13 Ноември, 2017 11:26 2 735 14

Турция към САЩ: "Ние не искахме доказателства за 11 септември"

  • бинали йълдъръм-
  • cnn-
  • турция-
  • фетхуллах гюлен-
  • преврат-
  • фето

Анкара отново настоява Вашингтон да екстрадира ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен

Турция към САЩ: "Ние не искахме доказателства за 11 септември" - 1
Снимки: БТА/АР

"Ние не искахме от вас доказателства за 11 септември". С тези думи турският премиер Бинали Йълдъръм коментира в интервю за телевизия CNN отказа на САЩ да екстрадират ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Анкара за миналогодишния опит за преврат.

Посланието на турския премиер е адресирано до "американските власти, които се крият зад предлога, че няма достатъчно доказателства", уличаващи Гюлен.

"Вие обвинихте "Ал Кайда" за 11 септември. Ние не попитахме дали имате доказателства кой стои зад това. Предложихме помощ. Бяхме първата страна, която изпрати войници в Афганистан", припомни министър-председателят.

Турция към САЩ: "Ние не искахме доказателства за 11 септември"

Властите в Анкара смятат Гюлен за организатор на опита за преврат и редовно настояват пред Вашингтон за екстрадирането му. Турският проповедник, който живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания от 1999 г., отхвърля всички обвинения.

Турция към САЩ: "Ние не искахме доказателства за 11 септември"

Близо 250 души бяха убити, а около 2200 ранени при метежа на 15 юли м.г. Той беше последван от масова чистка в Турция срещу предполагаеми последователи на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО).

Близо 50 хиляди души бяха задържани, а около 150 хиляди - отстранени от длъжност в кампанията, предприета от властите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    12 15 Отговор
    Все по-неадекватни стават турските обяснения. Не искали доказателства и от това следвало, че и от тях не трябвало да искат. Що за болна логика е това?
  • 2 ХАСАН

    17 9 Отговор
    Прави са си хората! Сащ защо пази ислямски духовен водач??? Щом са съюзници трябва да го предаде!

    Коментиран от #7

  • 3 Жоро

    14 12 Отговор
    Евала Ердоган
  • 4 ha ha ha

    9 4 Отговор
    Ми да сте искали, сега нямаше да се краварски слуги ;)

    Коментиран от #6

  • 5 Паси Пидала

    13 6 Отговор
    Машшааалах Ефенди право в десятката.
  • 6 ХАСАН

    15 9 Отговор

    До коментар #4 от "ha ha ha":

    Турция никога не е била слуга на Сащ а винаги си отстоявала своите интереси!
  • 7 Пеньо

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "ХАСАН":

    Просто така, защото един негов душевно болен противник го иска?
  • 8 ХАСАН

    9 1 Отговор
    Това е твое мнение!ама никой не иска да си споделя властта...защо му е на рел-гиозен духовник да развива търговска дейност,да вербува прокатура,полиция,армия...с една цел да се държи под контрол законно избрвната власт
  • 9 контрол върху проливите

    2 7 Отговор
    Турция не може преценя какво е добре или зле за нея, защото това винаги е за сметка на съседите й... В това отношение САЩ ни държат на дистанция от нея..
  • 10 Уайът Ърп

    6 4 Отговор
    Демек - Турция казва,че няма доказателства, но въпреки това трябва да им бъде предаден Гюлен

    Коментиран от #11

  • 11 Барчо

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Уайът Ърп":

    Доказателства са представени, но според краварите, те не са достатъчни. Човека е турски гражданин и турците са в правото си да искат екстрадирането му. Това че ще бъде съден не значи че ще бъде осъден. А в Америка в някои щати едно нещо е престъпление, а в други не. Така че техните стандарти едва ли могат да преценят дали е виновен или не или колко.
    Краварската наглост край няма. Имаше един случай през 2012 г с българката Гергана Червеникова. Тогава американците искаха екстрадацията и за да я осъдят на 68 г пандиз за продажба на лекарствени препарати през нета, като обвиненията бяха абсолютно скалъпени. При анализ а обвиненията и отхвърлянето и едно по едно не остана нито едно. И в края на краищата се зачака решение на Върховен съд ........ пи се замълча. Може и да са я предали.
  • 12 koпа

    6 0 Отговор
    Немога да разбера нали Трамп беше против мюслюманите,тогава защо го държи този фалшив религиозен духовник в САЩ ,да няма нещо общо с Гюлен и ЦРУ в опита за преврат ,щом не го дава значе има нещо.Какъв е този религиозен духовник ,ча ескурзията му не свършва 18 години в САЩ,да неби америка да си сменя религията.
  • 13 батко бугар

    0 5 Отговор
    Достатъчно е да се замислиш (в случая на хасанчо, ако има с какво!) за реакциите на турците за Гюлен и ще достигнеш до истината!
    При всички положения няма официална причина за да се екстрадира Гюлен в турция. За всички важат международните правни норми! Дори и за турция, хасанчо, дори и за турция. Не сте всевластни и няма и да сте, ако зависи от демократичните народи.
    А ако при това на педердоган му се клатят краката, основно поради факта, че основния му противник си живурка мирно и кротко в САЩ, то толкова по-зле за него. Путин го спаси само веднъж и сега турците ще плащат доживот за природен газ, за втория път, най-вероятно ще трябва да сложат сърп и чук на сградата на парламента в анкара! Ха.

    Коментиран от #14

  • 14 ХАСАН

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "батко бугар":

    Гюлен е турски гражданин ,прокатурата му е повдигнала обвинение и би трябвало да дойде и да се изправи пред съда! Същото важи и за Цв. Василев в Сърбия ...
Новини по държави: