Last news in Fakti

16 Ноември, 2017 08:31 2 075 4

Леонардо в хола за $450 милиона (СНИМКИ)

  • леонардо да винчи-
  • търг-
  • спасителят на света-
  • кристис

Картината "Спасителят на света" беше продадена за рекордните 450,3 милиона долара, съобщи "Кристис" 

Леонардо в хола за $450 милиона (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Картината "Спасителят на света" на великия Леонардо да Винчи е продадена за 450,3 милиона долара, съобщи аукционна къща "Кристис", цитирана от Reuters.

Това поставя нов рекорд за най-скъпа картина, надминавайки значително предишната най-скъпа творба - "Les Femmes d'Alger (version 0)" на Пабло Пикасо, която достигна 179,4 милиона долара през 2015 година.

Платното на Да Винчи с размери 64,5 см на 44,7 см дълго време бе считано за загубено. На него е изобразен Христос, облечен в ренесансова одежда. С дясната си ръка той благославя, а в лявата държи кристална сфера.

Леонардо в хола за 0 милиона (СНИМКИ)

Леонардо в хола за 0 милиона (СНИМКИ)

Преди търга, продължил 19 минути, произведението беше оценено на 100 млн. долара.

Възможно е картината да е била нарисувана за кралското семейство на Франция и да е попаднала в Англия след женитбата на крал Чарлз Първи с френската принцеса Хенриета Мария през 1625 година, твърдят експерти по темата.

След 1763 г. следите на картината се губят, докато тя не е открита отново през 1900 г., силно увредена, в частна колекция.

Леонардо в хола за 0 милиона (СНИМКИ)

Картината била продадена отново през 1958 г. и след това закупена в лошо състояние от консорциум на търговци на произведения на изкуството, които заплатили за нея по-малко от 10 000 щатски долара през 2005 година. Те възстановили творбата и потвърдили автентичността й като произведение на Леонардо.

Досегашният собственик на "Спасителят на света" беше руският милиардер Дмитрий Риболовлев, който я закупи през 2013 г. за 127,5 милиона щатски долара.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Саня Работлиева

    2 1 Отговор
    Ала нямаш мен
  • 2 Откачен Борсук

    5 0 Отговор
    От глад, българските русорасти се продават на чужди държави за жълти копейки, а тия дават по половин млрд долара за някакви картини... На къде отива тоя свят?!?
  • 3 Кофти

    3 2 Отговор
    Това е истински абсурд, половин млрд. за картина, каквато и да е тя, пък ако ще и Мона Лиза да е... Тъжно в какво се е превърнал Светът..
  • 4 TTt

    3 0 Отговор
    Грандомания!!! Не вярвам да живее в държава, кадето всичките му сънародници да са мулти милионери!!! Но от друга гледна точка показва, че парите нямат никаква стойност!!!