12 Ноември, 2017 08:16 1 320 0

750 000 поискаха свобода за каталунските лидери

  • испания-
  • барселона-
  • протест-
  • хиляди-
  • референдум-
  • независимост-
  • арести

Демонстрацията продължи около два часа

750 000 поискаха свобода за каталунските лидери - 1
Снимка: БТА/ AP

750 000 души излязоха по улиците на Барселона, за да поискат свобода за сепаратистките лидери, които бяха задържани. Броят на протестиращите бе обявен от полицията в града, пишат испанските медии.

Демонстрацията, продължила около два часа, премина под лозунгите: „Свобода за политическите затворници!" и „Вън окупационната сила". Тя бе свикана от две граждански организации, които искат независимост. В началото на месец октомври в Каталуния беше проведен референдум за независимост, който бе определен като незаконен от Мадрид. Каталунският лидер Карлес Пучдемон бе арестуван в Белгия и по-късно освободен от съда.

Осем министри, задържани след приемането на декларацията за независимост, остават в предварителния арест. Сваленият премиер Карлес Пучдемон и четирима министри от кабинета му избягаха на белгийска земя.

Социологически проучвания сочат, че жителите на Каталуния са разделени поравно между отделяне и оставане в Испания. Испанската конституция определя нацията като неделима и гласи, че въпросите на националния суверенитет са от компетенцията на националния парламент в Мадрид, припомни „Асошиейтед прес“. Кметицата на Барселона Ада Колау обвини сваленото каталунско правителство на Карлес Пучдемон, че е довело испанската автономна област до катастрофа и заяви, че мнозинството каталунци са против обявяване на независимост.

750 000 поискаха свобода за каталунските лидери
Снимка: БТА/ AP

750 000 поискаха свобода за каталунските лидери
Снимка: БТА/ AP

750 000 поискаха свобода за каталунските лидери
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: