Last news in Fakti

15 Декември, 2017 10:35 1 671 11

Американски оръжия за сирийската опозиция отиват при "Ислямска държава"

  • ислямска държава-
  • ирак-
  • сащ-
  • саудитска арабия-
  • оръжия-
  • башар асад

Близо 90 процента от оръжията и амунициите, използвани от ИД в Сирия и Ирак, са произведени в Китай, Русия и източноевропейски страни

Американски оръжия за сирийската опозиция отиват при "Ислямска държава" - 1
Снимки: БТА/АР

Оръжия, осигурени от САЩ и Саудитска Арабия за сирийската опозиция често свършват в ръцете на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), предаде Reuters, позовавайки се на организацията за контрол на оръжията CAR.

Повечето оръжия на ИД са плячкосани от иракската или сирийската армия, но някои първоначално са били предназначени от други страни, най-вече САЩ и Саудитска Арабия, за опозиционните групи, сражаващи се с президента Башар Асад, посочва СAR.

Организацията е документирала поне 12 случая на оръжия, купени от САЩ, които се оказват в ръцете на джихадистите - превзети на бойното поле или придобити чрез променливите алианси в сирийската опозиция. Много от тези единици след това се оказват в Ирак.

В един от случаите бойците на ИД в Ирак само за два месеца са сложили ръка на насочвана противотанкова ракета, която САЩ са купили от европейска страна и са предали на сирийска опозиционна група. Всички тези оръжия са произведени от европейски държави и в повечето случаи САЩ са нарушили договорни клаузи, забраняващи трансфери, предавайки ги на въоръжени групи в Сирия.

Американски оръжия за сирийската опозиция отиват при "Ислямска държава"

CAR е проследила множество единици, използвани от ИД до износа им от България за Саудитска Арабия, което също попада в обхвата на клаузи, забраняващи трансферите, които би трябвало да попречат на доставките им за воюващите в Сирия страни.

Близо 90 процента от оръжията и амунициите, използвани от ИД в Сирия и Ирак, са произведени в Китай, Русия и източноевропейски страни, като само износът на Китай и Русия е над 50%, посочва организацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    21 5 Отговор
    Верно ли бе!!!!
    Не вервам братя!!!!!
    Путин е виновен!!
    Това е руска партенка!!!
    Ахахахахахахахахахахах
  • 2 Антисоросоид

    24 5 Отговор
    Нищо ново. Опозиция и ИД са едно и също.

    Коментиран от #4

  • 3 Реалист

    5 14 Отговор
    Публикувано във факти.бг: само износът на Китай и Русия е над 50%

    Ето затова ушанките ревяха че намерили българско оръжие в Сирия - опитаха се съвсем да затворят оръжейните ни заводи. Не е тайна че произведените в България калашници бяха с по-добри показатели от тея на орките.
  • 4 Kcaniba

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "Антисоросоид":

    Абсолютно да!!
    Другото е амерски ушанки!!
    Тези, тъмнозелените са ислямисти, зелените - опозиция, а светлозелените - умерена опозиция!!!
    Да умреш от смех и прерязано гърло!!!
  • 5 Morgoth

    13 4 Отговор
    Добро утро.
    Не само оръжията, но и много от обучените от САЩ "умерени опозиционери" се присъединиха към ИД>
  • 6 Интерес български

    7 3 Отговор
    България за 2017 е продала оръжие и боеприпаси за близо 1 милиард долара. Нещо ,което не ни се е случвало от години-даже точно в такива обеми -никога.
    Има поръчка от Румъния за около 34 мил. ,но голямата част е купено от американците за Сирийската опозиция. Ама попадало и в ИДИЛ , а руското не попада ли . Само при Палмира ИДИЛ плениха към 60 танка и десетки тонове боеприпаси.

    Българският интерес е да продаваме оръжие , руснаците крякат за да продават те.
  • 7 Различен

    10 6 Отговор
    Очаквам да бъдат наложени санкции на ФАЩ, за незаконна и неправомерна продажба на оръжия!
    АлооооУ ООН къде спиш, или всички сте подлоги на ФАЩ??
    Ми тогава, какъв е смисъла от съществуването Ви??
  • 8 Kcaniba

    6 13 Отговор
    Русия е заплаха за националната сигурност на България!

    Коментиран от #10

  • 9 гост

    11 6 Отговор
    Те си ги създадоха и те си ги въоръжават..Повече от нормално и логично е за трезвомислещите хора...

    Коментиран от #11

  • 10 доктор

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Kcaniba":

    А ти си радост за всеки психиатър!
  • 11 Нико

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Без да искам цъкнах минус. Плюс исках. Напълно подкрепям коментара
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания