НАТО и началото на преговори за влизане в ЕС оставят държавата в геополитическа несигурност, която характеризира изолирания подход на Европа към предизвикателствата, пред които е изправена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    10 6 Отговор
    А добър ден, макеата пак откриха топлата вода !
  • 2 Лилков

    7 0 Отговор
    Китай се държи почтенно , те не се намесват в ЕС.
    Макар скоро да сключиха споразумение с Русия за сътрудничество на информационни агенции , явно за разпространение на фалшиви новини.
Новини по държави: