15 Декември, 2017 11:14 734 2

ООН разследва възможни оръжейни доставки от Иран за бунтовниците в Йемен

  • йемен-
  • оон-
  • оръжие-
  • саудитска арабия-
  • иран

Експерти проучват елементи от ракетите, които хусите изстреляха срещу Саудитска Арабия на 22 юли и 4 ноември

ООН разследва възможни оръжейни доставки от Иран за бунтовниците в Йемен - 1
Снимки: БТА/АР

ООН е започнала разследване във връзка с подозренията, че Иран доставя балистични ракети на йеменските бунтовници хуси. Това се посочва в доклад на генералния секретар на организацията Антониу Гутериш, съобщи ТАСС.

Експертите на ООН проучват елементи от ракетите, които хусите изстреляха срещу Саудитска Арабия на 22 юли и 4 ноември тази година, отбелязват агенциите.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли показа елементи от балистична ракета, произведена в Иран, която е била изстреляна по-рано тази година от шиитските бунтовници хуси в Йемен срещу саудитско летище.

Хейли представи ракетата като доказателство, че Техеран дестабилизира Близкия изток и нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за разпространяване на оръжията.

ООН разследва възможни оръжейни доставки от Иран за бунтовниците в Йемен

Дипломатът каза, че САЩ и съюзниците им разполагат с още доказателства за оръжия, доставяни от Иран на групировки в Йемен, Ливан, Сирия и Ирак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 притеснен

    5 0 Отговор
    Ох дано не разследват какво търсят български оръжия в ИДИЛ! Ама то това не е интересно, друго си е ирански дрон в Йемен!
  • 2 Бартън

    1 0 Отговор
    Нека проверят и хамериканците , за доставка на оръжие на ислямисти в ирак и сирия.