Last news in Fakti

20 Ноември, 2017 08:11 1 213 1

Робърт Мугабе не подаде оставка

  • зимбабве-
  • президент-
  • робърт мугабе-
  • оставка-
  • военни

Мугабе заяви, че приема критиката на народа си

Робърт Мугабе не подаде оставка - 1
Снимка: БТА/ AP

93-годишният президент на Зимбабве Робърт Мугабе не отговори на очакванията да подаде оставка по време на обръщението си към нацията, което направи в неделя вечерта.

По-рано управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт го свали от председателския му пост и му даде срок да подаде оставка като държавен глава – в противен случай ще започне импийчмънт.

Мугабе, който от сряда е под домашен арест, каза, че възнамерява да председателства конгреса на партията през декември, макар на практика да не е ясно как това може да стане, след като беше свален, съобщи Би Ти Ви.

Събитията от тази седмица не са заплаха за конституцията или за властта му, смята Мугабе. Той допълни, че приема критиката на собствената си партия, военните и народа, без обаче да коментира възможността да се оттегли от президентския пост.

На заседанието на партията в неделя за нов неин лидер беше определен Емерсън Мнангагва. Той беше вицепрезидент на Зимбабве, но на 6 ноември Мугабе го отстрани от поста му под натиска на първата дама. Именно това отстраняване постави началото на политическата криза в страната и доведе до намесата на военните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    2 0 Отговор
    Мугабе иска да сложи жена си за лидер,това е една от причините за свалянето му от власта.