Last news in Fakti

20 Ноември, 2017 17:33 2 269 5

Ултиматумът изтече, Мугабе мълчи (СНИМКИ)

  • зимбабве-
  • хараре-
  • робърт мугабе-
  • преврат-
  • морган цвангираи

По-рано CNN съобщи, че президентът се е съгласил да се оттегли и е подготвил текста на оставката си

Ултиматумът изтече, Мугабе мълчи (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Ултиматумът, даден от управляващата в Зимбабве партия на президента Робърт Мугабе да подаде оставка или срещу него ще започне процедура за импийчмънт, изтече днес по обяд. До момента няма никакво съобщение какво става с 93-годишния държавен глава, който през уикенда бе свален и от лидерския пост в неговата партия ЗАНУ-ПФ, предаде Reuters.

Президентът на съседна Замбия Едгар Лунгу изпрати бившия президент Кенет Каунда в Хараре, за да убеди Мугабе да се оттегли "по достоен начин", след като военните завзеха властта в Зимбабве миналата седмица. Каунда, който също е на 93 години, е пристигнал в зимбабвийската столица с президентския самолет, съобщи високопоставен правителствен източник в Лусака.

По-рано CNN съобщи, че Мугабе се е съгласил да се оттегли и е подготвил текста на оставката си. Американската медия се позова на източник, запознат с преговорите между Мугабе и генералите, завзели властта в Хараре миналата седмица. Съгласно условията на сделката Мугабе и съпругата му Грейс получават пълен имунитет.

Ултиматумът изтече, Мугабе мълчи (СНИМКИ)

Мугабе още вчера се е съгласил да подаде оставка, но управляващата партия, която го отстрани като неин лидер, не иска той да направи това пред военните - акт, който би направил така, че интервенцията на генералите да изглежда като преврат.

"Би изглеждало крайно лошо, ако той бе подал оставка пред тези генерали. Това би създало огромна каша", каза високопоставен източник от партията ЗАНУ-ПФ.

Ултиматумът изтече, Мугабе мълчи (СНИМКИ)

Вчера зимбабвийският президент направи телевизионно обръщение към страната, в което разсея очакванията, че ще подаде оставка. По време на словото си от двете му страни стояха генерали.

Главният опозиционен лидер в Зимбабве каза, че отказът на Мугабе да подаде оставка е попарил надеждите на народа и призова за широко отворен политически процес в страната след намесата на военните миналата седмица. Морган Цвангираи добави, че е необходима среща на всички политически сили, за да се определи бъдещето на страната и че следващите избори, предвидени за догодина, трябва да преминат под надзора на международната общност.

Ултиматумът изтече, Мугабе мълчи (СНИМКИ)

Ултиматумът изтече, Мугабе мълчи (СНИМКИ)

Влиятелният лидер на Съюза на ветераните от войната за независимост Крис Муцвангва каза, че ще инициира съдебна процедура за узаконяване на действията на военните срещу президента Мугабе, след като армията пое властта в сряда.

От управляващата партия на Зимбабве представиха проект на резолюция за импийчмънта на Мугабе след изтичането на ултиматума. В документа се казва, че Мугабе е източник на нестабилност в страната, че е показал неуважение към принципите на правовата държава и че е отговорен за безпрецедентната финансова депресия в Зимбабве.

Ултиматумът изтече, Мугабе мълчи (СНИМКИ)

Университетът на Зимбабве отложи всички изпити днес, след като студенти излязоха на улицата с възгласи и песни срещу президента Мугабе.

Говорител на британския премиер Тереза Мей каза, че Мугабе е изгубил подкрепата на народа. Той призова за мирен и бърз изход от несигурната политическа ситуация, възникнала в Зимбабве.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    3 1 Отговор
    британскiq премиер Тереза Мей

    Коментиран от #2

  • 2 Реалата

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "...":

    Благодаря, Богданова!

    Коментиран от #3

  • 3 ...

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалата":

    Хубаво име - идва от БОГ. вЕрно съм такъв ;-)
  • 4 Бесен Язовец

    4 3 Отговор
    Тоз черню само Донълд Трамп ще го изгони, няма друг кой !
  • 5 ЦК на Българската Комунистическа Партия

    1 0 Отговор
    Ок, г-н Мугабе свободни сте