Last news in Fakti

30 Ноември, 2017 07:31 6 234 52

30 ноември 1939 г. СССР напада Финландия (СНИМКИ)

  • ссср-
  • напада-
  • финландия-
  • война

Зимната война е война между Съветския съюз и Финландия. Тя започва със съветска офанзива на 30 ноември 1939 г. - три месеца след началото на Втората световна война и съветската инвазия в Полша. Военните действия приключват на 13 март 1940 г. с Московският мирен договор. Атаката се счита за незаконна от Обществото на народите и Съветския съюз бива изгонен на 14 декември 1939 г.

Съветските сили са с три пъти повече войници от финландците, тридесет пъти повече самолети и сто пъти, повече танкове. Червената армия обаче е била намалена от съветския лидер Йосиф Сталин по време на Голямата чистка през 1937 г. Над 30 000 офицери са екзекутирани или са били изпратени в затвора, включително и тези от най-високите редици.

В Червената армия през 1939 г. има и много неопитни висши офицери. Поради тези факти, както и високата ангажираност и морал във финландските сили, Финландия е в състояние да устои на съветската инвазия много по-дълго, отколкото са очаквали руснаците. Финландските сили нанасят зашеметяващи загуби на Червената армия през първите 3 - 4 месеца. Военните действия са прекратени през март 1940 г. с подписването на мирен договор в Москва.

Докато финландците дават 22 800 убити и 43 500 ранени, жертвите от съветска страна са много повече - 200 000 убити и изчезнали и 260 000 ранени. Трудностите, които изпитва Червената армия при преодоляването на съперник, който очевидно й отстъпва, дават на Хитлер силен коз и мотив за атака срещу СССР, макар и по това време двете държави да са все още съюзници. Планирането на операция "Барбароса", която започва на 22 юни 1941 г., е в ход още от началото на 1940 г.

За добрата съпротива на финландците значение има и фактът, че техният главнокомандващ Карл Густаф Емил Манерхайм до 1917 г., когато Финландия получава независимост, е бил действащ военен от руската армия. Избраната тактика на партизанска война, познаването на местните условия и лютата зима също работят в полза на финландците, които макар и да губят войната, запазват независимостта си и отстъпват на СССР едва 10 процента от територията си.

Финландия отстъпва 11% от територията си от преди войната и 30% от икономическите си активи на Съветския съюз. Съветските загуби на фронта били тежки и международната репутация на страната е пострадала.

Съветските войски не изпълнили своята цел за цялостно завладяване на Финландия, но завладели достатъчно територия, включително Ладожкото езеро, Петсамо и Сала.

Финландците обаче запазват суверенитета си и подобряват международната си репутация .


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    86 18 Отговор
    Миролюбивият Съветски съюз.
  • 2 Въпрос

    23 43 Отговор
    Финландия отстъпва 11% от територията си и 30% от икономическите си актива на С.Съюз--а пък С.Съюз бил загубил войната?!?!

    Коментиран от #8, #9

  • 3 ОТЛИЧЕН ЗАБЛУЖДАВАЩ ХОД

    24 37 Отговор
    НА СТАЛИН КОЙТО ЗАВЗЕМА ЛАДОЖКОТО ЕЗЕРО И ТЕРИТОРИИ ОКОЛО НЕГО КОИТО ВИНАГИ СА БИЛИ РУСКИ А ГУБИ ВОЙНАТА ЗАБЛУЖДАВАЙКИ ШВАБИТЕ ЧЕ СА ЛЕСНА ПЛЯЧКА. СЪЩИТЕ ТЕ ПОПАДАТ В КАПАНА НА УЩАНКИТЕ БУКВАЛНО СЛЕД МЕСЕЦИ.
  • 4 ЮГА

    36 32 Отговор
    Щом е Русия е нападение и офанзива, щом е САЩ е мироопазване и опзване на демокрацията. Няма ли кой да щракне с пръсти и да излезем от тази хипноза.
  • 5 Мордор

    37 11 Отговор
    ...200 000 убити...

    Един от причината, Симо Хаюха е пукнал въшлясалите партенки!
  • 6 петър

    51 22 Отговор
    и тогава и сега,русия е агресор
  • 7 Нашия

    27 22 Отговор
    Това е една от най- трудно спечелените войни.Настъпвало се е при невъзможни метереологични условия-минус 40 градуса и снежна покривка над 2 метра.Линията Манерхайм е била една от най- добре фортифицираните за всички времена.Фините са били силно мотивирани и много добре подготвени.От опита си във Финландия руснаците вадят правилните изводи и попиляват немците през зимните си настъпления.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Геро

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    Не си прочел правилно
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 другаря с ладата

    47 13 Отговор

    До коментар #7 от "Нашия":

    така ги попиляват, че за 2 месеца немците стигат до москва и сталинград. ако войната се водеше само между германия и ссср, и западните държави не бяха започнали война срещу германия, сега можеше да живеем в един друг свят.

    Коментиран от #16

  • 11 Щирлиц

    30 3 Отговор

    До коментар #7 от "Нашия":

    Тази война не е спечелена. Целта е била да бъде завладяна цяла Финландия и да бъде подчинена както Литва, Естония и Латвия ,но това не се случва .
    За условията обаче е вярно. Много тежки условия и много силно укрепена линия Манерхайм. И понеже хранителните доставки били не особено регулярни в руската армия имало случаи на канибализъм.

    Коментиран от #50

  • 12 щцацкамкамгачгйчгъчгъч

    8 16 Отговор
    ХРИСТОМАТИЕН ПРИМЕР КАК ЕВРЕИТЕ НЕ СТАВАТ ...ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ. ....СТАЛИН Е ..ЕВРЕИН. ...МАЙКА ГРУЗИНСКА КНЯГИНЯ ....БАЩА ЕДИН ОТ СИНОВЕТЕ НА РОТШИЛД ...ВЪРТЯЩ БИЗНЕСА НА ФАМИЛИЯТА В ГЕРМАНИЯ. ...

    Коментиран от #13

  • 13 лудите на стадиона

    24 0 Отговор

    До коментар #12 от "щцацкамкамгачгйчгъчгъч":

    Баща му е бил грузинец -обущар

    Какъв Родшилд ,каква княгиня ?

    Коментиран от #43

  • 14 Витяз

    15 11 Отговор
    Тази война е много неуспешна за СССР, но поводи за нея има! 1во Финландия по време на революцията в Русия е завзела територии не принадлежащи на вишата република или губерня... Тази територия е в прекомерна близост до бившата столица - Санкт Петербург. Отделно се е подозирало, че в евентуален конфликт с фашистите, Финландия ще се присъедини на тяхна страна и ще открие допълнителен фронт, както е станало в крайна сметка.
  • 15 Kcaniba

    22 16 Отговор
    Обитателите на Кремъл се сменяват,но не и агресивната политика срещу човечеството! Империята на злото!

    Коментиран от #19

  • 16 ЗЯПАЛ СИ В ЧАС ПО ИСТОРИЯ

    18 22 Отговор

    До коментар #10 от "другаря с ладата":

    ДРУГАРЮ КВА ВОЙНА СА ВОДИЛИ ЗАПАДНЯЦИТЕ ОТЛАГАТ СТО ПЪТИ ДЕСАНТА В НОРМАНДИЯ И ГО ОСЪЩЕСВЯВАТ ЧАК СЛЕД КАТО РУСИЯ САМО ОБРЪЩА ХОДА НА ВОЙНАТА И АНГАЖИРА 80'/' ОТ АРМИЯТА НА ВЕРМАХТА. НА ЗАПАДНИЯ ФРОНТ СА ОСТАВЕНИ СТАЦИОНАРНИ НЕМСКИ БАТАРЕИ . ПО АКТИВНОСТТА НА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ СЪДИ ПО ЖЕРТВИТЕ И САМОЖЕРТВИТЕ А НА ГОВЕДАРИТЕ ТЕ СА НИЩОЖНИ НА БАЗАТА НА СЪВЕТСКИТЕ МАЧКАЩИ НА ВСЯКА ЦЕНА НЕМСКИЯ АГРЕСОР И ОКУПАТОР

    Коментиран от #37

  • 17 Kcaniba

    18 6 Отговор
    Руски генерал Маннерхайм и голям брой кадрови царски офицери са в основата на Финладска държава. Техните бойни другари са били разпокъсвани от безумна тълпа на болшевишките и жидовските революционери през 1917-1918!!!
    После те им леко говръщат - това е цялата история.
    Причините за войната са очевидни - Ленинград, и целият стратегически север, с незамръзващият Мурманск са ооголени при една евентуална инвазия.
    А тя се случи точно след една година, и стратегическата победа в тази война, спаси Сталин през Втора Световна.
  • 18 Вас

    15 4 Отговор
    Целта на Сталин е била да завземе всички земи загубени от руската империя по време на гражданската война.Финландия е била част от руската империя а също по голямата част от Полша,Литва,Латвия,Естония,Молдова и др.СССР е трябвало да се простира на цялата територия на бившата руска империя. Затова се договарят с Германия двете държави са имали за цел да заемат територията на германската и руската империя отпреди 1 световна.
  • 19 Кcaniba

    7 12 Отговор

    До коментар #15 от "Kcaniba":

    Тролака е роба на Иперията на злото!!!
    Козяк сън не спи - требват сентс!!!
    Бояришник!!!
    на здраве в коневръза Сериоха!!!
  • 20 Kcaniba

    21 14 Отговор
    Най-неефективната армия в света е червената!

    Коментиран от #21

  • 21 Кcaniba

    10 8 Отговор

    До коментар #20 от "Kcaniba":

    Сериоха
    от сутрента си се насмукалкато пор!!!
    На здраве козяшки!!!
    Тролаците са на Бояришник!!!

    Коментиран от #22, #34

  • 22 Kcaniba

    15 6 Отговор

    До коментар #21 от "Кcaniba":

    Извънредно ли работите в коневръза бре мужици, къде са другите тюфлеци?Под масата сигурно,а? Деньги нет толька лосион.... още ли не са ве депортирани за родину.....?
  • 23 учуден

    17 7 Отговор
    Ей, на тази дата Русия нападнала еди кой си, Германия еди кой си, Япония еди кой си, марсианците нападнали нептунците. Е как една статия за някакво макар и въображаемо американско нападение няма да прочетем!
  • 24 ЮЮЮ

    10 0 Отговор
    №18 Това е очевадно, но трябва освен да се чете историята и да се осмисля.
    Учудения, на какво се чудиш. То е очевидно.
  • 25 Кики

    14 11 Отговор
    Скиорите са отупали ватенките, ха-ха-ха!Непобедимата червена армия!Ха сега отгатнете,ако САЩ и съюзниците не се бяха включили във ВСВ на страната на руснаците,какво щеше да се случи?И между другото,Русия все още дължи пари на САЩ за лийз-ленд договора!

    Коментиран от #27

  • 26 жюцгйцгйцгйцгйцгйцтъ

    2 11 Отговор
    ХИТЛЕР Е ЕВРЕИН КАТО СТАЛИН. ...МАЙКАТА НА ХИТЛЕР СЛУГИНЯ ПРИ СИНА НА РОТШИЛД ВЪВ ВИЕНА. ..СТАЛИН ...МАЙКА КНЯГИНЯ ИЗНАСЯЩА ВИНО И КОНЯК ЗА ГЕРМАНИЯ. ..БАЩАТА ...СИНА НА РОТШИЛД ВЪВ ГЕРМАНИЯ. ...ХА ХА ХА .....ОЙСИФФФФФФ СТАЛИН. ....

    Коментиран от #45

  • 27 Kcaniba

    6 14 Отговор

    До коментар #25 от "Кики":

    Междругото фащ дължат Аляска на Русия!!!
    Междругото фащ искаха да си приберат и Крим по лендлиза, и за това уж, хитрият хохол Хрушчов го писал на Усраинска ССР....
    Междругото Русия е изплатила 2001 година ВСИЧКИ външни дългове на СССР!!!
    Т.е. парите , които са отишли за развитие на Естония, Литва, Латвия, Украина ги е платила Русия, като приемник на СССР!!
    Неблагодарни влекачи сега реват, но авнатата свърши!!
    Сега те измислиха нови сополи, та да ги рани запада, те не лежали на гърба на Русия, те били риш ли окупирани!!!
    Ахахаха смешни и евтини, като нашата толлня соросидна!!!

    Коментиран от #35

  • 28 hellmaker

    8 5 Отговор
    Един от многото примери за ефективността на руската армия тогава, както ,когато ги нападат германците и те са пияни и неадекватни и с неработеща техника (3или4 от5 машини са повредени), а Йосиф Висарионович се е скрил за дни в "дача"-та си .. Изобщо никой не признава предимството на СССР- огромна страна с огромни ресурси и население,затова бълват на единствения фронт войници и техника(безпорно добра,ако работи).Но ефективността е далеч от най-доброто! По-просто казано: ако не бяха големите ресурси и голямото население- тази държава щеше да е МНОГО назад не само във войната и след това. След Петър Велики и Ататюрк Русия и Търция реално не се развиват нагоре.. Изключваме икономическият бум на Турция последните 20на години.
  • 29 DUM

    6 5 Отговор
    Много плювате...
    ама и в момента пред градската галерия в Турку, Финландия стои бюст паметник на Ленин, когото финландците тачат, заради дадената от него независимост на Финландия след Октомврийската революция!
  • 30 Гост

    8 3 Отговор
    Е, те затова сега руснаците се чудят какво да правят с руския генерал Маннерхайм! Да му вдигат ли паметник или не! От една страна е бил отличен военачалник, спечелил не една и две битки за Русия през ПСВ, а от друга - шамаросал е Червената армия през 1939-40г. А иначе, войната е ясна! Русия е искала да си върне завзетата от нея територия след ПСВ, което е нормално. Ние също влизаме по тази причина в ПСВ, за да си върнем териториите от Междусъюзническата...
  • 31 Ники Д

    11 5 Отговор
    нещастните руснаци! смятали са, че войната ще приключи за 3 седмици, навреме за рождения ден на Сталин. в крайна сметка е трябвало да пожертват четвърт милион войници, за да победят една държава с население по малко от 5 мил. души. и това че финландците са били по-добре въоръжени и екипирани е абсолютен мит. разполагали са със същите винтовки каквито са имали и руснаците, а танкове и авиация изобщо не са имали, просто са ги командвали кадърни хора и войниците са се биели за да спасят земята си.

    Коментиран от #33

  • 32 стоян георгиев

    12 5 Отговор
    тази воина не се учеше много през соца.обясняваше се мъгляво че ссср нападнал финландия заради сигурността на ленинград,а ленинград 1939 година не е бил заплашен от никого,щото сталин и хитлер са били в отлични отношеия и си разпределят европа,нещо пропускано от путинофилите при обясненията им как червената армия свалила хитлер.та след плана на молотов и рибентроп се стига до окупацията от ссср на част от финландия,литва,латвия и естония ,част от полша и част от румъния и тва само за година и поовина.иначе воината няма с кво да ни учуди,огромни съветски загуби и пълно безчувствие на съветския команден състав към воинските загуби.както е казвал жуков:спокоино жените отново ще народят!тва се повтаря година и половина по късно и срещу немците.
  • 33 Kcaniba

    6 5 Отговор

    До коментар #31 от "Ники Д":

    История е много относително понятие....
    Нещастните руснаци, в случая са били срещу щастливият грузинец!!!
    Болшевиците са затрили Русия, всъщност те са отричали националностие, а са били класови врагове на руснаците.
    Руските офицери са ръководили отбраната на бившата руска губерния - Финландия, срещу болшевишките гении ,пратили руските офицери в ГУЛАГ и положили планини от трупове с некадърното си, революционно мислене!!!!
    Но, мисля , колега, че си далеч от мисленето, нямаш необходимият багаж, определено си като нпо папагал, само повтаряш нещо, което дори не си чел.
  • 34 Бесен Язовец

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "Кcaniba":

    Нмого ти е беден речниковия запас БЕ червена подлога. Чудя се това по рождение ли е, или от алкохола и дрогата?

    Коментиран от #38

  • 35 Фани ма за.......

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "Kcaniba":

    Много си се разпищолил какаГнидо. Кротни са малко. Единствено ти дължат един голям дебел ***

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Сама обръща

    13 5 Отговор

    До коментар #16 от "ЗЯПАЛ СИ В ЧАС ПО ИСТОРИЯ":

    СССР сама обръща войната? Някоя друга история си чел. СССР са получили толкова помощ от САЩ и Великобритания, че сега сигурно няма такива пари измислени да платят обратно.

    Коментиран от #39

  • 38 Сиргей

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "Бесен Язовец":

    Сериоха!!
    на здраве в коневръза!!!
    Бояришник ли пак, или днес сме на хапчета!!!???
    утре ще раздват бонуси на козяк!!!
  • 39 ПРАВ СИ НЯМА ТОЛКОВА ПАРИ

    3 6 Отговор

    До коментар #37 от "Сама обръща":

    ЗА КОМПЕНСАЦИИ ЗА НАД 30 МЛН ЖЕРТВИ И СРИНАТА СЪС ЗЕМЯТА ДЪРЖАВА ДОКЪТ ЗАПАДНЯЦИТЕ СИ ПУШЕХА ПУРИТЕ И СЛУШАХА ДЖАЗА КЭТ НАКРАЯ ИМ ОСТАВИХА И ПОЛОВИН ЕВРОПА ДА БЪДЕ ИМПЕРИАЛИСТИЧНО ДЕМОКРАТИЧНА.
  • 40 Крум

    4 5 Отговор
    Ако Хитлер(както и други преди него) не се беше полакомил за ресурсите на Русия,сега на само в Европа,ами и в Англия,щеше да се приказва на немски!!!
    А в БГ,благодарение на нашите приятели от сащ,европа,израел и арабските страни,скоро няма да останат българи!!!....Така,че младите изобщо да не си правят труда да учат на български,,,,по добре направо на иврит или арабски...
  • 41 Крум

    4 6 Отговор
    Този брадат чичко,Венцислав Михайлов,автора на статията,явно е голям журналист,,,и съм сигурен,че наградата ''Пулицър'' му е в кърпа вързана...прави журналистика на световно ниво....дано има и подобаващо заплащане за поръчковите му статии от ''Козяк''!!!......да видим сега ''свободната медия''дали ще изтрие коментара !!!!

    Коментиран от #44

  • 42 Крум

    7 5 Отговор
    Аааа Русия окупатор!!!!.....а Англия,Португалия,Франция,Холандия,Германия,Испания,Сащ,Израел(с тяхната изкуствена държава)....те какви са....посявали са мира по целия свят с хляб и сол,без пушка да пукне и сабя да играе,бре,бре,бре.....Ама те,моля ви са... нямали са колонии,от който да крадат,някой и до ден днешен.....големи демократи бе....само заради Германия се почват 2те най големи войни в историята,,,,,а демократите от Сащ,,,,(присъединили съвсем демократично Калифорния и Тексас,също толкова демократично,избили индианците и им взели земята).....имат над 800 военни бази по света,,,,да разбира се,те не се борят за икономическо влияние,,,,те моля ви се са там,само така между другото!!!.....До автора,,,,,уважяеми г-н Михайлов,вземете разрешение от Козяк,и напишете нещо и за тези работи!!!!
  • 43 Vesel Taliban

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "лудите на стадиона":

    Хитлер бил по-добър от Сталин....Жив да не бях. Мили мой, Хитлер дори и да е имал късмет в началото на войната е бил ЛУД. Дори и елементарни неща е трябвало да минават през него, генералите му са били като с вързани ръце, а Сталин е бил малко по-скромен и е оставил неговите генерали да работят както си знаят.
  • 44 Бай Хой

    3 2 Отговор

    До коментар #41 от "Крум":

    Круме, всичко в статията е факт. къв ти е проблема?
  • 45 ТУК НЕ СИ ПРАВ

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "жюцгйцгйцгйцгйцгйцтъ":

    БАЩАТА НА СТАЛИН Е ГН. НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВИЧ ПРЖЕВАЛСКИ. ИЗТЕГЛИ МУ СНИМКАТА И ЩЕ ВИДИШ ЗА КВО СТАВА ДУМА.
  • 46 Русчуклия

    6 0 Отговор
    Финландия днес - една от най-добре подредената и икономически развита държава в света. Финландия днес - държава с най-добро образование в света. Финландия днес - отказва да приеме еврото, въпреки, че е в Евросъюза. Финландия днес - не крещи за това, че Русия е била заплаха за "цивилизованият" свят и не чувства "необходимост" за влизане в НАТО. Финландия днес - не допуска американски военни бази на територията си.
    Извод - Финландия вчера и днес - един малък северен народ, който е хем независим, хем успешен! Има много неща, които си заслужава да научим от тази интересна държава, вместо да се контролира на неща, които са се случили в миналото...
  • 47 за матряла

    5 0 Отговор
    Не, че има нещо общо с темата, но искам да сложа точка в глупавата полемика за бащата на Сталин, който се е казвал Висарион Иванович Джугашвили. Човечеца е бил обикновен обущар и никога не е ходил на училище. А тук някои и генерал го направиха...

    Коментиран от #48

  • 48 МАЛКО ПОЛЕЗНО СЪВЕТЧЕ

    0 3 Отговор

    До коментар #47 от "за матряла":

    ОБУЩАРЯ МУ Е БИЛ БАЩА САМО ПО ДОКУМЕНТИ ЗАЩОТО Е БИЛ ИМПОТЕНТЕН ПИЯНИЦА ПРОЛЕТАРИЙ .НАБЕРИ И ДВАМАТА ЗА СНИМКИ И ЩЕ БЪДЕШ ШОКИРИН СТАЛИН НА КОЙ КОПИЕ.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Геро

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Щирлиц":

    Някъде четох, че целта на тази война е била да се измести границата с Финландия по-далеч от Ленинград. Никой не е и предпилагал, че финландците ще се опънат толкова на могъща Русия. Руснаците губят много жива сила. Там е воювал най-резултатният до момента снайперист Тимо.... не помня фамилията.
    Кой каза че руснаците "сеят само мир", където и да отидат??;)
  • 51 КОМ

    1 0 Отговор
    Много едностранчив и определено русофобки подход.Но щом сте Факти господина да се запознае с още един многозначителен -аргументите с които най-видно американско списание издига Сталин за човек на годината за 2 път. там става дума за американското мнение за финл. руската война.Колкото за съветската инвазия в Полша.Господине,четете повече и разалични източници.Преди пакта Рибентр.-Молотов е подписан пакта м/у Германия и Полша лично подписан от Хитлер и Пилсудски.Лошото отношение на полското правителство към померанските немци е един от поводите за започването на войната.След бягството на правителството на Полша в Англия-Лондон де факто няма Полша ,няма с кого дасе преговаря за заграбените след 1св.в. руски земи.Червената армия просто си ги върна.Видни западни политици респ.разузнавания са споделяли правилността на чистката в генералитета, защото са знаели за заиграването му с германците,което пък би довело до непредвидими ситуации в континентална Европа.
  • 52 изи

    1 0 Отговор
    След като разбихе и унищожиха Червената армия финландците на колене отидаха при татко СТАЛИН и го помолиха коленоприклонно за МИР !
Новини по държави: