26 Ноември, 2017 09:37 1 055 5

Избори в Куба за първи път след Кастро

  • куба-
  • избори-
  • кастро

Над 8 милиона кубинци ще вземат участие в първия етап от общите избори за местни органи на властта, които ще се проведат днес. Това са първите избори след смъртта на Фидел Кастро, който почина точно преди една година. Вотът е първата стъпка към подновяване на състава на провинциалните събрания. Вторият етап ще е избор на Народно събрание – върховният орган на държавната власт в страната.

Избраните общински съветници, депутати и държавен глава ще встъпят в длъжност в края на февруари 2018 г. Последната длъжност се заема от брата на Фидел Кастро – Раул, от 2008 г. Той нееднократно е заявявал, че 5-годишният му мандат, който изтича през февруари догодина, ще е последният. С най-големи шансове да заеме неговия пост, е 57-годишният първи заместник-председател на Съвета на министрите на Куба Мигел Диас-Канел. Очаква се Раул Кастро да запази поста на ръководител на Комунистическата партия на Куба – единствената официална политическа партия в страната, до 2021 г.

По официални данни в днешните избори ще участват 27 200 кандидати. Те претендират за 12 500 мандата. Депутатите за общините се избират за срок от две години и половина. Те се занимават с въпроси от местно значение, като на първо място това са казуси свързани с жилищната сфера.

Избирателните секции ще отворят врати в 8.00 ч. местно време и ще затворят в 18.00 ч.

Първоначално изборите бяха насрочени за 22 октомври, но властите ги отложиха, за да могат да насочат всичките си сили към възстановяване на страната след опустошителния ураган „Ирма” от началото на септември.

Вторият тур на изборите ще се състои на 3 декември.

Днешните избори са първите в историята без Фидел Кастро. Както обаче коментират местните медии, те са в негова памет и ще се превърнат в „празник за истинската демокрация”.

Създателят на първата социалистическа държава в Западното полукълбо почина на 25 ноември 2016 г. на 90-годишна възраст.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    0 11 Отговор
    Куба и избори... моля ви се, не ми разсмивайте налъмите !
  • 2 СССРБАРЕТА

    11 2 Отговор
    Америка и демокрация ХАХАХАХаааа!!!
  • 3 Бесен Язовец

    4 2 Отговор
    Куба май отново иска да стане публичния дом на САЩ
  • 4 другаря с ладата

    1 3 Отговор
    избори? свобода? какво е това? да се събират другарите на по бутилка водка и да решат кой ще е следващия велик вожд. на когото ладата може да запали има най-голям шанс.
  • 5 Пазарен Либерализатор

    0 4 Отговор
    Скоро и вжСКорея ще има извъредни избори.