8 Ноември, 2017 15:27 772 9

Бойко Борисов: България е готова да застане начело на Съвета на ЕС

  • ес-
  • председателство-
  • бойко борисов

Целият Съюз има интерес от сигурността, стабилността и напредъка

„България е готова да застане начело на Съвета на Европейския съюз. Амбицията ни е по време на Българското председателство Съюзът да стане по-силен и по-устойчив“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното съвместно заседание на българското правителство и Европейската комисия по повод предстоящото ротационно председателство на страната ни през първата половина на 2018 г. и подготовката по него.

Борисов посочи, че отговорността на Председателството е голяма, но след 10 години членство България е доказала своята надеждност и стабилност. „Като член на ЕС България стана свидетел и участва в решаването на доста кризи – икономическа и финансова, миграционна и др. Но в момента ЕС е далеч по-стабилен и именно върху тази основа България иска да надгражда като председател“, каза министър-председателят.

По думите му, мотото на Българското председателство „Съединението прави силата“ е урок, научен от собствената ни история и като Председател на Съвета България ще търси съгласие и ще работи за единството на Съюза.

„Наясно сме колко много и колко сериозна работа ни чака. Затова и усилията ни ще бъдат основно в три посоки: Консенсус, Конкурентоспособност, Кохезия“, каза премиерът Борисов. Той посочи, че трудните преговори по Брекзит, които предстоят по време на Българското председателство, няма да засенчат другите важни за европейските граждани въпроси като сигурност и миграция, икономическо управление, изграждането на енергийния съюз, защитата на околната среда, засилването на ролята на Европа на международната сцена. “Хората очакват от нас конкретни, видими резултати. Трябва да бъдем отговорни и солидарни. Ще положим всички усилия да стигнем до консенсус по въпроси като сигурността и миграцията, укрепването на контрола по границите, реформата на системата за убежище, разпределението на бъдещия бюджет на ЕС“, подчерта Бойко Борисов.

Българският министър-председател специално изтъкна необходимостта от особено внимание към Западните Балкани. „Целият Съюз има интерес от сигурността, стабилността и напредъка на този регион. Няма да създаваме фалшиви очаквания, но ще работим за разширяване на сътрудничеството с тях“, каза той като посочи възможността да бъде направено много за свързаността на региона – транспортна, комуникационна, инфраструктурна, енергийна.

Борисов се спря също на предстоящите обсъждания на следващия бюджет на ЕС, като подчерта, че търсенето на финансиране на нови дейности не трябва да бъде за сметка на политики с доказан ефект, като кохезионната политика. „България може да бъде пример за резултатите от кохезионната политика. Без кохезия ЕС не може да върви напред“, каза премиерът.

Бойко Борисов определи повишаването на конкурентоспособността на ЕС и укрепването на единния пазар като приоритет с огромно значение за гражданите и бизнеса. По думите му, бъдещето е в цифровия единен пазар, както и в задълбочаването на икономическия и паричния съюз. „Трябва ни по-добро управление икономиките, стабилна банкова система, ясна рамка за работа на капиталовите пазари. България остава привърженик на по-тясната интеграция и израз на това е включително амбицията ни да влезем в еврозоната“, посочи министър-председателят.

Борисов изрази удовлетвореност от откровения разговор с Колежа на комисарите, от съвпадането на приоритетите на Българското председателство с работната програма на Комисията и изрази очакване отличното сътрудничество между правителството и ЕК да продължи и занапред.

В рамките на съвместното заседание днес изказвания направиха председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, комисарите Тимерманс, Хан и Йотингер, вицепремиерите Захариева и Дончев и министрите Павлова и Горанов. Те представиха работните програми на Комисията и на Българското председателство, темата за Западните Балкани и работата по Многогодишната финансова рамка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Тодор

    9 1 Отговор
    Тази година полупроводници, другата цели проводници!
  • 2 goni

    8 1 Отговор
    Е! Това ще е началото на края! Вярно че GB " повлече крак"! Ама, ние ще го довършим ЕU! Вервайте ми! След, което всички ще "цъфнем и ще вържем"!:) Ама, да не ви пука!:0 Няма да ни е за сефте!:)
  • 3 Гост✓

    10 2 Отговор
    Каква гордост за ЕС, най-нааканата държава да ръководи Европа!?
  • 4 ганьо кохезията

    8 1 Отговор
    АААААААХАХХАХААХАААХАХАХАхахахахаха
    Ша развивами кохезията, без кохезия няма оправия, само кохезията ша на упрай и най вече кохезионните фондове!
    Голяма кражба ша падни тоя път, ша им скрийм шапките.
  • 5 Граф Николаевич

    7 0 Отговор
    Минеме ли на евро това ще е краят на България!! Нашата икономика е много слаба, можеме да бъдеме в ЕС и без да се минава на евро или поне да отлагаме колкото се може повече....А за председателство съм скептичен... ние не можеме да управляваме малка България, та ще управляваме няколкостотин милионен ЕС...
  • 6 Дамммммммм

    6 0 Отговор
    Разбира се че сме готова Баце-я колко полета с тиква сме засяли..
  • 7 МММ

    9 0 Отговор
    Който някога се хващал с нас винаги е губел. Дойде ред и на ЕС.
  • 8 Бесен Язовец

    7 0 Отговор
    Бойко е върховен, цар на ЕС ще бъде !
  • 9 Лупи

    0 0 Отговор
    Бог да го прости ЕС!
Новини по държави: