15 Ноември, 2017 09:12 4 062 12

Военен преврат в Зимбабве

  • зимбабве-
  • преврат-
  • военни

Армията нахлу в столицата Хараре

Военен преврат в Зимбабве - 1
Снимка: БТА/AP

Военните са иззели властта в Зимбабве, съобщи CNBC.

През тази нощ те са навлезли с танкове в столицата Хараре. Впоследствие се появиха информации за взрив в града. Оказа се, че е била превзета държавната телевизия.

Ударът е насочен срещу правителството на президента Робърт Мугабе. Той е на 93 години и държи властта от обявяването на Зимбабве за независима страна през 1980 г.

Действията на армията са причинени от решението на президента да уволни своя вицепрезидент. През последните дни се проведе и чистка в правителството.

По последни данни Мугабе и семейството му са в безопасност. От американското посолство обявиха, че обстановката в страната е нестабилна. От там предупредиха американските граждани в страната да са особено внимателни.

Военните пуснаха съобщение по телевизията, в което заявяват, че се надяват, че „нормалността“ ще бъде възстановена възможно най-бързо.

Срещу местното правителство има обвинения, че е довело страната до икономическа криза. Смята се, че армията вече е овладяла почти пълната власт в страната. Очаква се международната реакция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    21 4 Отговор
    Защо преврат!??
    Майдан си е

    Коментиран от #2

  • 2 бай той

    18 5 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Ако кроварите нямат интерес е преврат, иначе във всички останали случай си е Майдан. Те ги знаят най-добре тези неща. Специалисти са в правенето на преврати, майдани, цветни революции, смени на управления и слагане на марионетки, атентати и ако всичко това не проработи се спретва някакъв конфликт или направо отиват и избомбват държавата, докато не стане на тяхната.
  • 3 Лимпопо

    12 3 Отговор
    Защо по дяволите ни занимавате с американското посолство и техните граждани?
    ... От американското посолство обявиха, че обстановката в страната е нестабилна. От там предупредиха американските граждани в страната да са особено внимателни.

    Коментиран от #5

  • 4 Майстор Манол

    13 4 Отговор
    Ех какъв късмет, ама нали си имат армия, защо да не направят военен преврат? Затова унищожиха армията у нас, за да се вихрят на спокойствие манипулаторите на изборите. Добре, че народа малко по малко се подготвя да стане армия.

    Коментиран от #6

  • 5 бай той

    13 7 Отговор

    До коментар #3 от "Лимпопо":

    Е как защо?! Не знаеш ли, че сме американска колония (по-точно окупирана територия подготвяна за плацдарм) и все по-често ще ни се свеждат подобни новини, за да свикваме със сегашното си положение.

    Коментиран от #10

  • 6 ттков

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "Майстор Манол":

    Кой народ?! Той народа се евакуира от територията в чужбина и останаха предимно пенсионери, политици, тарикати и орки. Няма кой да излезе и за защитава права, както едно време. Ако си забелязал, ако се протестира за нещо излизат една шепа хора и се разотиват набързо, ако случайно милиционерите не ги набият. Ама то вече няма и нужда да ги бият, защото тази шепа хора нищо не могат да направят. А за армията си прав. Унищожиха е, за да нямат някакъв евентуален отпор и за да могат да си правят каквото искат безнаказано. Американските бази у нас са допълнителен гарант, че са защитени от народната любов. В останалата ни армия(ако изобщо може да се нарече така) ръководните длъжности се заемат само от политкоректни генерали, завършили хАмерикански военни академии, където явно добре ги обработват и им промиват мозъците. Вярната на власта милиция(не е полиция) е 2 пъти с по-голяма численост от армията. Такава аномалия няма никъде по света.
  • 7 ИУУ

    5 0 Отговор
    На 93 години!?!?!Че до го бяха изчакали да си отиде по естествен път.
  • 8 Киро

    5 9 Отговор
    Като почнат разни мурджовци с по 2 грама акъл в кратуните да дават мнение за "унищожаването" на българската армия, много ми е смешно.

    Абее, вие ли ще плащате заплатите на 200 000 човека бе? Вие ли? Или пък вие ще купите модерна техника и ще я поддържате?
    Гледат старите руски търмъци, дето били "въоръжение" и си мислят, че сме имали нещо, а то боклук и скрап мила моя майно льо!

    И сякаш ще воюваме с някой, че да държим 200 000 армия, а?

    Сегашните войни се водят или високотехнологично (а ние нямаме такива оръжия) или по партизански - за което си имаме 300 000 регистрирани ловци в България, в случай, че не знаете!

    Айде бегайте сега да се умилквате около изгонения от парламента Кутю, че да ви спусне някоя нова опорка!

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Max

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "бай той":

    Ми ходи в Русия, бе тъпако. Щом ушанките са ти толкова на сърце ходи там да живееш прекрасно.
  • 11 Голям прос

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Киро":

    Нямаме високотехнологични оръжия заради такива като тебе. Навремето имаше и бяха добри за времето си. Няма да разправям, прочети си ги сам. И армията не се създава за война, а да е гарант на мира. Изключение са САЩ и др подобни
  • 12 Зъл

    4 0 Отговор
    Време е и тук да стане нещо подобно!