22 Ноември, 2017 18:14 1 398 1

В Берлин: коалиция или потоп

  • ангела меркел-
  • германия-
  • коалиция-
  • мартин шулц-
  • франк-валтер щайнмайер

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц е подложен на натиск да склони на съюз с консерваторите на Меркел

В Берлин: коалиция или потоп - 1
Снимки: БТА/АР

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц е подложен на растящ натиск да склони на коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, за да стане възможно формирането на ново правителство и да бъде изведена страната от най-тежката политическа криза в съвременната си история.

След унизителното поражение на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на парламентарните избори на 24 септември нейният председател даде ясно да се разбере, че тя ще остане в опозиция, за да може да се възстанови.

От 2013 г. Федералната република е управлявана от "голяма коалиция" между Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и традиционния му баварски партньор, Християнсоциалния съюз (ХСС), от една страна и ГСДП. На изборите през септември социалдемократите регистрираха най-слабия си изборен резултат в своята история, в резултат на което Шулц реши партията да остане в опозиция.

Преговорите за съставяне на трипартийна управляваща коалиция между ХДС/ХСС, либералната Свободна демократическа партия (СвДП) и Зелените обаче завършиха с провал в неделя. Това направи напълно реална перспективата за произвеждане на нови избори и нежеланието на лидера на социалдемократите да се коалира с консерваторите започна да изглежда спорно.

В Берлин: коалиция или потоп

"Отказът на Шулц да участва в правителство предизвиква вълнения в ГСДП", гласи водещото заглавие на в. Die Süddeutsche Zeitung. Според всекидневникa лидерът на социалдемократите "е отишъл прекалено далеч" и това е предизвикало скептицизъм в парламентарната група и ръководството на партията.

Някои депутати се опасяват, че на евентуални предсрочни избори ГСДП може да бъде наказана заради своята позиция, която удължи политическата криза във Федералната република.

В Берлин: коалиция или потоп

Сега Щайнмайер води консултации с формациите, които евентуално ще сформират управляваща коалиция. Преди да стане държавен глава през март той беше член на Социалдемократическата партия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    3 1 Отговор
    Това показва защо има нужда от президентска република..Сащ,Франция,Русия никога нямат такъв проблем...
Новини по държави: