Last news in Fakti

15 Ноември, 2017 14:16 3 389 4

Военните поеха властта в Зимбабве (СНИМКИ)

  • робърт мугабе-
  • зимбабве-
  • преврат-
  • емерсон мнангагва

Танкове контролират достъпите до парламента и основните учреждения в столицата Хараре, президентът Мугабе е под домашен арест

Военните поеха властта в Зимбабве (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Танкове контролират достъпите до парламента, до централата на управляващата партия и сградата, в която президентът на Зимбабве Робърт Мугабе събира правителството си в столицата Хараре, предаде Reuters.

Тази нощ военни обявиха, че са се намесили и са завзели властта, за да отстранят престъпници от антуража на държавния глава, влезли в безпрецедентен конфликт с армията след уволнението миналата седмица на вицепрезидента Емерсон Мнангагва.

Седемдесет и пет годишният Мнангагва, дългогодишен ветеран от войните за независимост на Зимбабве през 70-те години, бе възприеман като вероятен приемник на Мугабе преди уволнението му на 6 ноември.

Военните поеха властта в Зимбабве (СНИМКИ)

След като военните обявиха, че завземат властта в страната, по телевизията се появи генерал-майор Субисисо Мойо, ръководител на тиловите операции, който прочете изявление. В него той подчерта, че президентът Мугабе и неговото семейство са живи и здрави и тяхната сигурност е гарантирана.

Военните поеха властта в Зимбабве (СНИМКИ)

Военните поеха властта в Зимбабве (СНИМКИ)

Генералът каза, че военните са направили изявление още в понеделник, но държавните медии са получили нареждане да не го излъчват. "Поради тази причина военните са преценили, че ситуацията в страната се пренася на друго ниво и са се намесили срещу престъпници от антуража на президента, извършващи престъпления, които причиняват социални и икономически страдания на народа. Целта на тази намеса е била престъпниците да бъдат изправени пред правосъдието".

Военните поеха властта в Зимбабве (СНИМКИ)

"Веднага щом изпълним нашата мисия, ние очакваме, че ситуацията ще се върне към нормалното", се казва в изявлението. В него се оправя призив към народа да остане спокоен и да ограничи движенията си, ако това не е нужно. В изявлението членовете на съдебната система са информирани, че в ход са мерки, целящи да запазят независимостта на правосъдието. Членовете на парламента пък са информирани, че военните ще им позволят да служат на интересите на избирателите си съгласно демократичните принципи.

Военните поясняват, че действията им не са военен преврат и че онова, което правят въоръжените сили е успокояването на една изродила се политическа, социална и икономическа ситуация в страната, която е можела да прерасне в пропит с насилие конфликт.

Военните поеха властта в Зимбабве (СНИМКИ)

Същевременно лидерът на групата на влиятелните ветерани от войните за независимост на Зимбабве Крис Мутцвангва, който се намира в Южна Африка, заяви, че главнокомандващият на въоръжените сили генерал Константино Чивенга е извършил "безкръвна корекция на голяма злоупотреба с властта и че армията ще върне Зимбабве към истинската демокрацията и ще превърне страната в модерна нация - модел за подражание".

Много въпросителни има около съдбата на президента Робърт Мугабе. Според Reuters Мугабе е казал на южноафриканския си колега Джейкъб Зума, че е задържан от армията, която контролира столицата.

Военните поеха властта в Зимбабве (СНИМКИ)

"Президентът Зума разговаря по-рано с президента Мугабе, който му казал, че е задържан под домашен арест, но е добавил, че е добре", се казва в изявление на южноафриканското президентство.

Военните поеха властта в Зимбабве (СНИМКИ)

Президентството добави, че Зума, в качеството си на председател на Южноафриканската общност за развитие, изпраща двама специални пратеници в Зимбабве да се срещнат с Мугабе и въоръжените сили, които са взели властта в Хараре.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    5 1 Отговор
    "от антуража на държания глава" ама те задърали ли са го или е държаВния... ?
  • 2 факт

    3 0 Отговор
    щото там има армия
  • 3 Илия

    0 0 Отговор
    Африканците са си научили уроците. Нали знаете кои са най-близо до Африка и от десетилетие експериментират с невинните хора там. Ей онези същите ционистки ту**ри които извършиха геноцидът в Палестина. Стига експерименти, време е за могъща и независима Африка. А от това много св**и по света и държавни лидери ги е страх.
    Жалко, че всички държави на континента не могат да се обединят е една мега държава... е-е-е тога-а-а-ва-а-а-а ......
  • 4 бай село

    2 0 Отговор
    Така е в Зимбабве , имат си армия и мисли за населението, който сгафи го отстраняват! При нас положението е друго , ние армия нямаме да ни защитава , полицията работи само за управляващите и им осигурява вечна власт! Да живее демокрацията!