Last news in Fakti

26 Ноември, 2017 22:32 3 982 6

Пърженето "по китайски" е вредно за здравето

  • китайска кухня-
  • уок-
  • тиган-
  • олио

Причината е в отскачащите микроскопични капки олио, които са опасни при вдишване

Пърженето "по китайски" е вредно за здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Пърженето по китайски изглежда здравословно, защото мазнината е малко и топлинната обработка е кратка. Според американски учени обаче, то може да е вредно за готвещия, защото отскачат микроскопични капчици олио, които са опасни при вдишване, съобщи в. Daily Telegraph.

Учени от Тексаския технологичен университет и от университета на Юта загряли олио в тиган и регистрираха какво се случва при добавяне на капчици вода. Те установили, че резултатът е "драматичен", защото заради водата във въздуха отхвърчат малки капчици мазнина. Те могат да бъдат вдишани и са потенциално опасни.

Пилето и зеленчуците, които често се използват в китайската кухня, съдържат много вода и от тях отхвърчат най-много капчици мазнина във въздуха. Особено опасно е, когато към горещия уок се добавя течност.

"Известни са милиони смъртни случаи по света заради замърсяване на въздуха в закрити помещения. Не знаем доколко за тях допринася готвенето в зле вентилирани кухни" - казват от екипа.

Учените се надяват изследването им да помогне за създаване на по-добри вентилационни системи за премахване на опасните аерозоли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъка

    28 1 Отговор
    Да бе друго си е макдоналдс да пукаш.Той е много полезен . Санкции и ембарго за Китай.
  • 2 Шаран БГ

    16 1 Отговор
    И как го измислихте, че самия процес на пържене, и то в уок китайски тиган е вреден ?
    Какво пържено не е вкусно - какво пържено не е вредно ?
    И има ли значение, в какво и как става това пържене ?
    Нали е с някаква мазнина, нали е на висока температура...??
    Само ПЕЧЕНО или ВАРЕНО и което може - СУРОВО !!!!
  • 3 ha ha ha

    25 1 Отговор
    Те затуй китайците са с наднормено тегло и се състаряват млади, а краварите са финни и добре изглеждащи :D

    Ама скоро и ние, като ГМО то ;)
  • 4 А стига бе...

    19 2 Отговор
    Даммм...то затова китйците са 1,5 милиарда-защото хапват основно пържено....
  • 5 kjl

    12 1 Отговор
    Хилядолетен Китай е оплют от световните всезнайковци. Добре че са тези американци, та да знаем кое е полезно и кое не е.
  • 6 Кака Гинка

    0 0 Отговор
    Щом не е американско,значи е вредно...