7 Декември, 2017 14:22 6 796 46

Ердоган иска преразглеждане на Лозанския договор

  • турция-
  • лозански договор-
  • гърция-
  • реджеп ердоган-
  • ревизия-
  • промяна-
  • мюсюлмани-
  • беломорска тракия

Според Ердоган мюсюлманите в Гърция са дискриминирани

Ердоган иска преразглеждане на Лозанския договор - 1
Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Ердоган поиска промяна и преразглеждане на Лозанския договор по време на визитата си в гръцката столица Атина, съобщи „Дейли Сабах“.

Турският държавен глава пристигна на двудневна визита в Гърция, което е първото посещение на турски президент от 1952 година насам. Ердоган се срещна с Прокопис Павлопулос и коментира Лозанския договор, подписан през 1923 година.

„Мюсюлманите в Беломорска Тракия нямат право дори да изберат свой мюфтия. Няма да видите никаква дискриминация срещу турските граждани от гръцки произход, докато в Беломорска Тракия дори изписването на думата „турски“ не е позволено“, заяви Ердоган. Той смята, че Лозанският договор не се прилага справедливо, което според него е основание за преразглеждането му.

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос от своя страна заяви, че договорът не се нуждае от преразглеждане или промяна. Ердоган ще се срещне и с представители на мюсюлманското малцинство в Гърция по време на визитата си.

През месец август тази година турският външен министър Мевлют Чавушоглу оспори Лозанския договор, който определя границите между Турция и Гърция. Дипломатът заяви, че има много нерешени въпроси в Егейско море и на практика няма морски граници между двете балкански страни, определени от единен международен договор между Анкара и Атина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    88 19 Отговор
    Султанът е нагъл. На гости е и отправя обвинения и териториални претенции! Гърците ще съжаляват, че го поканиха.

    Коментиран от #3

  • 2 Хасан

    21 122 Отговор
    Много са си прави турците...много са си справедливи и толерантни

    Коментиран от #22, #26

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 стой си в анадола султане

    75 15 Отговор
    Султана на гости го канят той сабя вади !!! Май следващите 65 г. отново няма да видим турчин в Гърция!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ,аз вече съм те,..

    50 11 Отговор
    Единствено се цели разпространение на исляма... Религия, която от време оно е налагана сила, кръв и без право на избор.. ислямистите са лесно управляеми, опростени и без нужда от демокрация, дай им алах.
  • 8 gost

    23 35 Отговор
    султана е безстрашен и велик,като предишните султани,а нашите мишки са крият 365 дена в годината,дай им някой лв и ще продадат майкаси и бащаси,прост изчезващ индивид
  • 9 Мераци

    10 2 Отговор
    И аз искам'!ама батко недава
  • 10 Договор

    14 23 Отговор
    Такаа а сега се сравнете с него тука някои от вас.България е до там България е до онам.Щехте от Сърби да взимате от Македонци та даже и до Албания се засилихте.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хасан

    18 45 Отговор
    Най накрая турците да се върнат на Балканите със своята политика...да има мир и просперитет ..съседите 500 години си живееха мирно а от сто години се избиват

    Коментиран от #25, #36, #40

  • 13 бай цар

    41 10 Отговор
    Ей това е анадолска наглост да отидеш в чужда държава на посещение, за да имаш териториални претенции и да търсиш облаги за смяхнатата си религия, коьто е изповядват някакви неориентирани примати останали от османските времена. А нещо за тракийските българи споменал ли е султана. Компенсациите за прогонените хора и земите кога?
  • 14 Мишки заблудени

    26 12 Отговор
    Тая паплач,се турцизира.. Това са българи мюслюмани. Никакви Турции не-а. Те са проблем и то голям
  • 15 Нено

    25 14 Отговор
    Договора не се прилагал справедливо и хайде да го преразглеждаме. Ами Анкарския договор между Турция и България, с който турците дължат над 10 милиарда долара още от 1925 г и не искат да ги дават, прилага ли се справедливо бе. Дали един договор се прилага е работа на арбитраж , не на тоя с по-голямата уста.

    Коментиран от #16

  • 16 Хасан

    14 12 Отговор

    До коментар #15 от "Нено":

    Гладна кокошка просо сънува....
  • 17 Бай Пешо

    11 7 Отговор
    Този вече има нужда от психиатрична помощ.
  • 18 малко инфо от википедия

    19 2 Отговор
    През май 1920 г. гърците окупират цяла Западна (Беломорска) и Източна (Одринска) Тракия с Одрин, ликвидирайки българските училища и черкви. Българите са интернирани, мобилизирани, прогонвани и малтретирани. На 25.5.1920 г. българи и турци съставят Правителство на националната защита. Няколко месеца въоръжени отряди от българи и турци нападат гърците. В последвалата гръцко-турска война (1919 – 1922) Гърция е победена и губи Източна Тракия (на изток от р. Марица, включително бившия български източен бряг). Върху българското население в Западна Тракия отражение оказват договорите Калфов - Политис и Моллов - Кафандарис от средата на 20-те години. Първата чета на въоръжената съпротивата се сформира през 1919 г. от Георги Поппетков Калоянов от с. Доган-Хисар (Дедеагачко), Димитър Маджаров и Петър Чапкънов. Организираното освободително движение в областта е дело на Вътрешната тракийска революционна организация – (ВТРО). Организаторите на Вътрешната революционна организация (ВТРО) имат за цел, подобно на ВМРО и ВДРО, пълна политическа независимост на цялата Беломорска и Оринска Тракия, която тогава е под гръцка окупация, но малобройното останало след геноцида българско население и връщането на турските войски в последната водят до това, че през ноември 1922 г. провокирана от гръцкия разгром, е създадена Българо-турска вътрешна революционна организация (БТВРО) в Беломорието с главен войвода Таню Николов.
  • 19 малко инфо от википедия 2

    16 3 Отговор
    Въоръжени отреди, образувани най-често в България, нападат гръцки казарми, гарнизони, обекти по жп линии и др. Правителството на Стамболийски оказва подкрепа с оръжие и боеприпаси с надежда да окаже натиск върху Лозанската конференция.
    Гръцките репресии и етническо прочистване срещу българите в Тракия и Македония продължават до освобождаването на тези области през 1941 г. и присъединяването им към България.
    Военните от разгромената гръцка армия, вместо да са в плен, са оставени от германците свободни в областта, част от тях взаимодействат с ЕЛАС, други формират андартски банди и увличайки местни и най-вече преселници малоазийски гърци на 29-ти нападат и убиват български войници, започват кланета над местните българи. Най-страшните зверства са извършвани над българското население в Драма и околията му. Българи чиновници, учители, свещеници и обикновени хора работещи за повдигнето на областта са особено жестоко, безпощадно избити, наред, без разлика на възраст, пол и занятие. В общинската сграда на Драма гръцките главорези „въстаници“ безмилостно умъртвяват цяла група пленени български полицаи и жени.[
  • 20 малко инфо от википедия 3

    20 2 Отговор
    След преврата на 9 септември 1944 г. новата комунистическата власт не дава заповед за изтеглянето на българските войски от Беломорието цял месец, и Съветският съюз смята да включи региона в следвоенните граници на България, още повече, че районът незабавно е посетен съветски разузнавателни части. Но Великобритания особено настоятелно, а донякъде и САЩ, които вече броят Гърция в своята сфера на влияние, заявяват на преговорите за подписване на примирие с България, че предварително условие за подписване на примирие е опразването от българските войски на Беломорска Тракия в 15-дневен срок.

    Коментиран от #37

  • 21 опала

    5 0 Отговор
    щом това е новината, значи са си говорили за нещо друго
  • 22 Патриот

    25 9 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Много са били толерантни 500 години толерантност!
    Аи сиктир бе, пешлеме.
    За една смяна на имената ореваха света, а когато са рязали главите на нашите деди и прадеди е било само присъствие.
    Ашколсун на такава справедливост, Хасан Ага!
    А това за нашите мишки е вярно 365 дни се крият и за пари биха продали дори майките и бащите си. Това е българският парламентарист или поне 98% от него.
  • 23 Реалист

    13 6 Отговор
    Тоя по примера на путлер създава проблеми навън за да не се замислят гаджалите какъв го дъвчат вътре
  • 24 Хасан

    10 15 Отговор
    Османския период е било форма на управление...какво са ти виновни днешните турци че Иван шишман или Византийския император не са били добри лидери и османлииие са управлявали....и не е вярно че са клали защото всяко управление има нужда от поданници и данъкоплатци...

    Коментиран от #29, #30

  • 25 Antimediator

    17 6 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Ехооо, що смяташ ,че турците носят култура и просперитет ?!

    Коментиран от #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 алооо факти

    10 0 Отговор
    Ей вие от Факти оправети информацията и си вижте превода по добре. Цитирам - трабва да се разгледат границите между Бьлгария,Гьрция и Турция-думите на Ердоган- край на цитата. Или не сте разбрали господа от Факти или така ви изнася да криете информация.
  • 28 БАЙ ГЕНЧО

    0 0 Отговор
    Щом требе, мммммммм Дааааааа значи ще стане . Амъ и ний взехме мекедонията вече. По далеко от атовете, че моа и да отнеса някой ритник.
  • 29 неопишмане

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хасан":

    Правиш ли разлика между османски перод и днешните турци...и каква народност са били султаните в османската империя...сега разбра ли че режеп не може да нарича днешните турци османлии защото така на Балканите не може да има
  • 30 Киртак

    7 4 Отговор

    До коментар #24 от "Хасан":

    Кой ти каза, че не са клали БЕ турско мекере?

    Коментиран от #32

  • 31 Хасан

    2 7 Отговор

    До коментар #25 от "Antimediator":

    Какво ще рече култура?????да се прехласваш по италиански наридни песни наречени оперети и да си против своите български народни оесни???
  • 32 Хасан

    5 11 Отговор

    До коментар #30 от "Киртак":

    Ако са клали то ти как ще се родиш???..имало е войни,убийства..но баш кланета...

    Коментиран от #38

  • 33 Киртак

    12 3 Отговор
    А ти наистина ли си вярваш на писанията или турските лири са ти по-сладки? Според теб турското робство е измислица, а и кланета на арменци не е имало, така ли? Що не се прибереш в родината си и да не тровиш интернет пространството тук?

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Хасан

    3 5 Отговор

    До коментар #33 от "Киртак":

    В историята винаги е имало войни...
  • 35 Хасан

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "Киртак":

    И византийци са клали..и българи ...никой не е безгрешен
  • 36 гост

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Вари го печи го , резака - варварин за ятаган си мисли пак Европата да завладявал , пак 500 години омбашия да става със сила , убийства и геноцид . Дано да стане това че тоя път ще ви се плати за всичко , варвари примитивни .

    Коментиран от #42

  • 37 Иван

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "малко инфо от википедия 3":

    Излиза че тъпите Руснаци са ни лишили от беломорска тракия , като са я харизали на гърците .
  • 38 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "Хасан":

    Чудя се , дали си супер тъп или си супер провокатор . Не били клали ..........
    Да ти е............ ...
  • 39 gost

    3 7 Отговор
    тук българските коментари са неверни далеч от истината,войни са имали но клане е нямало,без причина неса убивали никога

    Коментиран от #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хасан

    1 4 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    Чети какво казва Шулц...Обединени Европейски щати под лидерството на Германия.и Франция...това което мечтаеше Хитлер и Наполеон...да завладеят цяла Европа
  • 43 ердоган

    2 1 Отговор
    Ердо кво им се молиш ,за 3 часа ще ги превземеш от край до край.
  • 44 Гешо

    1 3 Отговор
    Прав е Ердоган егейските острови са турски .Въпрос на време да ги вземат!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 шлямпа

    1 0 Отговор
    Ердоган за пореден път доказва,че е мъж и има здрави панталони за разлика от нашия раболепник Б.Борисов
Новини по държави: