Last news in Fakti

23 Ноември, 2017 07:34 1 709 9

Руски сенатор с тежки обвинения

  • ница-
  • сулейман керимов

Сулейман Керимов е обвинен от френските власти в пране на пари с цел укриване на данъчни задължения

Френски съдия предяви официално обвинение срещу руския сенатор и бизнесмен Сулейман Керимов в пране на пари с цел укриване на данъчни задължения. Новината предаде Reuters, цитирайки прокурора на Ница Жан-Мишел Претр.

Именно на летището в този град 51-годишният Керимов бе задържан в понеделник.

Според френската правна система формалното обявяване на едно лице за разследвано често, но не винаги, води до предаването му на съд.

Прокурорът Претр, цитиран от ТАСС, каза, че Керимов ще трябва да предаде руския си паспорт във френската полиция и да плати на властите гаранция от 5 млн. евро, за да не остане в ареста. Макар че излиза на свобода, той остава под съдебен контрол и не може да напуска пределите на департамента Алп Маритим до края на следствието.

При това, отбеляза прокурорът, той "трябва да се откаже от срещи и контакти с лица, чиито имена ние не можем да огласим".

Милиардерът Керимов, който е сенатор - член на руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента), бе арестуван в понеделник вечерта на летището в Ница във връзка със следствено дело за укриване на данъци. От Кремъл заявиха, че ще направят всичко по силите си да защитят неговите правни интереси и напомниха, че той има дипломатически имунитет.

Според руски медии Керимов е влязъл във Франция с личния си паспорт, тъй като посещението му е било частно, а не официално.

Вчера френското външно министерство заяви, че дипломатическият имунитет на Керимов се разпространява само върху неговите непосредствени длъжностни пълномощия.

Френски съдебен източник каза, че в центъра на разследването е придобиването на няколко луксозни недвижими имота на френската Ривиера чрез фиктивни компании, което би дало възможност на Керимов да си спести данъци, дължими на френската държава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жужи

    5 10 Отговор
    Айде стига! Сенатор в Русия НЯМА! Щото няма сенат. Има съвет! Ако те си нямат статут не им пришивайте американски. Нищо че им се иска да са по американски!.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Пеньо

    18 3 Отговор
    Малкият орк изгуби една пералня.
  • 3 Сенатора

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "жужи":

    Пиян си, лягай си!
  • 4 Геро

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "жужи":

    И 'тва ли беше единственото, което разбра от статията?:)

    Коментиран от #8

  • 5 стефан

    8 3 Отговор
    Нали и Любо Пъпката си купи имот на Ривиерата, него защо не го разследват, за пране на пари? И наистина сенатори няма в Русия, има депутати, абе журналистите нормални ли сте???????

    Коментиран от #6

  • 6 Antimediator

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "стефан":

    само за Любо П. ли знаеш ?!
    Всички патриотични индустриалци /бивши сътрудници на ДС и активисти от БКП-БСП/ имат подобни имоти.
  • 7 Барчо

    2 4 Отговор
    Човека по принцип е милиардер официално. Демек за тези милиарди, предполагам в евро, той си е платил данъците. Така че с тези законни пари може да си купува имоти, където това е разрешено и за чужденци. Това, че е купил имота с нарочно създадени компании за да спести някакви данъци, може да му изяде главата.
    Точно такива черти на капитала, които са закономерни и няма как да бъдат премахнати ще го сринат след време. Тези черти не са в корена си нито руски, нито американски, нито български или на която и да е друга държава. Те са на капитала, където и да се намира.
    Въпреки грозно многото пари с които разполагат богатите бизнесмени, предпочитат да не плащат данъци, знаейки че от тях държавата и осигурява защита. Купуват си многобройни къщи, вили, яхти, поръчкови коли и други бъзикни, които може и никога да не ползват. Глезенето е не по-малко като разход, като да речем, ще вечеряме в Лас Вегас и ще профукаме някой и друг милион, а ще закусим на Шанзе Лизе и т.н. В същото време работещите за тях нямат кинти дори за свястно здравеопазване. Гледайте филма на Майкъл Мур на тази тема - НЕДЪЗИ. Ще се отвратите. Не е руски.

    Коментиран от #9

  • 8 5495

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Геро":

    Не миличък! Разбрах и знам много други неща дето ти не знаеш.😊
  • 9 Бесен Язовец

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Барчо":

    Този дагестанец е крадец на крадците, това в Русия и малките детита го знаят ! Бивш владелец е на ФК-Анжи и чрез него също изпра бая крадени народни пари ! Ама ти с промития си, няма как да ги знаеш тези работи.
Новини по държави: