Last news in Fakti

25 Ноември, 2017 16:11 1 276 6

Хиляди поляци излязоха на протест (СНИМКИ)

  • полша-
  • ес-
  • закон-
  • променя
Хиляди поляци излязоха на протест (СНИМКИ) - 1
Снимки: АР/БТА

Депутатите от полската националистическата и евроскептична партия "Право и справедливост" късно в петък одобриха промяна в два закона – този на съдебната система и този, уреждащ провеждането на избори. Причината е, че ако това не беше направено Европейската комисия можеше да замрази гласа на страната в Европейския съвет. Промените трябва да бъдат одобрени и подписани от президента Анджей Дуда през декември.

Причината хиляди поляци да излязат на протест в петъчната вечер беше, че ако промените влязат в сила, депутатите ще имат право да се намесват при номинирането на съдии.

Хиляди поляци излязоха на протест (СНИМКИ)

Полската опозиция и ЕС смятат, че поправките, внесени от кабинета на президента в законопроектите, все още застрашават върховенството на закона. Според Европейската комисия текстовете, които принуждават 40% от съдиите във Върховния съд да се пенсионират, не са съвместими със законодателството на ЕС. Правителството на „Право и справедливост“, която е подкрепяна от мнозинството в парламента, защитава реформите, като заявява, че те ще помогнат да се спре корупцията, неефективността и влиянието на бившия комунистически елит, предава Фокус.

Хиляди поляци излязоха на протест (СНИМКИ)

В петък протести се проведоха в десетки градове в Полша, като най-масовият бе в столицата Варшава. Протестиращите скандираха „Свободни съдилища, свободни избори, свободна Полша“.

Хиляди поляци излязоха на протест (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината винаги боли

    11 4 Отговор
    Браво на поляците,доказват за стотен път че има гражданско общество и че комунистите рушат и тяхната държава.Това в България не може да стане,защото няма друго освен КОМУНИСТИ и наследници на комунисти.
  • 2 Kcaniba

    11 5 Отговор
    Да се поучим от Полския народ! ВРЕМЕ Е ЗА ЛУСТРАЦИЯ!

    Коментиран от #4

  • 3 Кибик

    10 0 Отговор
    Поляците нито са овчедушни, нито са 80% нали знаете какви...
  • 4 Kcaniba

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Паляк, какви поляци те гонят?!?
    Намалете бояришника у козяк!!
    Сорос не дава сентс???
  • 5 Бесен Язовец

    6 0 Отговор
    Будна нация, бравос на пановете !!
  • 6 Нафарфорий

    0 0 Отговор
    Нищо не сте разбрали сороснята събира пари за зимния сън, нали ги виждам протестират веднъж на два месеца!