29 Ноември, 2017 12:38 1 009 0

Лондон ще изпълни финансовите искания на ЕС

  • брекзит-
  • ес-
  • преговори-
  • финансови искания-
  • великобритания-
  • лондон

Пробив в преговорите

Лондон ще изпълни финансовите искания на ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания отстъпи пред финансовите искания на Европейския съюз, с което ще бъде премахната една от основните пречки за излизането на страната от блока, съобщи „Файненшъл Таймс“.

Според дипломати, запознати с преговорите, от Лондон са се съгласили да изпълнят финансовите искания на Брюксел, за да протекат по-гладко преговорите за развода.

Великобритания ще поеме задълженията си към ЕС на стойност до 100 милиарда евро, макар че нетните плащания, разпределени в няколко десетилетия напред, могат да спаднат до под половината от тази сума.

На референдума през миналата година близо 52% от британците гласуваха за излизане на страната от общността. Преговорите между двете страни обаче са трудни, защото има въпроси, по които има разминавания между преговарящите.

Очаква се премиерът Тереза Мей да представи официално офертата следващата седмица като част от пакетна сделка, ако бъде постигнато споразумение по останалите въпроси – за правата на гражданите и за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: