Last news in Fakti

6 Ноември, 2017 21:31 1 764 11

От Пентагона подвели британците за Ирак

  • ирак-
  • великобритания-
  • гордън браун-
  • сащ-
  • инвазия-
  • подвели-
  • пентагона

САЩ знаели, че Ирак няма оръжия за масово поразяване

От Пентагона подвели британците за Ирак - 1
Снимка: БТА/ AP

Гордън Браун, който по време на събитията в Ирак беше министър на финансите, твърди, че тогавашния премиер Тони Блеър е използвал тезата, че Ирак притежава оръжия за масово поразяване, за да отстоява нуждата от присъединяването на Великобритания към военните действия, съобщи БНР.

Американското министерство на отбраната е знаело, че Саддам Хюсеин няма такива оръжия, но е не е информирало за това Великобритания, твърди Гордън Браун.

В рамките на това обвинение бившият премиер заявява, че тайният доклад на американското разузнаване за Ирак никога не е бил предоставян на Великобритания и че ако това бе станало, събитията е нямало да се развият по този начин.

Гордън Браун допълва, че показанията, които дава, никога не са били обект на разследването на „комисията Чилкът“, която заключи, че Великобритания е избрала да се присъедини към инвазията в Ирак, преди да са били изчерпани всички мирни опции за разоръжаване.

Политическите наблюдатели посочват, че намесата на Браун в случая ще поднови дебата за британското решение за присъединяване към предвожданото от американците нахлуване в Ирак през 2003 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    46 3 Отговор
    Отидоха в суверена държава и убиха законния и президент, точиха петрол 12 г.безплатно и като си тръгнаха оствиха хаос след себеси

    Коментиран от #2

  • 2 Пенсионера

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Тук си прав и точен. Точка.
    Сега може би ще ги сритат еднъж за винаги
  • 3 no name no face no number

    28 2 Отговор
    Мдааа типични кофти каубои
  • 4 ГОРД

    30 2 Отговор
    Подведоха ни да поизтрепеме 1 милион човека.Па и България да не е по-назад и ние там.
  • 5 ЗЕВС

    24 2 Отговор
    Едва ли някой си е мислил, че мотива за войната в Ирак са химическите оръжия! По лошото е, че американския данъкоплатец финансира програми за атентати шпионаж, нелегална търговия с оръжие, разпалване на граждански войни и сваляне на чужди правителства. В процеса на разработка на програмите за промиване на мозъци, наркотици, ядрени и химически оръжия, са използвани като опитни мишки, самите Американски граждани, мъже, жени, деца и военни без тяхното знание и съгласие!

    Коментиран от #6

  • 6 Бесен Язовец

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Мани ги тия облъчват ги с бургерите и картофките
  • 7 Скорпион29

    18 2 Отговор
    Точно тогава се разбра че ООН е пълен провал САЩ не се съобразиха със искането от ООН да бъдат проверени още 30 обекта от общо 100 и инспекторите от ООН бяха евакуирани от Ирак след 70 проверени.Аргумента на САЩ беше че армията вече е в залива и трябва да влезе в Ирак за да си оправдае милярдите изхарчени за пътя до там.
  • 8 Да го кажем направо

    19 2 Отговор
    И какво излиза на края-че САЩ пак са играли лицемерно ДОРИ и с най-верният си съюзник... Пак лъжи и подлост...Избиха милиони иракчани...Между другото,не виждам нито един ком. от върлите защитници на американската политика...--защо така??? Къде са соросоидите-или и тоя Путин го е купил???
  • 9 Румяна Костова

    15 2 Отговор
    Този е стилът на американските управляващи.Още Обама призна,че вторжението в Ирак и хаоса,предизвикан от тях в Либия са били грешка.За това трябва да се замисляме когато Америка отново се прицели някъде да дарява демокрация или да обвинява някоя държава в наличие на забранени оръжия.
  • 10 Барчо

    6 1 Отговор
    На всички още тогава беше ясна играта, но нищо не можеше да се направи. Русия бе в стойка партер - другия полюс. Така краварите си играеха на богове и решаваха съдбата на тази или онази държава или народ. Сега обаче нещата са коренно различни и всички се надяваме да не няма повече подобни унищожителни войни. Много се надявам да бъдат поставени до стената и .......
  • 11 анализатор

    3 0 Отговор
    нали същото измислиха и с Либия
Новини по държави: