15 Декември, 2017 19:00 13 672 27

Обещания всеки да кара Mercedes, а вместо това – глад

  • mercedes-
  • туркменистан-
  • глад-
  • храна-
  • недостиг-
  • обещание

Тежка зима в Туркменистан

Обещания всеки да кара Mercedes, а вместо това – глад - 1
Снимка: Shutterstock

Туркменистан е страна с население от близо пет милиона души. Туркменистан също така заема четвъртото място в света по запаси от природен газ. Малкият брой на населението и големият брой на запаси принудиха президента Сапармурад Ниязов да прогнозира, че страната ще се превърне във втори Кувейт и всеки един ще кара автомобил Mercedes.

От години обаче ситуацията не се е променила и прогнозата за лукс не отговаря на реалността. Туркменистан отново е изправена пред недостиг на храни от първа необходимост на фона на студената зима, пише радио „Свободна Европа“.

Местни жители разказват, че цената на един традиционен хляб чурек (тежащ между 450 и 500 грама) в северната провинция Дашховуз вече достига 1.40 маната. Цената се е повишила от началото на този месец, преди това е била около 1 манат. Страната, която става независима през 1991 година, е изправена пред криза.

В столицата Ашхабад жена разказва, че цената на пилешки бутчета достига 8 маната за килограм, но е имало лимит от един килограм за всеки клиент. Яйцата също са в недостиг в столицата, както и в провинцията. Цената на един качествен хляб в Ашхабад се е качила от 2 маната в началото на декември до 3.5 маната две седмици по-късно.

Недостигът на брашно в провинция Ахал е повишила цената на хляба. Внезапното и драстично увеличение притеснява местните. През миналия декември се стигна до ситуация, в която жителите да пишат имената си в списък, за да бъдат уведомени, когато захарта и олиото пристигнат в магазините. По всичко личи, че 2017 година в Туркменистан ще завърши като предходната – с недостиг на храна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    76 7 Отговор
    Нашите на село гледат кокошки и крави.....тия не са ли чували за такова нещо?!?!? Определено само Мерцедеси са им в главите.

    Коментиран от #11

  • 2 OMG WTF

    53 59 Отговор
    Втори Кувейт??? Пхахахаах абе тия са много зле. Забравят едно много важно нещо - Кувейт не е бил в савецката сфера на влияние и не е бил савецка република. :)

    Коментиран от #7, #12, #25

  • 3 СССР

    59 14 Отговор
    "саветцка" ??? Ти ме уби.
  • 4 001

    42 9 Отговор
    Савецка???
  • 5 Кпрки

    56 6 Отговор
    1манат е ~ 0.50 лв не виждам да страдат по какъвто и да било начин повече от нас българите.
  • 6 Шишибойко ООД

    67 14 Отговор
    Ако и там си имат някой герб на власт, нормално !
  • 7 Боримир

    33 9 Отговор

    До коментар #2 от "OMG WTF":

    Неграмотен си но това няма да ти пречи да си доиш козичките на село.

    Коментиран от #8

  • 8 фен на васик атанасова

    13 9 Отговор

    До коментар #7 от "Боримир":

    Ти пък не ползваш запетайки.
  • 9 Shmeker

    56 2 Отговор
    Аз се чудя като затворят еврофондовете какво ще стане в БГ.

    Коментиран от #10, #14

  • 10 бугвален глад ли?

    14 6 Отговор

    До коментар #9 от "Shmeker":

    щото тъй каза и бай тошо
    ама за българия и съвтския съюз
  • 11 Варна

    32 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ганьо":

    80% от територията на Туркменистан е пустиня. Малко трудно върви въпросът с земеделието, когато там живеят към 5 милиона души, а плодородните почви са никакви. Износът им е главно петролни продукти, газ и памук. - Внасят всичко останало.

    На годишна база оборотът от търговия и производство е нещо от типа на 22- 23 млрд. лева.

    Сам разбираш че там нещата не са много розови. А земеделието е почти невъзможно. Виж на картата къде са и кои са им съседите... - Трудна задача имат тези хора с оцеляването

    Коментиран от #18

  • 12 ВЪЛКА ЛУПИ

    11 9 Отговор

    До коментар #2 от "OMG WTF":

    СЪВЕТСКА Е ПРАВИЛНО БЕ ЧОВЕК...НЕ СИ ЛИ ХОДИЛ НА УЧИЛИЩЕ...?

    ВСЯ ВЛАСТЬ , СОВЕТАМ.....!!!!!

    Владимир Илич Улянов-Ленин

    Понятно...
  • 13 гост

    31 7 Отговор
    Там където е имало комунизъм е така . И България е райско кътче , има всичко , природни ресурси ,климат, релеф, почвено разнообразие , но населението изчезва с бързи темпове . Защо става така ?
    1. Държавата се презаграби от висшите партийци , които са варварски брутални в престъпленията си срещу народа и държавата
    2. Простия народ, рая ,е неспособен да реагира на този геноцид , поради малоумие, бездушие и тотална липса на себеуважение и липса на чувство за принадлежност към род и родина .

    Коментиран от #23

  • 14 моя страна моя България

    26 2 Отговор

    До коментар #9 от "Shmeker":

    Ми кво да стане, студ и глад......любимия вожд Винету ще си набие шута към белите страни с откраднатите милиарди от бедна България(щото като няма еврофондове за прилапване някакси нема смисъл от цялата порнография), последван от една част от антуража си.......а хърбите ще останат в БГ да се бият с бай м....л за едно парче ляб. Така би направил Винету ако е умен, ама понеже е тъп и безкрайно нагъл и алчен за още пари и власт ще остане и той в БГ и тълпата(или някой изпратен за целта спецназ) ще го линчува и тва ще му е на него и неговите отрепки.
  • 15 OMG WTF

    13 15 Отговор
    Нивото на русорастите в този сайт е прекалено ниско. Толкова са зле, че не хващат и елементарна ирония. Сега сигурно ще кажат, че правилното изписване на мацква е Москва...
  • 16 1234

    15 2 Отговор
    Президента не е излъгал. Просто когато е казал, че всеки един ще ката автомобил Mercedes е имал предвид всеки един от неговата фамиля, просто не са го разбрали правилно...
  • 17 The TRAPPER

    15 3 Отговор
    За тези незнам , но ние тук сме по-зле , точно поради тази причина , - че в БГ всяка 2-ра кола е мерцедес. Тъпият българин работи , взима 600лв , но кара мерцедес , и всичките му пари отиват за колата. И за цигари . КОПРИНЕНИТЕ ГАЩИ ИСКАТ КОПРИНЕНИ ЗАДНИЦИ. Аз като карам тойота да не ми е зле ?
  • 18 13579

    10 4 Отговор

    До коментар #11 от "Варна":

    Варна, първо да уточня: НЕ съм чифутин, нито съм нечий чифутски адвокат, просто, защото ги недолюбвам резаците, без оглед на цвят и религия! Но, това е друга тема, за друга полемика!

    Давам пример Израел, на които трябва да им се признае един неоспорим факт! При положение, че и те са пустиняци, като Палестина и Туркменистан, без да имат развити/работещи енергийни залежи, превръщат земята си в Райска градина! Факт, който потвърждава, че няма НЕвъзможни неща! Иска се мнооого желание и упоритост, иии ... по-малко да се краде!

    Коментиран от #19

  • 19 Патриот

    13 0 Отговор

    До коментар #18 от "13579":

    Съгласен съм за Израел.
    Не си ли се питал как става това? Всички банки са еврейски, т.е. смучат кинти от целият свят.
    ДА не говорим репарациите, които Германия още изплаща за несъществуващи жертви на Холокоста.
    Ощо взето Израел е мозъка, а САЩ са изпълнителите. Тези две страни печелят от продажби на оръжия. За това войните никога няма спрат, а САЩ винаги воюват на 2-3 места.
  • 20 Патриот

    11 2 Отговор
    И още нещо -същото ни обеща и ЕС - равенство, икономически просперитет, а накрая какво - глад, мизерия, циганска безнаказаност, унищожаване на държавата, икономиката и населението на страната.
  • 21 за матряла

    10 1 Отговор
    Ооооо, пак моята " любима" радио "свободна Европа"
    На какво ли се ядосват създателите на "световният ред"? А може ли да е в това, че Туркменистан отказва кредити от международния валутен фонд, дори за строителство на газопровода Туркменистан-Китай? И този газопровод, който е жизненоважен за икономиката на страната, го построиха с китайски инвестиции и то не кредит, а плащат с газ, вместо да вземат кредит от собствениците на печатницата на федералния резерв! А може би по-често ще виждаме подигравателни и унизителни за тази страна статии, защото преговарят за включването на техният газ в проекта ТАНАП, който ще позволи да продават и в Европа? Да видим цитат от моето "любимо" радио:
    "От години обаче ситуацията не се е променила и прогнозата за лукс не отговаря на реалността. Туркменистан отново е изправена пред недостиг на храни от първа необходимост на фона на студената зима, пише радио „Свободна Европа“.
    Използвайки това, че много малко се знае за тази страна, е много лесно да се хвърлят абсурдни неща в интернет пространството, с която задача радиото си мисли, че се справя, но не знае колко е смешно това за хора, които са били там!
    Нивото на стандарта на живот в Туркменистан е по-високо от това на повечето европейски страни! Бях там в течение на един месец. Едномесечен наем на тристаен апартамент в Ашкабад е между 1000 и 1500 американски хартии.
    Цигарите струват 7-8 $, а от друга страна пък тези пари купуват 28 литра бензин! А за да си представите к

    Коментиран от #22

  • 22 за матряла

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "за матряла":

    за да си представите как изглежда Ашкабад (в превод на български - града на любовта) погледнете снимки от тази "бедна" страна.. или я посетете, ако имате възможност!
    https://www.google.com/search?q=ашхабад+фото&oq=ашхабад+фото&aqs=chrome..69i57j0l3.138890j0j7&client=tablet-android-lenovo&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=aGGSf4y3XOgrQM:
  • 23 дфд

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Е то и в Чехия имаше комунизъм, в Словения, в Полша, ама сега ходим да работим там нали, виновен е материала , не комунизмът.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 гашник с мотика

    6 0 Отговор
    И на нас ни обещаваха България-Швейцария на Балканите и ние глупаците вярвахме!А сега понеже тези не са повярвали и не искат ''заеми'' за да се развиват,ще ги изкарат че питат къде .ерат гладните! Нищо от написаното не е истина!
  • 27 Бончо

    1 0 Отговор
    Много приказки,много нещо.Вие не разбрахте ли,че няма да ни бива.Един едно искал,друг друго,трети трето!Виновни са руснаците,че не ни пуснаха една ракета ,та да се свърши!