Last news in Fakti

7 Декември, 2017 06:30 1 564 5

Крайно време е Европа да се размърда

  • зигмар габриел-
  • европа-
  • сащ-
  • германия-
  • размърда

Нищо в света вече не е такова, каквото беше

Крайно време е Европа да се размърда - 1
Снимка: БТА/ AP

Светът не се намира в процес на промени, той вече е променен, смята германският външен министър Зигмар Габриел. Конкретно това означава: Краят на следвоенния ред е настъпил, американският век вече е минало. Китай се стреми към все по-голяма глобална роля, САЩ вървят към егоизма и национализма. И всеки вакуум в международната политика бързо се запълва от други. Този в Сирия например - от Русия. А в Африка - от Китай. И Европа вече не бива да поучава само "отстрани" що е то морал, тя трябва ясно да дефинира собствените си интереси и да мисли стратегически. Зигмар Габриел смята, че Европа най-после трябва да реши собствените си проблеми, да задълбочи европейската интеграция - макар тъкмо сега това да е всичко друго, но не и популярна стъпка. Европа трябва да търси партньори там, където ѝ се предлагат такива, а невинаги - както в миналото - отвъд океана. Всичко това е правилно, но има и доводи против.

Прав ли е Габриел?

Ето първият: Габриел казва, че САЩ се променят така или иначе - независимо дали президентът се казва Доналд Тръмп или не. Вярно ли е това? Вярно ли е, че вече е отминало времето, когато САЩ бяха водеща сила в световната политика, имаха ролята на защитник на демокрацията, на свободата и на Европа в досегашния ѝ вид? Да, Габриел е прав, че скоро в САЩ хората с африкански и латиноамерикански корени ще са повече, отколкото хората с европейски корени. Но не е ли налице в САЩ и широк протест срещу президента егоман? Срещу неговата арогантност и изостаналост? Не гласуваха ли въпреки бруталната изборна борба повече хора за крайно недолюбваната Хилари Клинтън, отколкото за Тръмп, само и само да предотвратят най-лошото? Може би Габриел отписва САЩ твърде рано, макар и да подчертава, че Вашингтон "остава нашият най-важен съюзник". Може би анализът на германския външен министър издава по-скоро нетърпение най-после сериозно да се заемем с европейския проект, вместо да продължим да чакаме.

Довод номер две: Габриел е прав, Европа трябва да се замисли за себе си, да защити своите ценности, да укрепи собствената си власт, защото един свят без властови полюси е крайно опасен, особено за Германия. Но тук той има предвид най-вече сътрудничеството с Франция. В речта си пред фондация "Кьорбер" той спомена Великобритания само веднъж, когато накратко отвори дума за Брекзита. Нямаше ли да е по-правилно все пак да се търси подкрепата на всички европейци? Подкрепата на Лондон, на Южна Европа, на източноевропейците, колкото и нереално да звучи това в сегашния момент? Ако ще е Европа, то нека да са всички. Доловимо е недоволството на Габриел от това, че германските политици все още не са отговорили на мащабните реформаторски планове на френския президент Макрон. Или за да го кажем още по-точно: от това, че канцлерката Меркел все още не го е сторила. "Що се отнася до европейските идеи, резултатът е 10:0 за Франция", каза Габриел. Гонен отново от нетърпение.

С повече разум

Може би речта на Габриел беше един вид кандидатура да остане на поста "германски външен министър". Съвсем неотдавна, когато в Германия се правеха сондажи за сформиране на т.нар. коалиция Ямайка, кариерата на Габриел изглеждаше като да е приключила. Сега обаче неговата партия ГСДП говори за нова широка коалиция между ХДС/ХСС и социалдемократите. Може би отново с министър Габриел на досегашния му пост. И току-виж, това наистина станало.

Ето защо: анализът на Габриел е правилен и остър. Само че ако е вярно, че всичко тече и всичко се променя, то са възможни и неочаквани подобрения - например в САЩ, а може би дори и във Великобритания. Не е зле човек да си има едно наум.

А иначе посланието е вярно: раздвижи се, Европа, не се колебай, а действай! Има достатъчно много ценности, които трябва да се защитят - най-добре с повечко разум и с по-малко морализаторство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    14 3 Отговор
    Имало било европейски ценности, които да се защитят !?
    Същите тези, които неговото правителство узакони- еднополовите бракове и правата на имигранти групово да изнасилват жени по площадите и после оправдателни присъди, понеже не разбирали езика, и не знаели, че изнасилваната крещи "не" ?
  • 2 Справедлив

    7 1 Отговор
    Извод...а той е,че вече е късно да се предотврати неизбежното-...Пика на доминацията на САЩ отмина и Европа пострада най-много от него. В ролята си на послушна булонка,Европа загуби лидерството си на цивилизационен първенец и сега се опитва да компенсира това със нови и безумни ценности-които ще я направят още по лабилна.
  • 3 Хасан

    2 10 Отговор
    Европа трябва да вземе Турция и да стане глобален лидер в света...ама не могат да се отърват от средновековния си страх и комплекси

    Коментиран от #5

  • 4 гбацкамгамгамгамкамкймгаак

    3 1 Отговор
    КЪСНО Е ЛИБЕ ...ЗА КИТКА. .....С EUROPE ....Е СВЪРШЕНО .....КАКТО КАЗВА ...ГЕРБ. ....ДО 2021 ГОДИНА НИЕ ДА СИ ИСПОЛЗВАМЕ ....КОХЕЗНИТЕ ФОНДОВЕ. ....ЗА НАШИ СИ ..,,.БЛАГОРОДНИ,, ЦЕЛИ. ....ПОСЛЕ КОЙТО ОЦЕЛЯЛ ....ОЦЕЛЯЛ. ......КАКТО БИ КАЗАЛ БАЙ ГАНЮ. .....КОЙ В МАЯМИ С ВНУЧЕТО. ....КОЙ НА СЕЛО С КУЧЕТО. ...
  • 5 Истината винаги боли

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Турция играе ,на тука има, тука няма.Не и трябват на Европа още средновековни жители,достатъчно навредиха на Германия.Духовно Германия живее в 18век и ще става все по зле с тези меркелови ,,доктори и инженери"....