5 Декември, 2017 08:46 829 4

Румен Радев: Франция е стратегически партньор

  • франция-
  • румен радев-
  • българи

Нашата емиграция в Париж даде световни имена в областта на науката и образованието, на изкуството и културата

Румен Радев: Франция е стратегически партньор - 1

България и Франция са стратегически партньори и за доверието в двустранните отношения своя голям принос има и българската общност в страната. Това заяви президентът Румен Радев на среща със стотици наши сънародници в Париж. Държавният глава подчерта, че именно доверието е условие за привличането на повече инвестиции у нас и за интеграцията на страната ни в Европа.

„Нашата емиграция в Париж даде световни имена в областта на науката и образованието, на изкуството и културата, художници, певци, танцьори, писатели и продължава да дава блестящи инженери и мениджъри”, каза президентът и призова сънародниците ни никога да не забравят, че завоюваните успехи в тази изключително конкурентна среда са успехи и за България и се постигат с много талант, упоритост и себеотдаване.

Държавният глава приветства усилията на българската общност за признаване на българския език за матуритетен в образователната система на Франция. „Благодаря на моята съпруга, която прие тази кауза и още през лятото, когато г-жа Брижит Макрон бе на посещение със съпруга си в България, постави този въпрос. Имам потвърждение от президента на Франция, че той ще бъде придвижен към френските институции и ще се търси решение в най-близко време“ посочи още президентът.

Румен Радев благодари на българската общност и за създадените множество културно-просветни, информационни, благотворителни дружества и асоциации, а в Париж функционират четири български училища, в които се обучават над 500 деца. „Едно от най-важните неща, които правите, e нашите български деца да не забравят българското четмо и писмо. Всяко българско дете, независимо къде се намира, трябва да има достъп до българско училище, а българската държава трябва да върши своята работа с още много по-голяма активност“, подчерта още в изказването си пред сънародниците ни в Париж президентът Румен Радев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 начо

    1 3 Отговор
    стиа с тоя мунчо,пишете за деси,костюмчета прическа обувки,всичко
  • 2 Пеньо

    4 4 Отговор
    И като теглим чертата какво излиза-фатмака отишъл на разходка! А утре ще поиска и самолет да покара!

    Коментиран от #3

  • 3 моя страна моя България

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пеньо":

    Разходките на "фатмака" са много по-смислени и продуктивни и най-важното - НЕ ИЗЛАГАТ БЪЛГАРИЯ ПРЕД СВЕТА, за разлика от разходките на "Тиквоций" и гербаджийската му пасмина.

    Коментиран от #4

  • 4 жщг

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "моя страна моя България":

    Фатмака не излага България пред света когато ходи на разходки напред на зад по света когато няма преводач!!!

    НО ИМА ЛИ С НЕГО ПРЕВОДАЧ ,СТАВА СТРАШНО ЗА БЪЛГАРИЯ !
Новини по държави: