Last news in Fakti

8 Ноември, 2017 08:01 1 357 9

Македонските учебници по история вече няма да ни наричат "фашистки окупатори"

  • зоран заев-
  • македония-
  • българия

Да пазим приятелството, България ни е съюзник, заяви македонският премиер

Македония има намерение да направи ревизия на учебниците си по история, за да съхрани постигнатите добри отношения със съседите си. За тази цел Скопие смята да премахне внушението за "български фашистки окупатори". Това заяви македонският премиер Зоран Заев пред черногорската медия АнтенаМ.

"Македония е малка държава и истината е, че можем да вървим напред само с приятели. От 10 години се караме с всичките ни съседи и е добре човек да се запита всичките ни съседи ли не са прави или има някакъв друг проблем, нещо от нас проблем", заяви Заев. "България ни е съюзник по пътя съм ЕС. България е председател на ЕС от 1 януари и България иска по време на това председателство Македония да получи дата за преговори", допълни той.

Заев коментира, че Македония ще направи исторически компромиси и с България, и с Гърция, отбелязва actualno.com.

"Като казваме "ревизия", трябва да гледаме на това преди всичко като запазване на приятелството, да не използваме думи като "неприятел". Такъв например е случаят с България - там (в учебниците, бел.ред.) стои "български фашистки окупатор" от Втората световна война. Може да бъде само "фашистки окупатор" и да пазим приятелството", заяви той.

"Същото е и за "Егейска Македония", която те (гърците, бел.ред) наричат "северна Гърция". ОК. Това е част от Европа. Да внимаваме с тези неща и думите, които употребяваме", допълни той.

Заев де факто обяви, че правителството му ще търси ново име на Македония, за да бъде решен спорът с Гърция. Това негово изказване предизвика бурни реакции в Скопие. "Много важно е това обаче, че имаме проблем с името. Много е важно да се фокусираме върху проблема, който Гърция има с нашето конституционно име. Вярвам, че ще намерим ново име и начин, по който да го употребяваме. За мен е важно да намерим решение на спора за името", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илия Загоров Мерче

    1 8 Отговор
    Аз мислим дека не е потребно Макодония треба си сменува името, зарад Гърция. Може и друг вариант, дека го опази името Македонско, но требат политици, не "играчи".
  • 2 Илия Загоров Мерче

    2 9 Отговор
    За никой случай Македония не требе да сменува името си. Това е грех зарад наши Бащи и Деди. Македония си е Македония и никак не би била друга некогаш.

    Коментиран от #4

  • 3 Дони

    6 0 Отговор
    Съдейки по кадри от репортажи и снимки отразяващи влизането на българската войска в Скопие и какво е посрещането и от населението трябва да се нарича не окупация а освобождение от сръбска окупация. Единствено комунистите са се чувствали окупирани ,но те така са действали из цяла България.
  • 4 стоян георгиев

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Илия Загоров Мерче":

    македония скъпи ми македонецо докато не се върне на историческите си позиции от преди комунистите ,нищо добро не я чака.ни име ,ни комшии ще има.лошото е че няма как вчерашните комунисти дето прецакаха македонската история и идентичност сега да оправят работата.тва е цирк и всички го знаем много добре.нито заев харесва българия ,нито пък ние заев колкото и да ни влачи разни договори за доборосъседство.
  • 5 Свободен

    9 0 Отговор
    През 1941 година, България освободи Македония от сръбска окупация. Тогава не е имало държава Македония - била е част от Сърбия. През 1944 година, СССР ни обяви война и Македония беше върната на сърбите, този път под формата на измислена комунистическа държава, каквато е и до днес.
  • 6 ХАСАН

    0 14 Отговор
    Македония,Румелия,Гърция ,България това са все области на Османската империя..всички живяхте мирно счастливо 500 години,а сега гладни и просещи си дерете на един друг очите...Македония след България и Гърция ще е поредната "велика" нация отворила шепа за еврофондове

    Коментиран от #7

  • 7 Свободен

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "ХАСАН":

    Само, че Османската империя изчезна през 1918 година, а България все още съществува.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Димитър Димитров

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Свободен":

    Сега се прекръсти на Циганистан(Турция),но малко и остава ще стане до 20 годинки на турцистан и кюрдистан неизбежно,после след още 20 годинки кюрдистан ще превземе турцистан.А ХАСАН и останалите чавета от тази''ВЕЛИКА ОСМАНСКА СГАН'' че си ви гледаме в кафези да не ви заличат и вас все пак България не живее в 1300 година както мюсюлманите.
Новини по държави: