14 Декември, 2017 23:00 2 719 0

Остров в Тихия океан ни разкрива тайните на Марс

  • хунга тонга хунга-
  • остров-
  • марс-
  • тонга-
  • нукуалофа

Хунга Тонга Хунга се появи след вулканично изригване в Тихия океан

Най-младият остров на света, появил се след вулканично изригване в Тихия океан, може да ни разкрие паралелни писти за развитието на живота на Марс, съобщава Daily Mail.

Медията цитира изследване на НАСА, която проучила появилия се преди три години остров на 65 километра северозападно от столицата на Тонга, Нукуалофа. Първоначално учените предполагаха, че новото образувания, формирало се в края на 2014 година от скали и пепел, ще изчезне след няколко месеца.

Но островът, който първоначално беше с размери един на два километра, устоя много по-дълго от предвиденото. Това се дължеше на консолидацията на материала от изригването в здрава скала, позната като вулканичен туф.

Сега, според специалистите от НАСА, продължителността на живота на новия остров се оценява на 6-30 години.

Според изследователи остров Хунга Тонга Хунга дава прекрасна възможност да бъде изследван жизненият му цикъл.

Учени изтъкват, че на Марс съществуват множество стари вулканични острови, подобни на тези от архипелага Тонга. По времето на своето сформиране, те също са били заобиколени от вода. По всяка вероятност край тях е могло да възникнат форми на живот заради топлината и влагата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА