Last news in Fakti

26 Ноември, 2017 10:21 4 725 10

Глигоров: Ние сме славяни, нямаме общо с Александър (ВИДЕО)

  • македония-
  • гърция-
  • глигоров

Във време, когато и през XXI век се водят спорове „за” и „против” македонския идентитет, е добре да си припомним тази изява на някогашния президент на Македония Киро Глигоров, направена на 6 март 1992 г., където обяснява кои сме и какви сме, пише "Вечер". Глигоров казва пред гръцки репортери: "Ние сме славяни. Дошли сме по тези земи през VI век и нямаме никаква връзка с Александровата цивилизация!"

Три години по-късно Македония ще си смени националното знаме с новосъздадено по дизайн на Мирослав Грчев, както и името на държавата Македония със съкращението ФИРОМ. Гърция често използва тези думи на Глигоров като аргумент за своите искания по отношение на конституционното име, докато у нас те бяха крити вече 25 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВМОРО

    35 6 Отговор
    Македонците са стопроцентови българи, наследници на Кубер, Добета, комит Никола и наследниците му.
  • 2 ВМОРО

    32 3 Отговор
    Един бележит македонец написа: "О, неразумний юроде! Поради что се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това българите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах."
  • 3 непознат

    4 29 Отговор
    Македонците са си македонци,как ги наричате българи,от къде на къде бе.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ибрахим

    22 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    от тюркски хазарски племена е на бабати фърчилото.кога е имало българи ни тюрки ни хазари е имало.
  • 6 ВМОРО

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Славяните са по-скоро лингвистична отколкото етническа група. Българите асимилират до някаква степен славяни, а не обратното. Такова животно като "прабългари" няма. Има българи. Българите са държавнотворческият народ в България. Затова и страната се нарича България над 13 века вече.
  • 7 ВМОРО

    10 2 Отговор
    Подполковник Борис Дрангов, родом от Скопие: "Другари! Бойте се отъ Бога, обичайте Княза и отечеството, помнете клетвата, слушайте началницитѣ, бийте се юнашки и всичко ще падне прѣдъ васъ. Съ насъ е Богъ и кой ще излѣзе срѣщу ни?"
    "А отечество, юнаци, не е само кѫщата, двора, селото или околията ви, нито пъкъ само Свободна България.
    Не! Цѣлокупна България е наше отечество. Тя е свещена земя за всѣки българинъ. Нейнитѣ поля и долини, урви и усои сѫ напоени съ кръвъта и сълзитѣ на нашитѣ прадѣди. Въ нея сѫ живѣли нашитѣ славни царе Крумъ, Симеонъ, Самуилъ, Иванъ Асѣнъ. За тая обична земя паднаха славно, увиснаха на бѣсило, измрѣха по затвори безбройно български синове - мѫченици; минаха подъ ножъ много невинни дѣчица, майки, моми и старци; изгорѣха цѣли села и градове; сложиха кости двѣстѣ хиляди руски юнаци! Границитѣ на Велика България се отбѣлѣзаха точно съ потоци безцѣнна кръвь подъ стѣнитѣ на Цариградъ. Тия граници обгръщатъ и оня край злочесть, прѣкрасенъ, роденъ, милъ,
    Дѣто Вардарь прѣзъ цвѣтята
    Мѫтенъ лѣй се и шуми,
    Дѣ на Рила грѣй главата,
    И при Охридски вълни;
    Тамъ, дѣ днесъ е зла неволя,
    Дѣ народътъ е мѫченикъ,
    Дѣто плачатъ и се молятъ
    Все на български езикъ.
    Плодовита, богата и земя-рай е цѣлата наша татковина.
    Бѫдете безжалостни и корави само противъ въорѫжени и непокорни. "Мирни хора не закачайте: тѣ ни поятъ и хранятъ. Войникът не е разбойникъ".
    Ние воюваме съ въорѫжени войски и хора, а не съ мирни жители. Грѣхота е
  • 8 ВМОРО

    5 2 Отговор
    "Грѣхота е напраздно да убиваме! И тѣ сѫ като насъ хора! Само турцитѣ пакости правятъ кървави: дѣ кого сварятъ убиватъ; градове палятъ и грабятъ, а села плѣнятъ и горятъ.
    Помагайте на всички слаби, злочести, бездомни и закриляйте безорѫжни: нали и вие сте оставили челядь у дома! Да сторите зло е лесно, но грѣха е много голѣмъ. Днесъ сте живи, а утрѣ може да се изправите прѣдъ Божия сѫдъ! Бѫдете Христолюбиви войници, обичайте ближнитѣ си и неправете имъ онова, що не искате да правятъ и тѣ на васъ."
  • 9 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    тоя пък кво има да обяснява?четири пъти си сменя името.веднъж българин ,после сърбин после пак българин ,а накрая македонец.женен беше за дъщерята на стоян мишев .предателя дето избяга при сърбите и предаде структурите дето познаваше във вардарско.заради деиствията на мишев загинаха маса български революционери.същия бе убит от вмро.та дъщеря му не случаино се ожени за такъв убавец.роден като кирил панчев,после станал кирил глигорович,после кирил григиров ,а накрая киро глигоров.що се занимаваме въобще с тази пасмина не ми е хич ясно?сега неговите наследници в лицето на заев се опитват да ни изпързалят със стария номер,а именно колко много ни обичали!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.