14 Декември, 2017 06:32 3 646 27

Какво не й достига на Русия?

  • русия-
  • сирия-
  • достига-
  • владимир путин-
  • пари-
  • кремъл-
  • близкия изток-
  • сащ

Кремъл има воля за участие в световната политика, но просто няма пари

Какво не й достига на Русия? - 1
Снимка: БТА/ AP

Победите дават сила. Въпреки че САЩ и други държави също отбелязват успехи срещу т.нар. "Ислямска държава", истинският победител в този конфликт се нарича Владимир Путин. Той успя да се наложи многократно. От една страна беше прогонен призракът на ислямския халифат, а от друга подкрепяният от Путин президент Асад остана на власт, макар че САЩ искаха да осуетят точно това.

Москва все още е съюзник в Близкия изток

Човек, който и в тежки времена стои твърдо на страната на своите съюзници - така се представя Путин по време на близкоизточната си обиколка. И този факт се регистрира отчетливо както в Близкия, така и в Средния изток.

При американците нещата стоят доста по-различно. По време на президентството на Барак Обама те подкрепяха т.нар. Арабска пролет и застрашаваха властта на владетелите в този регион. Доналд Тръмп отиде още по-далеч. Неговата администрация призна Ерусалим за столица на Израел. Това, разбира се, дразни Турция и други държави с предимно мюсюлманско население. Според тях, американската близкоизточна политика е предателство спрямо голямата обща цел - мир в Близкия изток. Те вярват, че американците едностранно застават на страната на Израел. Смятат, че Вашингтон вече не е надежден партньор и се оглеждат за алтернативи.

Още по времето на Студената война Русия минаваше за съюзник на много арабски държави. Много от по-възрастните военни от тези страни са следвали в Съветския съюз. Те дълго време се дразнеха на факта, че допреди две, три години американците на практика бяха единствената сила в източното Средиземноморие, а от 1991 година насам Москва беше само страничен наблюдател.

Но ето, че ситуацията се промени. Посещението на Путин в Сирия, Египет и Турция изглежда като триумфален поход. Руският президент подписва споразумения за милиарди, продава електроцентрали и оръжия, призовава американците към въздържаност по въпроса за Ерусалим. Същевременно обаче Путин не обръща ни най-малко внимание на темите човешки права и правата на малцинствата. Нека с тях, както се дочува цинично от московските мозъчни тръстове, да се занимават американците и европейците.

Дали обаче Путин наистина е стратегическият победител, както изглежда на пръв поглед? Все пак ролята на Русия в Близкия изток носи и проблеми със себе си. Така например шефът на Кремъл изтегля голяма част от военните си сили от Сирия, тъй като руското участие натоварва твърде много руския държавен бюджет. Москва трябва да финансира войната в източната част на Украйна и същевременно стене под санкциите, наложени от Запада във връзка с анексията на Крим. Русия се затруднява да поддържа остарялата газопреносна мрежа между Сибир и Запада. Жизненият стандарт на руските граждани спада, а правителството няма пари за модернизиране на икономиката и образованието. Нито пък за борба срещу бедността. И всичко това - само няколко месеца преди президентските избори. Кремъл има политическата воля за участие в световната политика наравно с американците, но Москва просто няма пари за това.

Победи с горчив привкус

Към това се прибавя и фактът, че руската офанзива беше осъществена непосредствено след изтеглянето на САЩ от Близкия и Среден изток. Американците се умориха от войни след напразните си усилия да въдворят ред в Афганистан, Ирак и Либия. Въпреки жажда за изяви Доналд Тръмп в крайна сметка се отказа от ролята на световен полицай. Той вече не иска да въдворява ред в страни, които американците почти не познават. Тръмп иска да печели пари с продажби на оръжие на саудитците например, или чрез двустранни търговски споразумения, от които САЩ просто имат полза.

В крайна сметка победата на Русия в Сирия има известен горчив привкус. Войната отне живота на стотици хиляди хора. Бяха пръснати милиони. Едва ли е възможно ново политическо начало с Асад като президент на Сирия. Тоест положението си остава нестабилно. От арабска гледна точка към всичко това се прибавя и фактът, че руската победа беше извоювана с ирански, т.е. с шиитски военни части. А единственото нещо, което обединява арабите в Близкия изток, е противопоставянето им на растящото влияние на Техеран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    44 15 Отговор
    Драскачът от Дойче веле е направил жалък опит да омаловажи участието на Русия в конфликта.
    Резултатите са изцяло в полза на Русия: засилване тежестта на Русия в международната политика; трайно военно присъствие в стратегически район; демонстрация в реални условия на въоръжение; сключване на оръжейни сделки за милиарди; натрениране на армията в условията на реални бойни действия, макар и с ниска интензивност; и много други.
    Нищо от това нямаше да е налице, ако Русия стоеше пасивно и гледаше разцвета на ИДИЛ.

    Коментиран от #3

  • 2 Фриман

    31 12 Отговор
    Те ли ще смятат бюджета на Русия?хаааа. Да пишат по-добре, че на Германия не й стигат пари да взима под свое крило беженците. От всички страни една дезинформация.
  • 3 666

    16 27 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Русия ''навсякъде'' води война, но тука в България я губи на всички фронтове, оказва се че държавна сигурност започва тотална намеса против руската хибридна война, а скоро и тези, които ''воюватe'' на нейна /руската/ страна ще започнeтe да се изненадватe по особен начин...бъдете сигурни...!!!

    Коментиран от #5

  • 4 Чифликчия

    24 7 Отговор
    Какво са направили немците? Ами май- се чудят кой г@з да оближат.
  • 5 Чифликчия

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "666":

    Ооооо, то ДС, нещо реално направило ли е? За каквото и да е било?
  • 6 ренесанс

    23 9 Отговор
    Немците ,явно още не са забравили резултата от втората световна война. И няма как да признаят Русия за какъвто и да е победител , където и да е . Пък откога немците взеха да говорят за правата на Човека. Или може би се припознаха в лицето на ИД , което никак не им хареса.
  • 7 Kcaniba

    19 5 Отговор
    Наивен нпо анализ целящ да бъде "обекнивен" и нерусофобски, и до оваловажи победата на Русия.
    Ночно преди две години, дъщите драскачи ни пророкуваха как Русия ще има вов Афганистан и хиляди загинали.
    Господарите им от 15 г. са в Афганистан, има хиляди трупове!!!
    Спазване ня човешките права?!
    В Ирак, Гуантаново, Афтанистан!???
    Лицимерието е безкрайно.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българофил

    9 23 Отговор
    Русия след 1917 г. е държава на абсурда.

    Коментиран от #10, #22

  • 10 Kcaniba

    7 19 Отговор

    До коментар #9 от "Българофил":

    И империя на злото и лъжата!
  • 11 Kcaniba

    8 8 Отговор

    До коментар #8 от "Жужи":

    Многомилиардни оръжейи сделки, и договори за атомни електростанции в Близкият изток....
    денги кончилис?? ...даа..фобията и дебелизъм на едно място...

    Коментиран от #19

  • 12 Бесен Язовец

    15 7 Отговор
    DW - madein Германия по-качествената тоалетна хартия!
  • 13 гостът

    23 4 Отговор
    Фактите в статията нещо куцат.Пък и това ,че САЩ искали да въдворят ред не е верно те създадоха безредие това им беше целта.Поредната боза на дойче веле.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 КОКЕРА

    3 7 Отговор
    Добре скалъпена статиика ама пъъълна с истина.
  • 18 Kcaniba

    4 5 Отговор
    Водката също не достига....!!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Различен

    6 3 Отговор
    Айде пак простотии!
    Тези от ДВ глави имат ли или мислят с гъзовете си?
    Америка се била изтеглила, защото дрън, дрън! Защото Хамерика свърши парите отдавна, а не Русия. Защото имат 100 трилиона дълг, а само с печатането на хартийки вече не става!
    Русия и Китай вече се разплащат основно с тяхна валута. Скоро и другите от БРИКС ще ги последват. След поредните изцепки на Тръмпчо, и мюсюлманският свят може да почне да ги отсвирва, за плащания в долари!
    И разплащателната система в Русия вече си е тяхна, местна, та и от там не могат краднат. Виртуалните валути вече им таковат мамата на банките, та те се мятат и се чудят, какви простотии да измислят, за да се защитят и продължат да печелят!
    Та КО каза ДВ???
    Наште родни банки са измислили поредната простотия. Искат по 20 лева за закриване на фирмени сметки! По 0,3% за теглене на пари, с такси за внасяне и каквот се сетите още!
    За мината година, след всичките им заплати по 50-60, че и 180 хилки на месец, печалбата им в България е милиард двеста и шейсет милиона, което си е извращение от всякъде!
  • 21 опаааа

    1 0 Отговор
    Липсва и мощен съюзник като "Ц"ХК
  • 22 до българ of

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българофил":

    А тук най-големия абсурд е твоят ник.
  • 23 Иван

    2 2 Отговор
    Няма лошо ,нека участва в световната политика,ама някой може ли да ми каже една държава,която им е съюзник и да е добре икономически ,политически и да не я оправлява диктатор.
  • 24 радикали сте

    3 2 Отговор
    дойче веле е радикална ислямска медия, защитава само араби, цигани, афганистанци и джихадисти.
  • 25 Дедо ви

    2 0 Отговор
    Много е просто: едни хора измислиха ИДИЛ и ги хвърлиха в Сирия за да се такова финансовата майка на Русия , базите й в Сирия и проруския режим там. Дори при загуба на ИДИЛ на Русия е нанесен тежък финансов удар. Очаквайте други номера в други държави ... т.е. TO BE CONTINUED...
  • 26 simonm

    0 0 Отговор
    вЯРНО 5 ПЪТИ победи в Сирия Сега пък 10 пъти на майната си нейде
  • 27 Вили

    0 0 Отговор
    Ако войските на Асад минат на източния бряг на Ефрат, ще бъдат атакувани.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания