8 Декември, 2017 11:13 1 450 0

Правата на гражданите на ЕС са гарантирани

  • ес-
  • великобритания-
  • права-
  • граждани-
  • брекзит-
  • преговори-
  • тереза мей

Сериозен напредък в преговорите за Брекзит

Правата на гражданите на ЕС са гарантирани - 1
Снимка: Shutterstock

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че постигнатото споразумение с Брюксел гарантира правата на близо три милиона граждани от ЕС във Великобритания и на един милион британци в страните от ЕС, пишат британските медии.

Тя потвърди, че няма да има твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след излизането на Великобритания от блока. Това бе един от въпросите, по които Лондон и Брюксел дълго време не успяваха да постигнат споразумение.

От Европейската комисия също потвърдиха, че е постигнат напредък в преговорите за Брекзит. ЕК е удовлетворена от осъществяването на достатъчен напредък по всяка от трите приоритетни области, определени в Насоките на Европейския съвет от 29 април 2017 година.

Преговарящият на Съюза изказа уверения, че житейският избор на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще бъде защитен. Правата на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, и на гражданите на Обединеното кралство на Стария континент, ще останат непроменени след излизането на Обединеното кралство от общността.

Северноирландската Демократична юнионистка партия остана доволна от постигнатото споразумение между Лондон и Брюксел за границата с Република Ирландия. Жан-Клод Юнкер коментира, че постигнатото споразумение е справедливо, но подлежи на одобрение от държавите в ЕС. По неговите думи комисията е готова да започне незабавно преговорите във втората част.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: