19 Ноември, 2017 21:29 5 348 1

Първото вино в историята на света

  • вино-
  • кавказ-
  • лозя-
  • лозарство

Лозарството се е появило преди повече от 8000 години в Кавказ

Първото вино в историята на света - 1
Снимка: Shutterstock

Лозарството е възникнало преди повече от 8000 години, т.е. близо 10 века по-рано, отколкото се смяташе досега, показват следи върху глинени съдове от неолита, открити при разкопки в Южен Кавказ в Грузия, пише Daily Mail.

Най-древните досегашни химични индикации за винопроизводство датираха от 5400-5000 г. пр. Х. и бяха открити в планините Загрос в Иран. Извършените от екипа разкопки са концентрирани на два обекта, където са намерени много глинени съдове, датиращи от началото на неолита, отпреди 8100-6600 години - Гадачрили Гора и Шулаверис Гора, на около 50 км от столицата Тбилиси.

Изследването на следите, оставени в делви, разкри наличие на винена киселина. Открити бяха също следи от три други киселини, свързани с винопроизводството - ябълчена, янтарна и лимонена.

Това навежда на мисълта, че Грузия вероятно е люлка на опитомяването на лозниците и че там се е зародило лозарството - заявяват от Френския национален институт за агрономически изследвания.

Смятаме, че сме открили следи от най-древното опитомяване на диви лозя в Евразия с единствената цел да се произведе вино - допълни експертът Стивън Батюк от университета в Торонто.

Днес съществуват над 10 000 вариации на опитомената версия на гроздето за производство на трапезно вино.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 володя

    0 0 Отговор
    Супер